Plošné očkování dětí odborníci v Německu nedoporučují

0
1316
plosne_ockovani
Foto: Pixabay.com

Německé odborné společnosti doporučují očkování dětí proti covidu-19 pouze u těch, které jsou ve zvýšeném riziku vážného průběhu nemoci. Reálně tak jde o jedenáct procent německých dětí, převážně s astmatickým onemocněním.

Plošné očkování dětí proti covidu-19 v Německu v minulém týdnu nedoporučila Stálá očkovací komise [Stiko]. Ta je nezávislý poradní orgán Institutu Roberta Kocha [RKI]. Vakcínu by podle ní měly dostávat pouze děti se zdravotními problémy.

Důvod je dle jejího vyjádření nedostatek vědeckých podkladů o rizicích očkování u mládeže od 12 do 17 let. Pro ně je nyní v unijních zemích podmínečně registrovaná zatím jen jedna vakcína Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech.

Moderna a Pfizer provádějí klinické testy vakcíny pro děti

Německý Centrální institut pro péči o pojištěnce [Zi] vypočítal, že covid vakcínu by podle vydaného doporučení Stiko mělo v Německu dostat na jedenác procent dětí. V 83milionové zemi se tak očkování podle doporučení týká 402 tisíců dětí se zákonným pojištěním a dalších zhruba 50 tisíců se soukromým pojištěním.

Plošné očkování dětí se v Německu nedoporučuje

„Po zohlednění státního a soukromého pojištění je v Německu asi 452 000 dětí, pro které je očkování vhodné,“ uvedl Zi.

Zhruba polovina dětí v kategorii 12 až 17 let, na které se doporučení komise Stiko vztahuje, trpí astmatem. Dalšími zdravotními obtížemi, které Stálá očkovací komise zohledňuje ve svém stanovisku, jsou cukrovka, problémy se srdcem, chronická bronchitida, Downův syndrom a také obezita.

Doporučení Stiko je nezávazné a německý ministr zdravotnictví Jens Spahn již předem řekl, že konečné rozhodnutí bude na rodičích po konzultaci s lékařem. Očkování dětí proti covidu-19 dětí je stejně jako v případě dospělých v Německu dobrovolné.

EMA otestovala vakcínu Comirnaty u 2 260 dětí

Aktuálně se v unijních zemích očkují dětí starší dvanácti let pouze látkou Comirnaty od společnosti Pfizer a BioNTech. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] ji k podmínečné registraci pro děti 12+ Evropské komisi [EK] doporučila koncem května 2021. Aplikace vakcíny se u nich nijak neliší od vakcinace mládeže nad 16 let a dospělých. Podávají se dvě injekce do svalu horní části paže s odstupem alespoň tří týdnů.

Výsledky studie u dětí na vakcínu Comirnaty

Účinky očkovací látky Comirnaty vědci zkoumali u 2 260 dětí ve věku 12 až 15 let. Studii výrobce provedl v souladu s pediatrickým výzkumným plánem [PIP] schváleným Pediatrickým výborem EMA [PDCO]. Výzkum ukázal, že imunitní odpověď na Comirnaty ve skupině dětí 12 až 15 let je srovnatelná s imunitní odpovědí lidí ve věku 16 až 25 let. Což se měří hladinou protilátek proti viru SARS-CoV-2.

V rámci studie dostalo téměř dva tisíce dětí bez příznaků covidu-19 ve věku od 12 do 15 let vakcínu nebo placebo injekci. Z 1 005 dětí, které dostaly vakcínu, se u žádného nerozvinul covid-19. U 978 dětí, které dostaly neúčinnou látku se covid-19 potvrdil u 16 z nich.

Moderna požádá FDA o schválení vakcíny i pro děti

„To znamená, že v této studii byla vakcína 100% účinná při prevenci nemoci covid-19 [skutečná míra účinnosti je mezi 75 % až 100 %],“ uvedla EMA.

V nejbližších dnech se očekává, že evropský lékový regulátor schválí k očkování mládeže od dvanácti let i druhou mRNA vakcínu od americké společnosti Moderna.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here