Vakcína Comirnaty od Pfizeru u nás jednoznačně vede

0
1218
vakcina_Comirnaty
Foto: Pixabay.com

Zhruba 80 procent vakcín proti covidu-19, které v květnu dorazí do Česka, má být od výrobců Pfizer a BioNTech. V součtu přijde na 2,852 milionu dávek, z toho 2,3 milionu právě vakcína Comirnaty. Novinka je očkování akademiků vysokých škol, jež se nově otevře v pondělí 3. května.

V měsíci květnu dorazí do Česka podle stávajících plánů v součtu 2,852 dávek vakcíny proti covidu-19. Z toho 2,3 milionu látky Comirnaty, 354 tisíc dávek vakcíny od Moderny, 28 tisíc od firmy AstraZeneca a 170 tisíc jednodávkové vakcíny Janssen od společnosti Johnson & Johnson. Uvedl to na páteční konferenci ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO].

Kumulativní počet vyočkovaných dávek po týdnech roku 2021

  [Zdroj: MZ ČR]

Připomněl i postupný návrat k plánované operativě. Nyní hlavně u větších a fakultních nemocnic, které zároveň postupně ustupují od očkování veřejnosti.

„Ve fakultních nemocnicích už nechávají své očkovací kapacity jen pro své pacienty a přechází se na velkokapacitní očkovací centra,“ řekl ministr.

Elektronický Green Certificate nejdříve v červnu

Chystaná elektronická databáze [Green certificate], která má prokazovat aplikaci očkování, prodělání nemoci nebo negativní výsledek testu na koronavirus, bude podle ministra funkční zřejmě v měsíci červnu. Green Certificate má být bezplatný v digitální i tištěné podobě. Kvůli zajištění bezpečnosti a pravosti bude obsahovat QR kód. Evropská komise má do té doby vytvořit jakousi bránu pro ověřování vydaných certifikátů v zemích EU.

Než začne Česká republika s certifikáty pracovat, stačí se podle ministra prokazovat jen osvědčením v papírové podobě. Potíž je, že to stačí pouze pro tuzemské účely.

Digitální zelený pas poslouží jako očkovací doklad v EU

Vakcína Comirnaty bude zřejmě i pro děti

Zhruba na podzim se plánuje i v Česku s očkováním dětí a mládeže proti infekci covid-19. Aktuálně farmaceutické firmy klinicky testují několik vakcín pro dětské zájemce. Výsledky o jejich účinnosti a bezpečnosti mají být k dispozici zhruba po letních prázdninách.

„Budeme o tom uvažovat hned, jak to bude možné. Myslím, že to bude na začátku podzimu,“ řekl Arenberger.

Moderna a Pfizer provádějí klinické testy vakcíny pro děti

Očkování akademiků se otevře 3. května

Registrace k očkování akademiků na vysokých školách se zpřístupní v pondělí 3. května. Zájemci o vakcínu se však musí v systému registrovat nejpozději do 15. června. V centrálním rezervačním systému [CRS] při zadávání svých údajů zároveň uvedou unikátní kód, který jim zašle Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT].

Předseda České konference rektorů Petr Sklenička ve čtvrtek 29. dubna uvedl, že zástupci vysokých škol čekají na vyjádření vládních představitelů k očkování, které jim kabinet přednostně slíbil. Podle strategie očkování z ledna měli pedagogové z univerzit dostat přednost při očkování podobně jako zaměstnanci nižších stupňů škol. Zařazeni byli do prioritní skupiny po lidech s nejvyšší prioritou, jako jsou zdravotníci a nejstarší lidé. Zaměstnanci v regionálním školství se mohli k očkování přednostně registrovat od 27. února do 28. března. Profesní skupina akademiků doposud zatím nikoliv.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here