Farmaceutická společnost AstraZeneca v prvním čtvrtletí zvýšila tržby meziročně o 15 procent na 7,32 miliardy dolarů [cca 156 mld. Kč]. Prodej vakcíny AstraZeneca proti covidu k tomuto výsledku přispěl částkou 275 milionů USD. Výnosy z prodeje vakcíny zahrnují dodávku zhruba 68 milionů dávek.

Při tržbách 275 milionů dolarů za 68 milionů dávek vychází cena za jednu dávku očkovací látky zhruba na čtyři dolary [85 Kč]. Prodej v Evropě, kde Evropská komise [EK] firmu tento týden zažalovala za zpožďování dodávek, tržby dosáhly 224 milionů dolarů. Na nových trzích firma z prodeje vakcíny získala na tržbách 43 milionů USD, ve zbytku světa pak osm milionů USD.

EK uzavřela smlouvu na 1,8 miliardy dávek Comirnaty

Společnost [Astra] byla založena ve Švédsku v roce 1919. Historie společnosti v České republice se datuje od roku 1988, kdy vzniklo zastoupení divize ICI [Imperial Chemical Industries]. V roce 1993 švédská společnost Astra AB založila v Česku svou pobočku. V roce 1999 vznikla sloučením obou společností dnešní AstraZeneca, což se promítlo i do vzniku stejnojmenné společnosti u nás. Firma v Česku zaměstnává asi 154 lidí. Náplň jejich práce zahrnuje i koordinaci klinického výzkumu. Celosvětově firma dává práci více než 75 tisícům lidí ve více než 100 zemích po celém světě.

AstraZeneca zdvojnásobila čistý zisk

Růst tržeb bez prodejů vakcíny proti covidu-19 byl 11%. Čistý zisk společnost AstraZeneca zdvojnásobila na 1,56 miliardy USD [33,3 mld. Kč]. Údaje potvrdila firma ve své zprávě.

„V prvním čtvrtletí 2021 jsme dosáhli solidního pokroku a dál jsme vylepšovali portfolio našich léčebných přípravků, které mění život,” uvedl ředitel podniku Pascal Soriot.

AstraZeneca začala s produkcí vakcíny proti covid-19

Dodal, že nové přípravky zajistily více než polovinu tržeb a povzbudivým růstem přispěly všechny regiony. Segment onkologických léků loni firmě vzrostl o 16 procent. Segment CRM [Cardiovascular, Renal and Metabolism, pozn. red.] stoupl o 15 procent.

Výnosy na rozvíjejících se trzích firmě AstraZeneca vzrostly o 14 procent. Na čínském trhu firma zaznamenala 19% růst. V USA jí stoupl celkový výnos o deset procent a v Evropě o významných 28 procent. Významným odběratelem zde byla vedle zemí EU i Velká Británie.

Vakcíny AstraZeneca jsou předmětem sporů s EK

Solidní výsledky hospodaření podle něj přicházejí i navzdory nepříliš zdařilému začátku roku z hlediska plnění sporů s Evropskou unií o vakcínu. AstraZeneca nestíhá vyrábět tolik vakcín, k nimž se smluvně zavázala, což je důvod žaloby, kterou na ni podala Evropská komise. Ta oznámila, že pro budoucí přeočkování proti covidu-19 počítá hlavně s vakcínami od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, nikoli s vakcínami AstraZeneca.

Chlíbek: AstraZeneca 100% sníží vážný průběh covidu

Původně slíbený počet dávek pro Evropu AstraZeneca snížila. Regulační orgány se navíc zabývají vzácnými případy krevních sraženin po podání vakcíny od tohoto výrobce. To ale regulátoři řeší i u dalších vakcín. Problémy s tím měla například americká vakcína Janssen.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here