Společnost Johnson & Johnson [J&J] oznámila, že kvůli vyšetřování vzácných případů krevních sraženin v USA odkládá distribuci vakcíny Janssen v Evropě. V příštích týdnech se měly podle původních plánů distribuovat do unijních zemí [včetně Česka] statisíce dávek právě této očkovací látky.

Zástupci amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] a Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] kvůli vzácným případům krevních sraženin u lidí naočkovaných vakcínou Janssen doporučili zastavit očkování touto vakcínou v USA. Samotná firma uvedla, že aktuálně není prokázán „jasný příčinný vztah“ mezi závažnými zdravotními problémy a jejím přípravkem. Přesto se rozhodla zastavit distribuci očkovací látky v Evropě.

„Rozhodli jsme se distribuci vakcín v Evropě odložit. Vyhodnocujeme tyto případy s evropskými zdravotnickými úřady,“ upřesnila společnost Johnson & Johnson.

Jednorázová vakcína Janssen dorazila do EU  

Krok vyvolává smíšené reakce, podle deníku The New York Times [NYT] může výrazně zkomplikovat očkovací úsilí nejen ve Spojených státech. Vzácný syndrom zahrnující krevní sraženiny zaznamenaly úřady u šesti žen ve věku 18 až 48 let, píše NYT. Jedna z žen zemřela a další skončila v nemocnici ve vážném stavu. Problémy se údajně ve všech případech objevily v rozmezí do přibližně dvou týdnů od očkování. Krevní sraženiny se podle CDC a FDA ženám utvořily v mozku a fenomén provázela nízká hladina krevních destiček. Což činilo tradiční způsob léčby krevních sraženin potenciálně nebezpečným.

Sedm milionů dávek a šest komplikovaných případů

Americké zdravotní úřady potvrdily, že se zabývají šesti nahlášenými případy „vzácného a závažného druhu krevní sraženiny u jednotlivců“ v odstupu několika dní po podání vakcíny. K pondělnímu datu bylo v USA přitom již podáno skoro sedm milionů dávek dané očkovací látky. V drtivé většině případů očkování provází žádné či jen mírné vedlejší účinky

„Bezpečnost vakcín proti covidu-19 je pro federální vládu velkou prioritou a veškeré zprávy o zdravotních problémech po očkování proti covidu-19 bereme velmi vážně,“ uvedla FDA na svém twitterovém účtu.

Vakcína Janssen prokázala 67% účinnost proti covidu

Experti upřesnili, že i přesto, že se problém s „tromboembolickými“ incidenty zdá být „extrémně vzácný“, doporučují vakcínu odstavit, dokud nebudou mít podrobné informace. CDC na středu 14.4. svolala schůzi speciální poradní komise ve snaze „zhodnotit potenciální význam“ nahlášených případů. FDA posoudí závěry panelu a povede vlastní vyšetřování.

„Chtěl bych CDC a FDA poblahopřát za to, že se toho velmi rychle zhostily, zastavily očkování, dokud nebudeme vědět víc,“ reagoval na dnešní oznámení ve vysílání televize CNN profesor z Emory University a expert na vakcinace Carlos del Rio.

USA schválily jednodávkovou covid vakcínu Janssen

Zcela opačné stanovisko na Twitteru zaujal Nate Silver, zakladatel webu FiveThirtyEight, který analyzuje americké volby a veřejné mínění.

„Šest případů ze sedmi milionů lidí. Naprostá katastrofa. Tohle si vyžádá lidské životy. A zvýší to váhavost kolem vakcín. Tihle lidé nerozumí analýze ceny a přínosů. Neustále dělají chyby v rozsahu řádů,“ napsal.

Jistý údiv na Twitteru vyjádřil i demokratický kongresman Brian Schatz.

Johnson & Johnson má stejný problém jako AstraZeneca

Problém nerozhodnosti Američanů ve vztahu k očkování zmiňuje i list NYT. Podle něj je pozastavení očkování problém i kvůli aktuálnímu rozmachu koronavirové nákazy v mnoha státech USA. Připomíná dění v Evropské unii kolem vakcíny od společnosti AstraZeneca a obavy, že přípravek může velmi vzácně způsobit krevní sraženiny.

„Tato obava posílila jistý odpor vůči všem vakcínám,“ míní NYT.

Bereme vážně všechna podezření na nežádoucí účinky

Vakcína od firmy Johnson & Johnson dostala v USA povolení k nouzovému použití koncem února, přičemž vzbuzovala značná očekávání. To kvůli tomu, že se podává v jediné dávce a její skladování je relativně nenáročné. Zatím přípravek tvoří jen malý zlomek amerických vakcinací. USA od výrobce dostaly pouze devět milionů dávek, slíbeno jich mají do konce května až 100 milionů.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here