Koronavirus 2019-nCoV je v Evropě! Ve Francii!

0
1306

Koronavirus 2019-nCoV, jenž se poprvé objevil u lidí z tržiště s živočišnými produkty v čínském městě Wu-chan, je v Evropě. Francie potvrdila tři případy a tamější ministryně prohlásila, že číslo není zřejmě konečné. V Číně přitom dál rapidně stoupají počty lidí, kteří podlehli agresivní formě zápalu plic.

Nebezpečný koronavirus dorazil do Evropy, konkrétně do Francie. Tamější ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová uvedla, že úřady udělají vše pro to, aby zabránily dalšímu šíření nemoci.

„Všichni tři nakažení navštívili Čínu a nyní jsou hospitalizováni v Paříži a v Bordeaux,“ upřesnila podle agentury AFP.

Zároveň také uvedla, že nákaza se v Evropě potvrdila nejdříve ve Francii zřejmě kvůli tomu, že tamní lékaři jsou schopni nemoc rychle diagnostikovat. Naznačila tím, že další případy by se mohly brzy objevit i v dalších evropských zemích.

Mezitím v Číně

Z Číny přitom každý den přicházejí informace o rostoucím počtu lidí, kteří na koronavirus 2019-nCoV zemřeli. Aktuálně jich má být 41, ale je jisté, že do zítřejšího dne přibydou další. Počty nakažených se odhadují v tisících. Ve městě Wu-chan čínské úřady narychlo budují nemocnici, aby měly kam uložit nakažené. Nemocnice má stát do šesti dnů.

Jedenáctimilionové město Wu-chan je od čtvrtka v separaci a prakticky odříznuté od okolního světa. K podobným opatřením se z důvodu zamezení šíření nebezpečného koronaviru přidalo i dalších dvanáct měst v centrální provincii Chu-pej. I přesto úmrtí způsobené neznámým koronavirem nově hlásí i další sousední provincie. Koronavirus byl navíc již před několika týdny potvrzen v dalších asijských zemích. Například v Thajsku, Jižní Koreji, Vietnamu, v Singapuru, na Tchajwanu a v Japonsku.

Koronavirus je v USA i  Austrálii

Počátkem tohoto týdne se k regionům s potvrzeným smrtícím koronavirem přidaly i Spojené státy. K dnešnímu dni už byl s neznámou čínskou infekcí zachycen druhý pacient, jak uvedlo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC]. Podle tamních médií je jednou z nemocných 60letá žena, která se do USA vrátila z Číny, konkrétně města Wu-chanu zhruba před 14 dny a zcela bez příznaků. V současné době se podle úřadů sice cítí „dobře“, ale kvůli zabránění šíření viru je stále v karanténě. CDC upřesnilo, že v USA je v současné době prověřováno na podezření z nákazy neznámým koronavirem 63 lidí. Dosud byla infekce potvrzena o dvou osob a vyloučena u 11 z prověřovaných.

Koronavirus hlásí nově i Austrálie. Oznámily to úřady v australském státě Viktorie s tím, že pacient byl hospitalizován na předměstí Melbourne.

„Nemocný je muž čínské národnosti, který přiletěl do Austrálie 19. ledna z čínského města Kuang-čou,“ uvedla ministryně zdravotnictví státu Viktorie Jenny Mikakosová.

Podle jejích slov je důležité zdůraznit, že není důvod k obavám. Pacient je izolovaný a podstupuje léčbu.

Koronavirus 2019-nCoV

Původ nového koronaviru je stále neznámý. Navíc se podle prohlášení Čínské národní zdravotnické komise přizpůsobuje a mutuje, což významně komplikuje snahy odborníků zabránit v jeho šíření. Koronavirus označovaný jako 2019-nCoV postiženým osobám způsobuje horečky, kašel a problémy s dýcháním a může přejít v zápal plic. Jeho původ zatím není objasněný. Podle Světové zdravotnické organizace [WHO], která zatím váhá s vyhlášením světové zdravotní nouze, se ale zřejmě na člověka přenesl z divoce žijících zvířat prodávaných na tržišti ve městě Wu-chan.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here