Očkování pro lidi ve věku 35 až 39 let se v centrálním rezervačním systému [CRS] zpřístupní v noci z neděle na pondělí 24. května. Z úterý 25. května na středu se pak systém otevře pro lidi od 30 do 34 let. Platnost kódu pro chronické pacienty se prodlužuje do 15. června.

Otevření registrace očkování pro věkovou skupinu 35 až 39 let dnes 21. května ráno potvrdil předseda vlády Andrej Babiš [ANO]. Před několika dny ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO] přitom avizoval, že po uvolnění rezervačního systému pro osoby od 40 do 45 let, k čemuž došlo v noci na pondělí 17. května, se již registr otevře všem zájemcům nad 16 let.

A dále: Od června začne podle Babiše na webu ocko.uzis.cz fungovat portál, na kterém si lidé zjistí informace o provedeném očkování proti covidu-19. Také aktuality o testech na koronavirus nebo ochranné lhůtě po prodělaném onemocnění covid-19. O ní se prozatím jen dlouhosáhle diskutuje, ale k žádným změnám prozatím nedošlo. Koncem června by mohla fungovat i aplikace o těchto aktualitách do chytrých telefonů.

Přesný čas otevření registrace se tají

Rezervační systém k očkování proti covidu-19 se má podle premiéra otevřít z neděle na pondělí 24. května, přesnější čas však nesdělil. Důvod je zřejmě obava z rizika přetížení systému. K tomu došlo při posledním otevření registru pro osoby ve věku od 40 do 44 let, které po půlnoci skončilo padesátiminutovým výpadkem.

Věková skupina obyvatel v této věkové skupině čítá zhruba 900 tisíc osob, a i když se z nich zhruba sedmina k očkování už registrovala v rámci přednosti zdravotníků, učitelů, akademiků, sociálních pracovníků či členů kritické infrastruktury a dalších, šlo v počtu registrovaných osob v jednom dni o prozatím absolutní rekord.

Registrace očkování 40 a více let se otevře již v neděli

Podle vyjádření zástupců Chytré karantény se 17. května k 20 hodině večerní do systému registrovalo 200 tisíc lidí ve věku od 40 do 44 let. Přihlášení k očkování proti covidu-19 se skládá ze dvou kroků, přístupné je na adrese zde.

Centrální rezervační systém k očkování proti covidu-19

V prvním fázi se zájemce o očkování registruje tak, že zprvu vyplní své telefonní číslo [pokud jej registruje někdo blízký, může použít i jeho telefonní číslo, pozn. red.]. Následně dorazí v SMS zprávě ověřovací kód PIN1. Ten se zadá do formuláře na webu. A vyplní se údaje o očkované osobě, jako jsou jméno, trvalé bydliště, rodné číslo, číslo a název své zdravotní pojišťovny. Pak si vybere místo očkování.

Druhým krokem je rezervace, ke které zájemce o očkování přistupuje až ve chvíli, kdy dostane zvací SMS s druhým kódem. Čekat na něj může několik hodin, anebo i dny v závislosti na závozu vakcín do vybraného očkovacího místa.

Po zadání druhého kódu si registrovaný vybere konkrétní termín k vakcinaci. Rezervace termínu se provádí na odkazu zde. Rezervovat je třeba se nejpozději do 72 hodin od obdržení PIN 2. Rezervace se týká data aplikace první dávky vakcíny.

Co je třeba nejen k očkování od 35 do 39 let

Termín druhé dávky systém přiřazuje automaticky. Na očkování si pak s sebou zájemce vezme občanský průkaz a průkaz zdravotního pojištěnce. Imobilní zájemci se k očkování registrují u praktického lékaře.

K očkování u praktika se neregistrují zájemci centrálně

Přednost v očkování proti covidu-19 mají chronicky nemocní pacienti. K očkování se registrují s pomocí unikátního kódu, který jim po zhodnocení zdravotního stavu přidělí ošetřující lékař. Novinka je, že platnost kódu pro registraci se prodlužuje do 15. června.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here