Regiony hlásí zvyšující se počty akutních respiračních infekcí. Chřipková sezona 2019/2020 už si vyžádala první oběti na životech. Strmější nárůsty jsou tradičně evidovány u dětí do věku pěti let. V Jihočeském kraji zemřelo dítě. Proočkovanost proti chřipce je i přesto v Česku stále nízká. 

Současný stav hygienici za celorepublikovou chřipkovou epidemii nepovažují. Chřipková epidemie nastává tehdy, když se počet pacientů pohybuje mezi 1 600 až 1 800 nemocnými na 100 000 lidí. Počet nemocných ale rapidně narůstá. V celorepublikovém měřítku jich oproti minulému týdnu přibylo o 30 procent. V Moravskoslezském kraji o 58,5 procenta, ve Středočeském kraji o 204 procent.

Celorepublikově na 100 000 obyvatel podle posledních údajů připadá 1 452 nemocných. Nejvíce ohroženy jsou malé děti. U dětí ve věku do pěti let hygienici aktuálně evidují 5 231 nemocných na 100 000.

Nejvíce nemocných bez ohledu na věk je na Českokrumlovsku, kde na 100 000 obyvatel připadá 2 628 nemocných. Na Jablonecku je na 100 000 obyvatel 1 530 nemocných a ještě vyšší počet hlásí Liberecko, kde připadá 1 558 případů na 100 000 lidí.

V Jihočeském kraji propukla chřipková epidemie

Zatímco v ostatních krajích chřipková epidemie zatím naplno nepropukla, v Jihočeském kraji se stala realitou. Počet pacientů za poslední týden vzrostl o 36,5 procenta. Hygienici nyní evidují 1 785 případů respiračních onemocnění na 100 000 obyvatel. Na následky chřipky navíc zemřelo na jihu Čech jedno dítě.

 „Těžkému průběhu chřipky podlehlo dítě ve věku nula až pět roků. Více ale nebudeme k případu říkat,“ uvedla Hana Bendíková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Počet akutních respiračních onemocnění ve 4. týdnu 2020 v Jihočeském kraji

Věková kategorie

Počet pacientů na 100 000 obyvatel

Změna v procentech za poslední týden

0 – 5

5 231

38,4

6 –14

3 684

54,4

15 – 24

2 495

50,2

25 – 64

791

14,8

65 a více

551

11,3

Celkem

1 785

36,5

Zdroj: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje

Kvůli akutním respiračním chorobám nesmí návštěvy do prachatické nemocnice. Od pondělí začne platit stejný zákaz také v českokrumlovské nemocnici. Návštěvy rovněž nesmí do domova se zvláštním režimem v Rakvicích na Písecku.

V Libereckém kraji zemřel člověk

V celém Libereckém kraji stoupl počet nemocných s akutními respiračními infekcemi za poslední týden skoro o 14 procent. Na 100 000 obyvatel tam připadá 1 426 nemocných.

„Nemocnost v Libereckém kraji je srovnatelná s celorepublikovou nemocností. Ve všech okresech kraje je nemocnost nejvyšší v kategorii předškolních dětí,“ říká mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Chřipkové viry jsou zatím diagnostikované sporadicky, a to především u hospitalizovaných pacientů. Za poslední týden přibylo osm případů.

„Celkově od začátku chřipkové sezony 2019/2020, tedy od začátku září 2019, evidujeme 39 laboratorně potvrzených případů chřipky, z toho 38 případů chřipky typu A,“ dodala mluvčí hygieny. Ve dvou případech byl průběh onemocnění závažný a jeden člověk zemřel.

Lokální epidemie řádí i ve Zlínském kraji

Chřipková sezona sílí i ve Zlínském kraji. V kraji nyní respirační onemocnění trápí 1 389 lidí ze 100 000. To je o 25 procent více než před týdnem. Výrazný nárůst hygienici zaznamenali u onemocnění chřipkou. Nemocných je 103 ze 100 000 osob. To je o 194 procent více než minulý týden.

 „Nejvyšší nemocnost akutními respiračními onemocněními je u dětí ve věku 0 až pět let s nemocností 3 472 dětí na 100 000, ale nejvýraznější nárůst je u školáků, tedy ve věkové kategorii šest až 14 let,“ říká ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Podle ní je stejná situace i u chřipkových nákaz, kdy nejvyšší nárůst je u školáků, ale i ve věkové kategorii 15 až 24 let.

