Na očkování proti covidu-19 u praktického lékaře čeká v Česku aktuálně 370 tisíc lidí. Z nich 42 tisíc je ve věku 80+ a 187 tisíc ve věku 70 až 79 let. Na očkování u praktika čeká dále 145 tisíc chroniků. Uvedlo to Sdružení praktických lékařů [SPL] s odvoláním na data k osmému dubnu.

Do očkování proti covidu-19 se v České republice zapojilo 3 614 ordinací praktických lékařů z celkových zhruba pěti tisíc fungujících praxí. Alespoň nějakou vakcínu dostalo podle předsedy SPL Petra Šonky zhruba 2 900 ordinací.

„K 8. dubnu naši lékaři aplikovali asi 218 000 dávek. Tedy to, co bychom zvládli naočkovat ve čtyřech dnech – kdybychom mohli jet na plný výkon“ říká Šonka.

Podle něj tak v průměru připadá na jednu ordinaci, která obdržela nějaké vakcíny, cca 75 dávek [data k 8. dubnu 2021]. Což je dle jeho slov více než málo, protože praktici jsou schopni naočkovat 10 lidí za den. Což by při počtu těch, kteří se do očkování zapojili, znamenalo 36 140 lidí.

K očkování u praktika se neregistrují zájemci centrálně

Předseda SPL upozorňuje na to, aby se co nejvíce lidí stihlo proti covidu naočkovat ještě do září, kdy se u nás začíná s vakcinací proti chřipce.

Co říkají aktuální čísla MZ ČR o očkování

Podle dat Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] jsou čísla o počtech čekajících na očkování u praktika o něco nižší. Jakkoli zůstávají i nadále vysoká. Podle úřadu očkuje celkem 3 611 ordinací praktických lékařů a registraci u nich provedlo celkem 505 013 osob.

Praktičtí lékaři vykázali celkem 234 530 aplikovaných dávek vakcín. Úřad dále uvedl, že počet vykázaných dávek vakcín v ordinacích praktiků byl k 12. 4. validován. Tedy, že se vyřadila hlášení od poskytovatelů, u kterých kromě ambulance praktického lékaře působí také očkovací centrum.

Dodejme, že k 12. 4. 2021 zdravotníci vykázali v součtu 2 148 474 aplikovaných dávek, a to u 1 405 821 unikátních osob. Ty dostaly minimálně jednu dávku očkování. U 742 653 osob ukončili zdravotníci očkování aplikací druhé dávky. Registraci v centrálním rezervačním systému ke stejném datu provedlo 1 136 033 osob. Přičteme-li k nim 505 013 osob registrovaných u praktika, dostaneme se na číslo 1 641 046 osob. Při počtu 742 653 plně naočkovaných osob to znamená, že z prioritních skupin [těch, které se mohou registrovat] zbývá naočkovat stále ještě 898 393 osob.

Očkování u praktika. Pacient až v druhé řadě…

Petr Šonka dále upozorňuje na přetrvávající „tahanice“ o vakcíny [AstraZeneca] s očkovacími centry. Ty podle něj vedení krajů navíc často zřizují v ne příliš smysluplných místech.

„Například v městysech kolem dvou tisíc obyvatel, kde by rizikovou skupinu hravě zvládli naočkovat místní praktici. Zbytečně se tím nahrazuje existující síť lékařů, kteří jsou zvyklí očkovat, znají své pacienty, a kterým tím pádem vakcíny chybí,“ vysvětluje.

Praktici své pacienty naočkují, krajům se to příliš nelíbí

Připomíná situace, kdy si nemocnice očkují podle svého vlastního uvážení, nikoli v souladu s národní očkovací strategií. Příkladem uvádí přístup Nemocnice v Kadani, ve které zdravotníci proti covidu-19 naočkovali 3 600 osob mimo rizikovou skupinu.

„Stále se otevírají nová očkovací centra za dalších nákladů a nevyužívá se přirozených míst – ordinací praktiků. Nenaočkovaná tak zůstává nejrizikovější skupina lidí – starší 80 let, kteří čekají na vakcínu u praktika,“ říká vědecký sekretář SVL ČLS JEP Bohumil Seifert.

Neregistrované vakcíny ohrozí důvěru v očkování

Praktici se vyjádřili i k plánu očkovat zájemce o očkování proti covidu vakcínou Sputnik V v rámci klinické studie. Tuto možnost jako “standardní postup” uvedl po svém jmenování nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO].

Výměna ministrů zdravotnictví vzbuzuje hlavně nedůvěru

Očkování neregistrovanými vakcínami zástupci praktiků ale nedoporučují. A to jak s ohledem na zdraví a bezpečí pacientů, tak právní jistoty samotných lékařů. Česká republika má podle Šonky respektovat unijní pravidla, která přijala. Podle něj je to otázka důvěry v očkování samotné i státní instituce.

NEJM: Pro úspěch očkování proti covidu je nutná důvěra

Upřesnil, že pacienti už nyní velice citlivě reagují na zprávy o vakcíně od firmy AstraZeneca, která je do ordinací praktických lékařů distribuována. Ta má přitom povolení pro použití v zemích EU. Za praktiky pak řekl, že si nedovede představit, jak by lidé reagovali, pokud by je očkovali neschválenou vakcínou.

EMA: Riziko krevní sraženiny u AstraZeneca je nízké

Odložené dodávky vakcíny Janssen do Evropy

Praktici a jejich pacienti se navíc nyní musejí vypořádat s další překážkou. Zvýšení dostupnosti schválených vakcín v ordinacích praktických lékařů totiž nepřeje zpráva od americké firmy Johnson & Johnson, která v úterý 13. dubna oznámila přerušení distribuce vakcíny Janssen v Evropě. Ta se měla do zemí EU začít rozvážet v týdnu od 19. dubna.

Johnson & Johnson pozastavil distribuci vakcíny v EU

Kvůli několika hlášením o nežádoucí reakci v podobně krevní sraženiny společnost oznámila, že závozy do zemí EU odkládá na neurčito. Právě vakcína Janssen měla mířit přímo do ordinací praktických lékařů, její skladování a manipulace s ní je pro ně totiž ideální. Česko mělo do konce dubna nasmlouvaných zhruba 38 tisíc dávek Janssenu, AstryZeneky má přijít 320 tisíc.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here