Pomněnkový den: V ČR je pohřešováno přes tisíc dětí

0
493
Pomnenkovy_den

Každoročně se v Česku ztratí tisíce dětí a nejinak tomu bylo i loni. I přes omezení pohybu a uzavřené školy se u nás v roce 2020 pohřešovalo 1 132 dětí. Právě 25. květen je Mezinárodní den pohřešovaných dětí, známý jako Pomněnkový den.

Vzpomenout a upozornit na osudy ztracených dětí má Mezinárodní den pohřešovaných dětí, jehož symbolem se stal květ pomněnky. Jednou z prvních osobností, která upozornila na tisíce ztracených dětí byl v roce 1983 americký prezident Ronald Reagan. Právě ten vyslovil 25. květen Dnem pohřešovaných dětí.

25. května roku 1979 se totiž v New Yorku při své první cestě na zastávku školního autobusu ztratil šestiletý chlapec Etan Patz, který se nikdy nenašel. Případ Patze vzbudil ve Spojených státech velkou pozornost ze stran veřejnosti. Byl jedním z prvních dětí, po kterých v USA v 80. letech pátrali i pomocí fotek na krabicích s mlékem. Vrah malého Etana byl dopaden po 31 letech a v roce 2017 odsouzen na 25 let za únos a vraždu.

Pomněnkový den v České republice

V evropských zemích se Mezinárodní den pohřešovaných dětí připomíná od roku 2002, v České republice od roku 2004 pod záštitou Sdružení Linka bezpečí. Symbol ztracených dětí se stal květ pomněnky, jehož název v angličtině zní forget-me-not, tedy nezapomeň na mě.

Čeští policisté podle Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] každý rok pátrají po několika tisících dětí a po téměř dvou desítkách pohřešovaných dětí v ohrožení. I přes loňskou pandemii covidu-19 u nás policie pohřešovala na 1 132 dětí.

„V minulých letech platilo, že čeští policisté každý rok pátrají po několika tisících dětí a po téměř dvou desítkách pohřešovaných dětí v ohrožení,“ uvádí MV ČR.

Dodává, že v pátrání po ztracených dětech jim pomáhá Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech [NKMPPD], který provozuje ministerstvo vnitra od roku 2010. Jeho prostřednictvím se informace o pohřešovaném dítěti dostává rychle k Policii ČR, k mezinárodním organizacím a s pomocí médií i mezi širokou veřejnost.

„Rychlý, přesný přenos informací a počet osob zapojený do pátrání je totiž v takových případech klíčový,“ uvádí úřad.

O dětech, které jsou v bezprostředním ohrožení života a zdraví, se veřejnost také dozvídá pomocí aplikace ECHO, kam policie vkládá ty nejzávažnější případy. Takových situací, jako je únos dítěte, bývá přibližně 20 ročně. V okamžiku, kdy policie vloží do databáze nový případ, obdrží všichni uživatelé notifikaci, čímž se zvyšují šance na včasný nález dítěte.

Ztracené dítě a co dál

Po většině dětí, které se nevrátí včas domů, není nakonec vyhlášeno pátrání. Děti totiž často zapomínají na čas, zapovídají se s kamarádem a neozývají se svým rodičům. Pokud se ale dítě neozývá, rodiče nevědí, kde je, okamžitě se podle rad na webu ve správě MV ČR “Pomozte mě najít” mají obrátit na policii.

„Pohřešování můžete oznámit například na telefonní linku 158, případně na nejbližším obvodním oddělení Policie ČR,“ radí úřad.

Pro policisty jsou v takové situaci důležité veškeré informace o dítěti. Jako jsou věk, popis osoby, ideální je aktuální fotografie, popis oblečení, zda užívá léky. Dále i kontakty na kamarády, komunikace na sociálních sítích a další.

Co dělat, když se ztratí dítě

  • Zachovat klid, malé děti se podle zkušeností policie často jen někde schovávají.
  • Prohlédnout místa, kde se dítě pohybovalo naposledy.
  • Prohlédnout nebezpečná místa v okolí.
  • Kontaktovat rodinu, přátele, sousedy a známé.
  • Při pobytu na akci s větším počtem lidí je dobré se s dítětem předem domluvit na místě, kde se při případném ztracení sejde s rodičem [strom, stánek, apod.].
  • Dítě by u sebe mělo mít i kartičku s kontaktem pro případ, že se ztratí.
  • Kontaktovat policii na lince 158 nebo na nejbližší policejní služebně.

Další rady, jak postupovat při ztracení dítěte, jak takovým situacím předcházet a informace o systému pátrání jsou k přečtení na stránkách MV ČR s odkazem zde.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here