Covid vytlačil chřipku, ta ale už letos hrozí twindemií

0
745
chripku
Foto: Pixabay.com

Téměř nulový výskyt chřipkové epidemie loni na podzim přivádí odborníky k obavě, že o to větší silou chřipka udeří letos. Podle amerických odborníků se jako potíž ukazují nedostatečné informace pro vyvinutí každoroční vakcíny na chřipku. 

Počet hospitalizovaných činil v USA v chřipkové sezóně 2020 – 2021 pouhých 0,7 pacienta na 100 000 obyvatel. To je podle americké organizace Centers for Desease Control and Prevention [CDC], která shromažďuje data již od roku 2005, zatím nejnižší úroveň tohoto ukazatele. Protiopatření, jako jsou sociální odstup, používání roušek a dobrovolná izolace, způsobila, že chřipka má na svědomí jedno úmrtí ve srovnání se 196 v sezóně 2019–2020.

„Odborníci na veřejné zdravotnictví jsou přesvědčeni, že se USA vyhnuly twindemii, tedy kombinace chřipkové nákazy a pandemie covidu-19,“ uvádí ve svém článku „The pandemic dramatically reduced flu cases. That could backfire“ americký server Politico.com

Podle něj však nízký výskyt chřipky znemožnil každoroční výzkum nové mutace viru chřipky, která může udeřit již letos na podzim. Výzkum je přitom klíčový pro vývoj vakcíny proti chřipce na sezónu 2021 – 2022. Očkovací látka proti chřipce se přitom vyvíjí každý rok nová. To z důvodu mutací viru.

WHO doporučila složení vakcín proti chřipce na rok 2020-21

„Jak opatření proti pandemii polevují, je možné, že se objeví nový chřipkový vir, o jehož podobě odborníci nemají zatím tušení,“ říká Cody Meissner, specialista na infekční choroby a pediatr, který zároveň působí jako spolupracovník vakcinačního poradního panelu americké agentury Food and Drug Administration [FDA].

Upozorňuje na riziko, že bez účinné chřipkové vakcíny může nastat situace, kdy jednotlivé země oslabené bojem proti pandemii covidu, budou vystaveny silné chřipkové sezóně.

Jeho obavy sdílí i profesor zdravotního práva na Goergetownské univerzitě Lawrence Gostin: „Může se stát, že se zkombinuje nízká povědomost o zdravotní prevenci s nedostatečnou účinností očkovací látky a budeme čelit vážné chřipkové vlně.“

O riziku chřipky jedná již i FDA

Obavy z toho, že na dveře letos zaklepe silná epidemie chřipky, se objevily již počátkem měsíce března na zasedání nezávislého poradního očkovacího výboru FDA. Na něm odborníci doporučili vycházet z dat o loňské chřipkové epidemii, jenomže těch je zoufale málo právě kvůli skutečnosti, že klasickou chřipku vytlačil covid. Komplexní data pocházejí tedy ještě z doby před covidem, ale i ve zdravotnictví platí, že málokdy se „nové války“ bojují „starými zbraněmi“. To kvůli tomu, že svět se neustále mění, stejně jako viry chřipky.

„To, co jsme na zasedání FDA řešili bylo, zda už jsme někdy byli v takové situaci, jako jsme nyní. Byla tu už podobně mírná vlna chřipky? Zjišťovali jsme, co se pak dělo v následujícím roce,“ říká odborník na očkování z Pensylvánské univerzity a člen poradního očkovacího panelu FDA Paul Offit.

Očkování proti chřipce přináší i finanční benefity

Odpovědi jsou ale neznámé. Což potvrdil Lawrence Gostin. Podle něj je jisté pouze to, že chování chřipkového viru je velmi obtížné předvídat, protože mutuje rychleji, než ostatní podobné viry jako například spalničky.

„To, co známe velice dobře je, jak rychle se každý rok mění virus chřipky,“ upřesnil.

