Registrace očkování pro zájemce ve věku 40 a více let se otevře o půlnoci z neděle na pondělí 17. května. V další etapě se k očkování proti covidu-19 již budou registrovat všichni zájemci nad 16 let. Koncem letních prázdnin by se v Česku mohly očkovat děti od 12 let.

Registrace očkování 40 a více let se zájemcům podle vyjádření premiéra Andreje Babiše [ANO] otevře věkové skupině od 40 do 44 let o půlnoci z neděle na pondělí 17. května. V dalších týdnech by se pak podle něj Centrální rezervační systém [CRS] zpřístupnil všem zájemcům o očkování starších 16 let. Tím se lépe zjistí zájem mladších ročníků o očkování proti nemoci covid-19.

Zprvu podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera [za ANO] panovaly obavy z přehlcení webových stránek určených k online registraci očkování proti covidu-19. Proto se registr uvolňoval vždy po týdnu pro zájemce ve věku po pěti letech. Nyní ale podle vedoucího Chytré karantény Petra Šnajdárka, který se svým týmem mimo jiné centrální registr k očkování spravuje, přetížení systému nehrozí.

„Tento důvod tak odpadá, potom už otevřeme očkování velké skupině nad 16 let,“ uvedl ministr Arenberger.

Od pondělí 10.5. je registrační systém otevřen pro zájemce nad 45 let. Ve věku mezi 45 až 49 let žije v Česku zhruba 839 tisíc osob. Avšak platí, že velká část z této věkové skupiny už vakcínu dostala v rámci přednostního očkování zdravotníků, ale i sociálních pracovníků, zaměstnanců škol, akademiků, členů kritické infrastruktury nebo chronických pacientů.

Mladší ročníky se o očkování příliš nezajímají

Na rychlé uvolňování registrace k očkování pro stále mladší ročníky upozorňují v posledních týdnech mnozí odborníci. Podle nich se u nás potvrzuje trend, že čím mladším ročníkům se registr očkování otevře, tím menší zájem o něj bývá.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti [ČVS ČLS JEP] Romana Chlíbka je rychlé otevírání dalších věkových kategorií jednoznačně správná volba.

„Je třeba zachytit pozitivní trend přístupu k očkování a chuť nechat se oočkovat,“ vysvětlil Chlíbek v pořadu ČT.

Kdo řídí očkování v ČR? To nevědí už ani samotní lékaři

Dodal, že u lidí 80+ se nyní Česko dotahuje na pomyslnou hranici 75% proočkovanosti. Čekat na čísla 80, 90 a 100 procent se podle něj nemůže. A na 100% proočkovanost se u nás zřejmě nikdy nedostaneme, uvedl.

„Čím déle to bude trvat a čím déle budou mladší jedinci čekat na otevření, bude jejich chuť nechat se naočkovat klesat,“ vysvětlil.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky už se tomu u nás i děje. Mladší skupiny, pro které se registrační systém již otevřel, se do něj hlásí z 25 až 30 procent.

„A ta čísla 70 procent se zdají být v nedohlednu,“ uvedl s tím, že na to je třeba reagovat a změnit očkovací strategii.

Brzy dojde i na očkování dětí, vakcínu schvaluje EMA

V současné době posuzuje Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] látku Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech pro její použití v zemích EU u mládeže od 12 do 15 let.

EMA hodnotí čínskou CoronaVac i Comirnaty pro mládež

Podle stávajících plánů by mohla léková agentura vydat konečné stanovisko začátkem června. Vakcínu Comirnaty pro použití u dětí od 12 do 15 let již schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA]. Minulý týden povolila očkovat děti touto vakcínou i Kanada.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here