Moderna požádá FDA o schválení vakcíny i pro děti

0
514
Moderna

Farmaceutická společnost Moderna požádá americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] o registraci vakcíny proti covidu-19 k použití u dětí od 12 do 17 let. Výsledky klinických studií totiž potvrdily účinnost vakcíny i na dospívající mládež.

Zprávu o plánech Moderny požádat o registraci vakcíny pro nižší věkovou kategorii v úterý 25. května přinesl deník The New York Times [NYT]. Očkovací látka Moderna se tak může brzy stát v pořadí druhou vakcínou proti covidu-19, kterou se ve Spojených státech budou očkovat mladiství od 12 let věku.

„Začátkem června předložíme výsledky klinických studií vakcíny u dětí a mládeže americkému FDA a regulátorům jinde ve světě a požádáme o schválení,“ uvedl v prohlášení Moderny její šéf Stéphane Bancel.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC], které léčivé přípravky hodnotí, přitom již před několika týdny vydalo kladné stanovisko pro použití očkovací látky Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech pro mladistvé od 12 let.

Moderna vakcínu otestovala na 3 700 dospívajících

Společnost Moderna v úterý zveřejnila první výsledky klinických studií, které se účastnilo přes 3 700 dětí ve věku od 12 do 17 let. Dvě třetiny z nich dostaly dvě dávky očkovací látky. Podle výrobce se mezi plně naočkovanými neobjevil jediný případ nemoci covid-19 s jejími typickými příznaky.

Pozorované vedlejší účinky po očkování se přitom podle vyjádření Moderny nijak zvlášť nevymykají od reakcí dospělých. Z očkování mládeže proto nemá firma žádné obavy.

„Ty výsledky vypadají slibně,“ řekla v NYT pediatrička a odbornice na vakcíny Kristin Oliverová, která působí v newyorské nemocnici Mount Sinai Hospital.

„Čím víc vakcín budeme mít na ochranu dospívajících před covidem, tím líp,“ dodala.

Podrobná data o výsledcích klinické studie na mladší populaci Moderna zatím nezveřejnila. Uvedla, že je hodlá předat do recenzního řízení s cílem publikace v odborném časopise.

Vakcína Moderna sklízí úspěch i v Evropě

Vakcínou Moderna se proti covidu-19 očkují již několik měsíců lidé nad 18 let i v zemích EU. K 5. květnu se v Evropském hospodářském prostoru vyočkovalo bezmála dvanáct milionů jejích dávek. Zájemci od 16 do 18 let věku se v zemích EU očkují nyní jen vakcínou Comirnaty. Její použití i pro mládež od dvanácti let teď akorát hodnotí Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA]. Závěry vydá evropský lékový regulátor zřejmě v měsíci červnu.

Očkovací látka Moderna funguje jako messenger RNA [mRNA] vakcína [stejně jako Comirnaty, pozn. red.], jež nese instrukce k vytvoření spike proteinu. Tedy proteinu, který je na povrchu viru SARS-CoV-2 a způsobuje onemocnění covid-19. Po podání očkovací látky některé buňky v těle přečtou instrukce v mRNA a začnou produkovat zmiňovaný spike protein. Tím si vytvoří protilátky a zaktivují T-buňky [bílé krvinky] pro případnou nákazu koronavirem. Messenger RNA z vakcíny v těle nezůstává, krátce po vakcinaci se rozloží.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here