Přípravek ivermektin na léčbu pacientů s covidem včera 31. března nedoporučila Světová zdravotnická organizace [WHO]. Své stanovisko zdůvodnila nedostatkem dat prokazujících přínos ivermektinu v léčbě covidových pacientů. Ve svém názoru zdaleka není sama.

Antiparazitikum ivermektin nedoporučila na léčbu covidu-19 v minulém týdnu ani Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] a již dříve americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA]. K léčbě pacientů s covidem ho nedoporučuje ani jeho výrobce, společnost Merck.

„Týká se to pacientů s covidem-19, ať už mají jakkoli závažný průběh,“ uvedla lékařka a specialistka na klinickou péči při WHO Janet Diazová.

MZ ČR povolilo k léčbě covidu podat látku ivermectin

Doporučení se podle ní „zakládá na velmi malé jistotě“, že ivermektin může pacientům při léčbě onemocnění způsobeného koronavirem SARS-CoV-2 skutečně pomoci.

WHO: účinky jsou založené na náhodě

WHO ivermektin posuzovala na základě 16 klinických testů, do kterých se zapojilo na 2 400 lidí. Některé ze studií porovnávaly i účinky ivermektinu na pacienty s covidem-19 s antimalarikem hydroxychlorochin. Klinických testů zahrnujících kontrolní skupiny, kterým se podávalo placebo, bylo jen velmi málo.

„Určitě potřebujeme více dat, abychom mohli učinit informované rozhodnutí,“ uvedl Bram Rochwerg z kanadské McMasterovy univerzity a spolupředseda panelu WHO, který ivermektin posuzoval.

Dodal, že dostupných dat o účincích ivermektinu je jen velmi málo a jsou pravděpodobně založená na náhodě.

„Vysledovali jsme nárůst nežádoucích vedlejších účinků u pacientů, kteří při náhodném výběru dostali ivermektin,“ řekl a jako příklad uvedl poruchy trávení nebo bolesti hlavy.

Po celém světě je podle Rochwerga registrováno 66 klinických studií s 60 tisíci účastníky. Lze tedy podle něj očekávat, že data ohledně účinku tohoto antiparazitika na pacienty s covidem-19 se ještě upřesní.

„Po celém světě bojujeme proti nadužívání neprokázaných léčebných terapií – obzvlášť s některými léky, které se používají na něco jiného,“ upozornila Diazová s dodatkem, že můžou často způsobit více škody než užitku.

Ivermektin je v EU ve formě tablet schválený při léčbě některých parazitárních nemocí. Jako mast se užívá hlavně u kožních onemocnění. Je to veterinární lék proti parazitům.

České ministerstvo předepisování ivermektinu povolilo

Experimentální léčbu látkou ivermektin při nemoci covid-19 umožnilo české ministerstvo zdravotnictví všem poskytovatelům zdravotní péče počátkem března. Podání přípravku má vždy zvážit ošetřující lékař, přičemž pacient s podáním látky musí souhlasit. Jde totiž o neregistrovaný léčivý přípravek.

Ivermektin na léčbu covidu dostanou pacienti i u praktika

Svůj postoj ministerstvo nezměnilo ani po zveřejnění posudku a doporučení evropského lékového regulátora. Byť sám ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] již dříve uvedl, že on sám by ivermektin v případě nakažení covidu neužíval.

Antiparazitikum Ivermektin podávají lékaři ve FNUSA

Ivermektin podávali pacientům s covidem i lékaři ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně [FNUSA] už loni v listopadu. Tehdy jej ordinovali třiceti pacientům s těžším průběhem nemoci covid-19. Zdravotní stav většiny z nich se s užíváním ivermektinu ve spojení s další léčbou podle tamních lékařů o něco zlepšil.

„Zatím se jedná o malý počet pacientů na to, abychom mohli dělat ucelené závěry. Nicméně tolerance léčby byla velmi dobrá, nežádoucí účinky minimální. Zdravotní stav velké většiny pacientů se po užívání ivermektinu a ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštěni domů,“ uvedl tehdy primář I. interní kardioangiologické kliniky nemocnice FNUSA Michal Rezek.

Své stanovisko k léčbě nezměnili lékaři ve FNUSA ani po negativním stanovisku ze strany EMA. Počátkem března převzala nemocnice FNUSA v Brně další zahraniční dodávku 10 tisíců balení léku [200 tisíc tablet], což pokryje léčbu až 20 tisíců pacientů.

Ivermektin je antiparazitikum užívané především při léčbě zvířat. Nasazen byl ale i k léčbě pacientů s mírnými příznaky covidu a to v Japonsku, Spojených státech, Indii a Česku. Lék vyvinul emeritní profesor Kitasato z University Satoši Ómura [japonsky 大村 智], který v roce 2015 získal Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu právě v oblasti antiparazitik.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here