Poslanci odmítli podobu národního certifikátu o očkování

0
354
normu

Novelu zákona o fungování národního certifikátu o očkování proti covidu-19, prodělaném onemocnění či negativním výsledku testu projedná Poslanecká sněmovna PČR mimo legislativní nouzi. Hlasovat by měla na návrh Výboru pro zdravotnictví PS PČR nejpozději do 15. června. Členové výboru na své 89. schůzi [25.5.] novelu ostře zkritizovali.

Změny, které přináší vládní novela zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a zákon č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19 [pandemický zákon] projednali členové sněmovního výboru pro zdravotnictví v úterý 25.5. Poslanci se přitom shodli, že je třeba chystanou normu ještě diskutovat a upravit. Většina se zároveň vyslovila, že by se o novele upravující certifikát o očkování proti covidu-19, prodělaném onemocnění či negativním výsledku testu nemělo ve sněmovně hlasovat v legislativní nouzi.

Hlasový záznam z 89. schůze Výboru pro zdravotnictví PS PČR [25.5. 2021]

Výbor ministerskou normu o očkování aj. ostře kritizoval

Vlastimil Válek [TOP 09] na jednání výboru upozornil, že novela neupravuje uznávání získaných protilátek. A dále ani přístup cizinců k národnímu certifikátu, kteří pobývají a pracují v České republice. Norma totiž pracuje s číslem občanského průkazu a rodným číslem. Zahraniční pracovníci se proto k certifikátu dle Válka jen těžko dostanou.

„Nepřichází v úvahu, pokud toto nebude vyřešeno, aby to TOP 09 podpořila,“ vyslovil se.

S navrhovanou novelou vyjádřil nespokojení i David Kasal [ANO]: „Materiál za mě není dokonale připravený.“ 

Jiří Běhounek [ČSSD] upozornil na to, že v novele chybí auditní stopa. Tedy že dostatečně nepopisuje elektronickou stopu certifikátu.

Podle Petra Pávka [STAN] je nyní jednání o takové novele zbytečné, protože přichází nařízení o evropských covidových pasech z Evropské unie, které řeší celou záležitost obecně. Národní certifikát pak označil za příliš komplikovaný.

„I když neuděláme vůbec nic, je to nařízení a vstoupí v platnost samo o sobě,“ míní.

Pávek dále upřesnil, že na ministerstvem zdravotnictví předloženém návrhu je vidět jeho trvalá neschopnost.

„Soud jeho nařízení pokaždé zruší, ministerstvo neumí zdůvodnit svá nařízení a nyní chce jedním paragrafem změnit celý pandemický zákon,“ dodal.

Digitální zelený pas český návrh neohrozí

S tím, aby se novela neprojednávala ve zrychleném režimu vyjádřil souhlas také Marek Benda [ODS].

„Nyní musíme poměrně jednoduše aplikovat normu EU,“ uvedl s tím, že teď není čas zabývat se výhradami o fungování národního certifikátu.

Některá paragrafová znění označil za absolutně nepřijatelná až nemyslitelná. Přesněji ta, jež upravují omezení ve všech epidemických situacích, nikoli jen v pandemii covidu-19. Za příklad uvedl podmiňování konání soukromých a jiných akcí v nejen covidové epidemii.

„Zda se mi velmi nebezpečné to, co je nám tady předloženo,“ dodal s dovětkem, že jde snad o poslední výkřik odcházejícího ministra [Arenbergera].

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová [KSČM] se vyslovila proti projednání v legislativní nouzi a uvedla, že stávající úprava jde proti pandemickému zákonu. Do zákona o veřejném zdraví chtějí komunisté zakomponovat i uznávání protilátek.

„V této podobě v žádném případě a ani nebudeme pro legislativní nouzi,“ shrnula.

Uznávání certifikátu o očkování ze zahraničí stále chybí

Rostislav Vyzula [ANO] pak opakovaně připomněl absenci uznávání očkování proti covidu-19 provedeného v zahraničí. Upravovat by dle jeho názoru měla norma také situaci lidí, kteří se z covidu-19 již uzdravili, ale pozitivní výsledek testu vyhodili kvůli uplynutí 90denní uznané imunitě. Od pondělí 24. května se přitom ochranná lhůta po úzdravě prodloužila na šest měsíců, tedy 180 dnů.

„Prodělali onemocnění a budou diskriminováni, protože jsou ještě v ochranné lhůtě,“ uvedl s tím, že je třeba řešit registr, ve kterém jsou lidé po covidu-19 evidováni.

„Tady ta neschopnost ministerstva mě uvádí v rozpaky, jestli to tam funguje, nebo ne,“ řekl.

Kriticky se k návrhu zákona, který upravuje fungování národních certifikátů, vyjádřila místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Připomněla i fakt, že evropské covidové pasy [Digital Green Certificate] zpožděné národní očkovací certifikáty neohrozí.

„Mezinárodní rozměr není ohrožen,“ řekla.

Národní certifikát podle ní už jen vymezí podmínky vstupu na kulturní, sportovní a jiné akce. V překládaném návrhu pak postrádá informace o tom, kde a jak se budou certifikáty používat, jak dlouho platí a které testy se v něm budou uznávat. Upozornila i na využívání zbytečně velkého objemu osobních dat.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here