Očkovat děti je v Česku doporučeno. V Británii a SRN ne

0
716
ockovat_deti
Foto: Pixabay.com

Očkovat plošně děti proti covidu-19 čeští vakcinologové doporučují. Prospěch z očkování u nich dle České vakcinologické společnosti [ČVS] převažuje nad riziky. Odlišný přístup volí britská vláda, jež na radu tamních odborníků mládež do 18 let zatím neočkuje. Opatrnější zůstává i německý kabinet.

Nemoc covid-19 zasahuje dětský a dospívající organismus ve srovnání s dospělými a seniory podstatně méně. Plošné testování na školách ve druhé polovině loňského školního roku navíc potvrdilo u žáků a studentů velmi nízkou pozitivitu.

Testy v prvním týdnu ukázaly pozitivitu u 302 školáků

Přesto u nás zástupci České vakcinologické společnosti [ČVS] doporučují plošně očkovat děti proti covidu-19 bez výjimky. Argumentují tím, že k 3. červenci 2021 se nákaza prokázala u 180 tisíců dětí mladších 15 let. Z nich přes jeden tisíc byl kvůli infekci hospitalizován, zdravotní stav dvaceti z nich vyžadoval umělou plicní ventilaci. Šest dětí u nás podle ČVS na covid-19 zemřelo.

Očkování mládeže proti covidu-19 vázne pro nezájem

„I když je nemoc covid-19 v dětském věku méně závažná než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří mohou být hospitalizováni a vyžadují i intenzivní péči a dochází i k dětským úmrtím,“ uvádí odborná společnost.

Další argument zní, že covid-19 u dětí vyvolává závažné multisystémové zánětlivé onemocnění a dlouhodobé potíže označované jako long covid, postcovidový syndrom.

Britská vláda proti covidu-19 děti neočkuje

Odlišný přístup k očkování dětí zvolila britská vláda, která se rozhodla mládež do 18 let proti covidu-19 zatím neočkovat. Opřela se přitom o doporučení tamních odborných společností, podle kterých má většina dětí jen mírný průběh nemoci. Riziko nákazy tak podle nich nevyvažuje možná rizika komplikací spojených s očkováním.

V Anglii je nejlepší čas na zrušení restrikcí, říká Johnson

Britský kabinet proto rozhodl, že se s vakcinací u dětí a mládeže v zemi začne až bude k dispozici více informací o očkovacích látkách. Výjimku představují těžce nemocné děti, pacienti s Downovým syndromem a s oslabenou imunitou. Ti dostanou vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech, která je pro tuto věkovou skupinu v Británii jako jediná schválena.

Němečtí odborníci plošně očkovat děti nedoporučují

Plošné očkování dětí proti covidu-19 nedoporučují ani odborníci v Německu. V první polovině června se tak vyjádřila Stálá očkovací komise [Stiko], která je nezávislý poradní orgán Institutu Roberta Kocha [RKI]. Vakcínu by podle ní měly dostávat pouze děti se zdravotními problémy. Důvod je dle jejího vyjádření nedostatek vědeckých podkladů o rizicích očkování u mládeže od 12 do 17 let.

Plošné očkování dětí odborníci v Německu nedoporučují

Zhruba polovina dětí v kategorii 12 až 17 let, na které se doporučení komise Stiko vztahuje, trpí astmatem. Dalšími zdravotními obtížemi, které očkovací komise zohledňuje ve svém stanovisku, jsou cukrovka, problémy se srdcem, chronická bronchitida, Downův syndrom a také obezita.

Doporučení Stiko je nezávazné a německý ministr zdravotnictví Jens Spahn již řekl, že konečné rozhodnutí bude na rodičích po konzultaci s lékařem. Očkování dětí proti covidu-19 je stejně jako v případě dospělých v Německu dobrovolné.

Čeští odborníci upozorňují na rizika z nákazy covidem

Od loňského října do letošního června zdravotníci v ČR u dětí zaznamenali 201 případů mutlisystémového zánětlivého onemocnění, označovaného též PIMS-TS, které souvisí s proděláním covidu-19. Neevidují přitom žádné úmrtí na tyto komplikace. Epidemie má i nepřímé důsledky na děti související s omezením volnočasových aktivit a distanční výukou, upozorňuje ČVS.

Vakcinace všech dětí ve věku 12 až 17 let, pro které už je očkování proti covidu-19 dostupné, by u nás podle ČVS zabránila asi třem tisícům případům nemoci covid-19, 90 hospitalizacím v jeho důsledku a 25 případům hospitalizací na jednotkách intenzivní péče a jednomu až dvěma úmrtím dětí.

Myokarditida a perikarditida je další reakce po očkování

Naopak podle četnosti výskytu nežádoucích účinků by se v souvislosti s očkování všech dětí v Česku mohlo naopak objevit asi 16 případů zánětu srdečního svalu či membrány kolem srdce. Zaznamenané případy těchto zánětů ve světě byly podle vakcinologů vzácné a vesměs mírné. Prospěch z očkování tak dle nich převyšuje rizika nežádoucích účinků.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here