Dosažení kolektivní imunity proti covidu není v USA pravděpodobné, uvádí v článku “Reaching ‘Herd Immunity’ Is Unlikely in the U.S., Experts Now Believe” deník The New York Times [NYT]. Do očkovací kampaně jsou v USA vedle velkých center, jako je například to na snímku v Texasu, zapojeni praktičtí lékaři i lékárny.

Kolektivní imunitou je myšlen stav, kdy je v dané společnosti vůči nákaze imunní tak vysoké procento lidí, že se infekce nedokáže šířit. To stejné platí pro spalničky, tyfus, černý kašel i pro covid-19. Minimální proočkovanost populace pro dosažení kolektivní imunity má dosáhnout 70 %. Na začátku epidemiologové hovořili sice o 60 až 70 procentech, později se začaly objevovat vyšší odhady. To znamená nad 80 až 90 procent je ideální stav například u současných závažných onemocnění.

„Přestali jsme výraz kolektivní imunita používat v klasickém významu,” řekl NYT vládní epidemiolog Anthony Fauci.

„Říkám – na tohle na chvilku zapomeňte. Když naočkujete dostatek lidí, infekcí ubyde,” dodal Fauci. Ten ve zvládání covidu radí po Donaldu Trumpovi i prezidentovi Joeu Bidenovi.

V USA je naočkováno 32 procent populace

Ve Spojených státech má aktuálně očkování proti covidu-19 za sebou 32 procent populace. Na základě tohoto stavu se děkan fakulty veřejného zdraví na Brownově univerzitě Ashish Jha domnívá, že “nějakou imunitu” už by mohlo mít kolem 60 procent obyvatelstva.

NEJM: Pro úspěch očkování proti covidu je nutná důvěra

V zemi s více než 330 miliony obyvateli nicméně stále přibývají desetitisíce případů nákazy denně. Tempo očkování navíc už déle než dva týdny klesá. Přitom za více než sto dní od nástupu Joea Bidena do úřadu amerického prezidenta bylo vyočkováno na 200 milionů dávek. Kolem poloviny dubna Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] hlásilo v průměru přes 3,3 milionu podaných dávek za den. Nyní je tento ukazatel pod 2,5 miliony.

Jaká je situace v USA

Přetrvávající neochota části Američanů k očkování a šíření nových mutací koronaviru vede experty k předpovědi, že kolektivní imunita bude USA ještě dlouho unikat.

„…virus se s největší pravděpodobností stane zvladatelnou hrozbou, která se bude v USA vyskytovat po další roky a bude stále způsobovat hospitalizace a úmrtí, jen ve výrazně menší míře,” píše list.

„Chceme ale udělat všechno pro to, abychom zvýšili šanci, že se z něj stane nepříliš nebezpečná infekce,” uvedl evoluční biolog Rustom Antia z Emoryho univerzity ve státě Georgia.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že kolem 30 procent dospělých obyvatel USA stále vakcíny proti covidu-19 odmítá. Anebo je v tomto směru rezervovaných. Při nedávném dotazování, o jehož výsledcích informoval web Axios, uvedlo 14 procent respondentů, že si vakcínu nenechají podat, dalších 21 procent údajně s rozhodnutím vyčkává. Dodejme, že vysoká proočkovanost populace může i po uvolnění karanténních opatření držet bilance hospitalizací a úmrtí na relativně nízkých hodnotách. Tématy diskuzí jsou však i nežádoucí účinky u některých z očkovaných.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here