„Ve Zlínském kraji jsou již hlášeny lokální epidemie, zejména ze školských zařízení,“ upřesnila Jana Hošková.

Hygienici předpokládají, že příští týden by nemocnost akutními respiračními nákazami mohla dosáhnout epidemického prahu. V kraji již byly evidovány dva závažné průběhy chřipky. Nikdo v souvislosti s onemocněním nezemřel. Minulou zimu bylo v kraji 14 závažných případů chřipky, na následky onemocnění zemřeli tři lidé.

Středočeský kraj: 204% nárůst nemocných

Nemocných chřipkou přibývá i ve středních Čechách. Počet případů oproti minulému týdnu vzrostl o 204 procent. Celková nemocnost lidí s infekcemi dýchacích cest dosáhla 1 444 onemocnění na 100 000 obyvatel. Stoupla tak o třetinu.

„Nejvyšší nemocnost byla hlášena v okrese Příbram, nejnižší v okrese Kolín,“ informovala ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Čáslavská nemocnice vyhlásila zákaz návštěv a na Nymbursku a Příbramsku je uzavřeno několik škol a školek.

Nárůsty hlásí i Moravskoslezský kraj

Pacientů, kteří trpí akutními infekčními nemocemi dýchacího ústrojí, přibylo během týdne v Moravskoslezském kraji více než dvojnásobně.

„Nejvyšší nemocnost přetrvává v okrese Opava, kde onemocnělo celkem 3 603 osob na 100 000 obyvatel,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

Hygienici nyní v kraji evidují 1 663 nemocných na 100 000 obyvatel. Ve srovnání s minulým týdnem představoval nárůst počtu případů 58,5 procenta. Kraj se tak připravuje na příchod chřipkové epidemie. Nemocných přibylo ve všech věkových skupinách. Nejvíce případů bylo ve věkové skupině dětí do pěti let, kde nemocnost dosáhla úrovně 5 081 onemocnění na 100 000 obyvatel.

U jedné ženy z Karvinska, která nebyla očkována, měla chřipka typu A závažný klinický průběh a musela být hospitalizována na oddělení ARO.

Pár slov o chřipkových virech

Chřipkové viry A i B patří mezi závažné virové patogeny, které každoročně způsobují různě rozsáhlé epidemie. Chřipková epidemie každoročně propuká na přelomu kalendářního roku, nejčastěji v prosinci, lednu a únoru. Klinicky se chřipka obvykle manifestuje jako středně těžké onemocnění s celkovými i respiračními příznaky, které i bez lékařské intervence zpravidla odezní během jednoho až dvou týdnů.

U jinak zdravých osob běžná sezónní chřipka obvykle nevede k vážným komplikacím. Avšak u velmi malých dětí, starších pacientů či osob s chronickým doprovodným onemocněním může způsobit mnoho vážných až život ohrožujících stavů plicního i mimoplicního charakteru.

Jak chřipka sezonní, tak chřipka pandemická může způsobit vážné komplikace i u zcela nerizikových pacientů. Navzdory každoročním nárůstům nemocných, které nemusí přinést jen chřipková epidemie, Češi nemají důvěru k očkování proti chřipce. Proočkovanost proti chřipce je přitom velice nízká, pohybuje se kolem pěti až šesti procent.

Důležitá je prevence

Hygienici doporučují v období nárůstu chřipkových onemocnění a zejména pak v čase chřipkové epidemie, aby se lidé vyhýbali místům s vysokou kumulací osob. Jako jsou třeba nákupní centra, kina či městská hromadná doprava [MHD]. Důležité je opakovaně si mýt ruce, popřípadě používat dezinfekční gely na ruce. Doporučuje se často větrat.

„Riziko přenosu viru chřipky prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů lze snížit i tím, že se nebudeme dotýkat rukama obličeje a mnout si oči. Je vhodné jíst pestrou stravu, zvýšit přísun vitamínů ve formě ovoce a zeleniny, dbát na přiměřenou fyzickou aktivitu, dostatečný spánek a otužovat se,“ uzavírá ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here