Co přijde na podzim, nikdo netuší

Předpověď, jaký chřipkový vir letos a v příštím roce ovládne chřipkovou sezónu, je globální úkol. Starosti vyvolává i u zástupců Světové zdravotnické organizace [WHO]. Ti se i za normálních okolností setkávají dvakrát ročně, aby odhadli možný vývoj chřipkového viru.

Na letošním únorovém zasedání pro severní polokouli zkoumali, jak chřipka probíhá na jižní polokouli a odhadovali tak její podzimní vývoj na severní polokouli. Na druhém zasedání budou postupovat obráceně. Vycházejí při tom z údajů od laboratoří z celého světa. Včetně údajů CDC, která je jedním z šesti spolupracujících středisek WHO pro výzkum chřipky.

Chřipková epidemie propukla na jihu Čech. Zemřelo dítě

Z údajů CDC o průběhu chřipky v posledních letech ve Spojených státech přitom vyplývá několik znepokojujících srovnání. V minulosti byla nejkratší a nejméně škodlivá chřipková sezóna v letech 2011 až 2012. Avšak loňská a letošní čísla o počtu nakažených chřipkou jsou ještě nižší, třetinová. To znamená, že jsou ještě méně validní nejen pro odhad dalšího vývoje, ale i vývoj nové vakcíny. Tím ale znepokojující informace nekončí. Totiž, hned následující sezóna po roce 2011 až 2012, tedy sezóna 2012 – 2013 už vykázala podstatně vyšší čísla. A to jak v počtu nakažených, tak účinnosti připravených chřipkových vakcín.

Čeští senioři zanedbávají očkování proti chřipce

Podle odbornice na infekční nemoci Kawsar Tallaat z nemocnice Johns Hopkins, což je fakultní nemocnice a biomedicínský výzkumný ústav lékařské fakulty Johns Hopkins se sídlem v Baltimore ve státě Maryland, je nyní stále brzy odhadovat, jak se bude příští chřipková sezóna vyvíjet, nebo do jaké míry bude stávající vakcína účinná.

Optimisté tvrdí, informace pro vakcínu na chřipku jsou

Již zmíněný Paul Offit, odborník na očkování z Pennsylvánské univerzity a člen poradního očkovacího panelu FDA, zůstává dle svých slov optimista i ve věci blížící se chřipkové sezóny. Soudí, že i přes letošní mírnou chřipkovou vlnu má FDA dostatek informací k zajištění účinné vakcíny pro letošní podzim.

„Lze se domnívat, že v prostředí byl dostatek viru na to, abychom se připravili na podzimní chřipkovou vlnu,“ říká.

Chřipka nebyla podle Offita jediným zimním virem dýchacích cest, jehož byl „nedostatek“. Rovněž syncytiální virus dýchacích cest spadl na minimum. O tom, co se bude skutečně dít letos na podzim, má jen málokdo představu. Lékaři určitou naději spatřují v prevenci před covidem. To znamená dbát hygieny a používat ochranné prostředky i v době ústupu covidu.

„I když nyní jsme si na to zvykli, půjde o to, zda to budeme ochotni snášet i v době případné chřipkové sezóny. Nebo se smíříme s tisíci případy hospitalizovaných postižených chřipkou, desítkami tisíců mrtvých? Mám dojem, že odpověď zní B,“ uvedl Offid.

Lawrence Gostin jeho názor sdílí. Pomáhá si přitom zkušeností po pandemii španělské chřipky v roce 1918, kdy stejně jako nyní společnost procházela hlubokými změnami.

Chřipkové viry mají na svědomí stovky milionů životů

„Jakmile ale riziko nákazy odeznělo, lidé se opět shromažďovali, družili, objímali a líbali. Dělali vše, co dosud postrádali. Chodili do divadel, na stadiony a vrátili se do kostelů. A k tomu pravděpodobně dojde i letos na podzim, ale bohužel virus chřipky tu je s nám dále a už se těší,“ krčí rameny.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here