Česko uzná očkování mimo EU a zavádí nová opatření

0
763
Cesko
Foto: Pixabay.com

Očkování proti covidu-19 získané jinde než v zemích Evropské unie začne Česko uznávat od 23. srpna. Člověk ale být naočkován vakcínou schválenou evropskou lékovou agenturou [EMA] nebo Světovou zdravotnickou organizací [WHO].

Od září se mění i podmínky návštěv některých kulturních akcí a začne testování na školách. Rozhodla o tom v pondělí 16.8. vláda. Ale popořadě: Bez testování a povinné karantény budou moc do Česka přijíždět i očkované osoby z mimounijních zemí. Česko totiž s platností od pondělí 23. srpna začne uznávat vydané certifikáty z třetích zemí. Ovšem za podmínky, že půjde o očkovací látku podmínečně registrovanou v EU, anebo uznanou pro nouzové použití od WHO.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] se tak uleví zejména lidem přijíždějících do Česka například z Velké Británie. Ti se proti covidu-19 podle něj nejčastěji očkují vakcínou AstraZeneca [Vaxzevria] vyráběnou v Indii. Což česká strana neuznávala a po přijíždějících požadovala čerstvý negativní test na koronavirus.

Od 1. září začnou akce i se 100% obsazeností kapacity

Dobrá zpráva pro provozovatele některých kulturních a volnočasových akcí je, že od středy 1. září smějí plně zaplnit své provozy.

„Nyní platí 75% omezení kapacity, případně jedna osoba na deset metrů čtverečních. A to se ruší. Provozovatel může nově zaplnit 100 procent kapacity, ale se zajištěním rozestupu alespoň 1,5 metru na osobu,“ vysvětlil Vojtěch.

U akcí s kapacitou do třech tisíc účastníků musí provozovatel dohlédnout na dodržení požadavků bezinfekčnosti [očkování, čerstvý test či prodělání covidu-19/O-T-N, pozn. red.]. Podstatně sofistikovanější opatření ale nastává u akcí s účastí nad tři tisíce osob. Polovina z nich musí prokázat bezinfekčnost pouze očkováním nebo proděláním covidu-19. Zbytku je dovoleno se prokázat pouze negativním testem na koronavirus [PCR platnost sedm dnů, AG platnost 72 hodin, pozn. red.].

Kde si vyžádat potvrzení o bezinfekčnosti na covid-19

Od stejného data se navyšují počty osob, které smějí sedět v restauraci v jednu chvíli u jednoho stolu ze stávajících čtyř nově na šest osob. A v pravidelných skupinách, jako jsou například skauti či sokolové, se od 1. září prodlužuje uznávaná doba platnosti AG testů na dobu sedm dní. Týká se to jen dokazování bezinfekčnosti v neměnných kolektivech, upozornil ministr Adam Vojtěch. Zmínil dále navýšení kapacity pěveckých sborů ze 30 nově na 50 osob.

Česko a tříkolové testování školáků v září

Finálně pak vláda na svém pondělním jednání schválila plošné tříkolové testování žáků a studentů. Primárně se školáci otestují AG testy 1., 6. a 9. září, prvňáčci a přípravné třídy pak až 2. školní den. Stejně jako loni se mohou školy dobrovolně rozhodnout pro PCR testy. Pak se jimi budou žáci testovat 1. a 9. září. Na každý test pak mohou žádat u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT] příspěvek do částky 200 korun.

„Na screeningy chceme využít finanční prostředky z evropského fondu solidarity [Fond solidarity Evropské unie, EUSF, pozn. red.], ve kterém je k dispozici až 435 milionů korun,“ uvedl na nedávném společném sněmovním výboru pro zdravotnictví a školství ministr školství Robert Plaga [za ANO].

MZ ČR chce žáky otestovat AG testy s 80% citlivostí

Z testování budou osvobozeni pouze školáci s ukončeným očkováním. Dále ti, kteří si onemocněním prošli nebo po doložení negativního testu provedeného zdravotníkem. Přičemž PCR testy nesmějí být starší sedm dnů a AG 72 hodin.

„Děti, které odmítnou testování, budou mít povinnost nosit ochranu dýchacích cest, a to jak v budově školy, tak venku, pokud nelze dodržet rozestupy alespoň 1,5 metru,“ upozornil ministr Adam Vojtěch.

Výsledky testování dětí do 9. září pak ukáží, jestli se v něm bude pokračovat i nadále. Stane se tomu tak při záchytu vyšším než 25 pozitivních osob na 100 tisíc provedených testů. V celorepublikovém měřítku by se dle ministra plošně testovalo i po 9. září při pozitivitě 75 na 100 tisíc osob.

Bezinfekčnost prokazují od nového školního roku, respektive semestru, i studenti vysokých škol jen v případě, kdy žádají o ubytování v zařízení patřící škole.

Zužuje se seznam zemí s extrémním rizikem nákazy

Ze seznamu zemí, ve kterých hrozí extrémní riziko nákazy koronavirem, od pondělí 23. srpna vypadává Rusko, Indie a Tunisko. Zůstávají v něm Brazílie, Kolumbie, Paraguay, Peru, Mosambik a Tanzanie včetně ostrovů Zanzibar a Pemba a dále také Nepál.

Neočkovaní navrátilci z těchto zemí musí na PCR test ještě před samotným vstupem do Česka. Poté je čeká desetidenní domácí izolace a opět potvrzení negativity PCR testem.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here