Vir chřipky vymizel. Je otázka, kdy a jak se chřipka vrátí

0
420
chripky
Ilustrace: Pixabay.com

Laboratoře spolupracující s Národní referenční laboratoří pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění [NRL] v sezóně 2020/2021 nepotvrdily jediný pozitivní záchyt viru chřipky. Uvedl to Státní zdravotní ústav [SZÚ].

Ústav upřesnil, že kromě velmi častých záchytů viru SARS-CoV-2 byly ve vyšetřovaných vzorcích v ČR relativně často zachyceny lidské rhinoviry. Mezi ojediněle detekovanými viry byly RSV, enteroviry, adenoviry, a s nástupem jara také běžné koronaviry.

„Velmi nízká aktivity chřipky v aktuální sezóně je tak podobná spíše cirkulaci virů chřipky v mimosezónním období. Podobně tomu tak bylo i na jižní polokouli v roce 2020, kde během jejich zimní sezóny byla zaznamenána také nízká chřipková aktivita,“ uvádí Helena Jiřincová z NRL a Jan Kynčl z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Potvrdili rovněž významné snížení cirkulace jiných respiračních virů. Avšak upřesnili, že za předpokladu, kdy nedojde k nečekanému vývoji situace ohledně covidu-19, lze očekávat i normalizaci výskytu chřipkových onemocnění. A k nim by v následující sezóně 2021-22 mělo docházet stejně jako v běžných časech před pandemií covidu. Zároveň nevyloučili ani možnou vysoce rizikovou kombinaci výskytu onemocnění covid-19 a chřipky.

„Naštěstí obě nemoci jsou nyní již preventabilní vakcinací,“ uvedli.

Očkování covidu je třeba uspíšit kvůli očkování na chřipku

Zástupci SZÚ potvrdili, že v aktuální sezóně byly v Evropském regionu zachyceny oba subtypy virů chřipky typu A a obě linie virů chřipky typu B. To znamená, že vakcína proti chřipce bude dostupná i letos a především lidé v riziku by se měli proti ní naočkovat. To ostatně doporučují i praktičtí lékaři s tím, že lidé se mají primárně očkovat proti covidu-19. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů [SPL] Petra Šonky se s vakcinací proti chřipce začíná koncem září, do té doby se musí lidé stihnout plně očkovat proti covidu-19.

Na očkování v ČR teď čeká 898 393 registrovaných lidí

Toto očkování slouží jako prevence chřipky u dospělých, dětí ve věku od 6 měsíců a mladistvých. Vakcinace proti chřipce se zvláště doporučuje osobám s chronickým onemocněním, u nichž nákaza obvykle vede ke zhoršení jejich základního onemocnění. Dále pacientům, u nichž existuje vysoké riziko výskytu komplikací po onemocnění chřipkou.

Jaká bude sezóna chřipky 2021 až 2022 se neví

SZÚ konstatuje: Aktivita chřipky zůstává od začátku sezóny až do současnosti na základní, zcela neepidemické úrovni. V Evropském regionu v období od 40. týdne 2020 do 8. týdne 2021 byl, ve srovnání s průměrem předchozích šesti sezón, evidován pokles sentinelových detekcí viru chřipky o 99,8 procenta.

Covid vytlačil chřipku, ta ale už letos hrozí twindemií

Obdobný trend pokračoval i v dalších týdnech. Až do 14. týdne 2021 bylo v celém regionu zachyceno pouze 37 pozitivních vzorků na chřipku v rámci sentinelového systému [síť spolupracujících praktických lékařů] a 779 pozitivních vzorků na chřipku v rámci nesentinelového systému [nemocnice a ostatní ambulantní lékař]. I tak laboratoře zachytily oba subtypy virů chřipky typu A a obě linie virů chřipky typu B. Což je podmínka pro přípravu vakcíny proti chřipce na následující sezónu, aktuálně 2021/22.

SZÚ dále upřesnil, že pandemie covidu-19 ovlivnila chování při vyhledávání zdravotní péče, poskytování zdravotní péče, stejně tak i testovací postupy a kapacity v Evropském regionu. Což nepříznivě dopadlo na sběr epidemiologických a virologických chřipkových dat již od března 2020. Systém surveillance se však v průběhu sezóny 2020–2021 zlepšil a ve srovnání s předchozími sezónami došlo jen ke zhruba dvacetiprocentnímu poklesu v počtu testovaných vzorků.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here