EMA hodnotí čínskou CoronaVac i Comirnaty pro mládež

0
407
CoronaVac
Foto: Sinovac Biotech

Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] zahájila hodnocení vakcíny proti covidu-19 CoronaVac od čínské společnosti Sinovac Life Sciences. Taktéž začala posuzovat možnost očkování vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech mládež ve věku 12 až 15 let.

Očkování dětí ve věku 12 až 15 let vakcínou Comirnaty od výrobců Pfizer a BioNTech zhodnotí Výbor pro hodnocení rizik [PRAC] lékové agentury ve zrychleném režimu. K dispozici má rozsáhlou klinickou studii. Evropské komisi [EK] závěr sdělí nejspíš v červnu.

Moderna a Pfizer provádějí klinické testy vakcíny pro děti

Podle odborníků platí, že děti a dorost v případě covidu-19 nepatří mezi rizikové skupiny. Proto jsou v pořadí očkování na posledním místě. Ovšem s několika výjimkami. Pokud jsou v rizikovém zdravotním stavu, mohou se očkování dočkat i dříve. Což platí pro dorost nad 16 let, který pracuje v rizikovém prostředí.

EMA posuzuje i čínskou vakcínu

EMA dále zahájila hodnocení vakcíny proti covidu-19 CoronaVac od čínské společnosti Sinovac Life Sciences. O registraci vakcíny s technickým názvem Inactivated [Vero Cells] v Evropské unii požádala společnost Life’On, uvedla EMA v tiskové zprávě. PRAC posoudí i tuto vakcínu ve zrychleném režimu.

Vakcína CoronaVac pracuje s inaktivovanými, tedy mrtvými buňkami viru SARS-CoV-2, které nemohou způsobit onemocnění. Obsahuje také podpůrnou látku, takzvaný adjuvant, který zesiluje imunitní reakci. Po podání vakcíny lidský imunitní systém identifikuje inaktivovaný virus jako cizí a vytvoří si proti němu protilátky. Pokud později očkovaná osoba přijde do styku se SARS-CoV-2, imunitní systém virus rozpozná a bude připraven se proti němu bránit.

Vakcínu CoronaVac vyrábí Sinopharm

Vakcínu CoronaVac vyrábí Wuchanská pobočka čínské společnosti Sinopharm. Ta v únoru uvedla, že její preparát chrání proti covidu-19 s účinností 72,51 procenta. Odvolala se bez dalších podrobností na průběžné analýzy z pozdní fáze klinických testů. Jde o jednu ze dvou očkovacích látek od Sinopharmu a již dříve s ní bylo očkováno omezené množství lidí v rizikových oblastech. Všechny čínské vakcíny se skladují při teplotách, které dokáží zajistit obvyklá mrazící zařízení.

EMA zatím schválila pro použití v zemích EU čtyři vakcíny proti covidu-19. A to od britsko-švédské firmy AstraZeneca, od americko-německých společností Pfizer a BioNTech látku zvanou Comirnaty, vakcínu americké firmy Moderna a vakcínu Janssen od americké firmy Johnson & Johnson. Nyní se očekává udělení podmínečné registrace covidové vakcíně od firmy Novavax a německé firmy CureVac.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here