V Německu doporučili proti covidu plošné očkování dětí

0
566
deti
Foto: Pixabay.com

Plošné očkování dětí od 12 let již němečtí odborníci doporučují. Německá Stálá očkovací komise přitom dosud podporovala očkování proti covidu-19 pouze u mládeže ve vyšším riziku. Nyní však na základě dalších informací změnila názor.

Změnu v doporučení vysvětlila Stálá očkovací komise [Ständige Impfkommission – STIKO] získáním dostatečného množství dat o očkování mládeže od 12 do 17 let věku.Ještě v červnu letošního roku, kdy se schválila první proticovidová vakcína pro tuto věkovou kategorii, STIKO vydala doporučení podávat vakcínu pouze mládeži ve zvýšeném riziku.

Oproti tomu většina německých politiku dlouhodobě podporovala imunizovat plošně veškerou mládež od 12 do 17 let věku. Na což v těchto dnech upozorňují i německá média. Podle nich byla komise pod stálým tlakem politiků, kteří vakcinaci mládeže bez omezení doporučují. Což dle některých stojí za změnou v doporučení STIKO.

Plošné očkování dětí odborníci v Německu nedoporučují

Původní nedoporučení STIKO zdůvodňovala nedostatkem dat, které by prokázaly bezpečnost vakcín pro děti. V pondělí 16. srpna ale komise sdělila, že takových podkladů má již dostatek. A to včetně údajů z amerického očkovacího programu, v jehož rámci dostalo očkování na deset milionů dětí a dospívajících. Což ji vedlo k vydání doporučení proti covidu-19 v Německu plošně naočkovat všechny děti starší 12 let.

STIKO je nezávislý poradní orgán pod správou Institutu Roberta Kocha [RKI], německého úřadu pro potírání a prevenci chorob. Posudky a doporučení komise sice nejsou pro vedení Německa nijak závazné, ale vláda se jimi v pandemii covidu-19 vždy řídila.

STIKO v červnu doporučila očkování jen dětí v riziku

Jak již bylo zmíněno, plošné očkování dětí proti covidu-19 v Německu počátkem června STIKO nedoporučila. Vakcínu by podle jejího původního stanoviska měly dostávat pouze děti se zdravotními problémy. Jako důvod uvedla především nedostatek vědeckých podkladů o rizicích očkování u mládeže od 12 do 17 let.

Německý Centrální institut pro péči o pojištěnce [Zi] tehdy vypočítal, že covid vakcínu by podle vydaného doporučení mělo v Německu dostat na jedenáct procent dětí. V zemi s 83 milionylidí by se tak očkování podle doporučení týkalo 402 tisíců dětí se zákonným pojištěním. A dalších zhruba 50 tisíců se soukromým pojištěním.

„Po zohlednění státního a soukromého pojištění je v Německu asi 452 000 dětí, pro které je očkování vhodné,“ uvedl tehdy Zi.

Zhruba polovina dětí v kategorii 12 až 17 let, na které se doporučení komise původně vztahovalo, trpí astmatem. Dalšími zdravotními obtížemi byly cukrovka, problémy se srdcem, chronická bronchitida, Downův syndrom a také obezita.

Doporučení STIKO je nezávazné a německý ministr zdravotnictví Jens Spahn již předem upozornil, že konečné rozhodnutí bude na rodičích po konzultaci s lékařem. To znemená, že děti v Německu pro očkování musí mít souhlas rodičů a ještě před podáním vakcíny navštívit svého lékaře.

Plošně se děti od 12 let očkují i v Česku

V Evropské unii se děti od 12 let očkují mRNA vakcínami od společností Pfizer/BioNTech a Moderny. Proti covidu-19 se od 1. července v Česku očkují i všechny dětí starší 12 let, které o to projeví zájem. Doporučení k očkování dětí od 12 let bez výjimky, které u nás dlouho chybělo, u nás vydala Česká vakcinologická společnost [ČVS].

Očkovat děti je v Česku doporučeno. V Británii a SRN ne

Argumentovala v něm tím, že k 3. červenci 2021 se nákaza prokázala u 180 tisíců dětí mladších 15 let. Z nich přes jeden tisíc byl kvůli infekci hospitalizován, zdravotní stav dvaceti z nich vyžadoval umělou plicní ventilaci. Šest dětí u nás podle ČVS na covid-19 zemřelo.

I když je nemoc covid-19 v dětském věku méně závažná než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří mohou být hospitalizováni a vyžadují i intenzivní péči a dochází i k dětským úmrtím,“ uvádí odborná společnost v doporučení.

Další argument ČVS zní, že covid-19 u dětí vyvolává závažné multisystémové zánětlivé onemocnění a dlouhodobé potíže známé jako long covid, neboli postcovidový syndrom.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here