Zájem o očkování proti covidu-19 s přibývajícím časem a lepší epidemiologickou situací slábne. Očkovací strategii v Česku provází mnoho zádrhelů a nedrží se slovo. Problém je i to, že ani lékaři nevědí, kdo očkování v ČR vlastně řídí. Shodli se na tom hosté nedělního diskuzního pořadu veřejnoprávní České televize [ČT]. 

Denně se v Česku vyočkuje zhruba 50 až 80 tisíc dávek v závislosti na objemu závozů. Poslední měsíc se Centrální rezervační systém [CRS] očkování proti covidu-19 otevírá každý týden pro vždy o pět let mladší zájemce. U praktických lékařů ale stále čekají na vakcíny nejrizikovější osoby starší 70 i 80 let. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO] se pak na televizní obrazovce diví, proč v této věkové skupině nepřibývá naočkovaných. Na místě je pak otázka, jestli je správný přístup, kdy se očkují zájemci od 50 let, kdy na vakcínu čekají i senioři ve věku 70 a více let.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti [ČVS ČLS JEP] Romana Chlíbka je i přesto rychlé otevírání dalších věkových kategorií jednoznačně správná volba.

„Je třeba zachytit pozitivní trend přístupu k očkování a tu chuť nechat se oočkovat,“ vysvětlil v nedělním diskuzním pořadu ČT.

Dodal, že u lidí 80+ se nyní Česko dotahuje na pomyslnou hranici 75% proočkovanosti.

„Čekat na čísla 80, 90 a 100 procent se asi nemůže. Na 100% proočkovanost se asi nikdy nedostaneme,“ upřesnil.

Kdo řídí očkování v ČR lékaři neví

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů [SPL ČR] Petra Šonky, který byl také hostem pořadu veřejnoprávní televize, je nutné ale i stále myslet na nejstarší věkovou kategorii uvízlou v ordinacích praktických lékařů. Ty totiž na vakcínu stále čekají v důsledku nerovnoměrné redistribuce očkovacích látek. Avšak marně. Tak například, jak uvádějí praktici, minulý týden ve středu se s ministerstvem zdravotnictví dohodli, že jim do ordinací k látce od AstraZeneca a vakcíně Janssen přibude i vakcína Moderna.

Podle Šonky však již druhý den [ve čtvrtek po jednání vlády] ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO] vyzval seniory, aby se hlásili do očkovacích center a nečekali „zbytečně“ u praktiků. A v sobotu 8. května měl předseda vlády Andrej Babiš [ANO] prohlásit, že se mění očkovací strategie. Nyní se dle něj bude vše koncentrovat právě do očkovacích center.

„To vnáší poměrně velký zmatek do řad praktických lékařů. Ani já, který jsem s ministerstvem v kontaktu každý den, už nevím, co bude,“ říká s tím, že vlastně neví, kdo v Česku očkovací strategii řídí.

„Musím se zcela oprávněně ptát, kdo to tu řídí,“ uvedl.

Dodejme, že národní koordinátorka očkování Kateřina Baťhová rezignovala po odvolání Jana Blatného z funkce ministra k 30. dubnu.

Mladší ročníky už očkování přestává zajímat

Jsou tu ale i další problémy. Při prodlevách v otevírání registrace mladším ročníkům dle Chlíbka reálně hrozí, že se počty mladých lidí se zájmem nechat se proti covidu-19 naočkovat významně poníží.

„Čím déle to bude trvat a čím déle budou mladší jedinci čekat na otevření, bude jejich chuť nechat se naočkovat klesat,“ vysvětlil.

Podle předsedy Petra Šonky už se tomu u nás i děje. Mladší skupiny, pro které se registrační systém již otevřel, se do něj hlásí z 25 až 30 procent.

„A ta čísla 70 procent se zdají být v nedohlednu,“ uvedl Šonka s tím, že na to je třeba reagovat a změnit očkovací strategii.

Ve středu 12. května se otevře CRS očkování od 45 let

V tělocvičně se má cvičit, ne očkovat

Aktuální otázka k řešení je podle Romana Chlíbka zajištění udržitelnosti očkování v budoucích letech. Velkokapacitní očkovací centra, zimní stadiony a kulturní zařízení jsou dle něj funkční v počátcích očkování, kdy je třeba v krátké době oočkovat co nejvíce lidí. Do budoucna, kdy se společnost vrací do běžného života, takový přístup příliš smyslu nedává.

„Musíme se bavit i o udržitelnosti očkování. A jestliže se obnovuje normální život, tak tělocvičny a kulturní stánky mají sloužit kultuře a sportovcům, ne je stále blokovat očkováním,“ řekl Chlíbek.

Pokud chceme dosáhnout vysoké procento proočkovanosti, pak musíme očkování zpřístupnit co nejvíce lidem. A to neznamená, že za ním budou lidé jezdit desítky i stovky kilometrů, uvedl.

Zároveň upozornil, že bez očkování u praktiků se to dá jen těžko zvládnout.

„Bez praktiků to nejde, jakákoli strategie, která bude vynechávat primární péči a praktické lékaře je nereálná,“ uvedl na závěr.

Nový ministr a nový orgán Řídící rada očkování v ČR

Ve středu 5. 5. se podle Šonky i Chlíbka měl poprvé sejí další nový orgán. Takzvaná Řídicí rada očkování. Ta měla projednat strategii očkování nejen pro budoucí měsíce, ale hlavně další roky. Zajistit udržitelnost očkování pro další roky s ohledem na nutnost přeočkování se a vakcinaci mladistvých i dětí, které začne zřejmě už v podzimních měsících.

„Jednání bylo zrušeno a náhradní termín nebyl stanoven,“ řekl Šonka.

Členem nového orgánu je i Roman Chlíbek, i ten uvedl, že středeční jednání se zrušilo a rada ještě zatím nezačala ani fungovat.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here