Arenberger jako ministr končí. Vrátit se má Adam Vojtěch

0
384
ministr

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO] dnes rezignoval na svou funkci. V ní se udržel 48 dní. Jako důvod rezignace uvedl mediální tlak na rodinu a přátele. Podle vyjádření premiéra Andreje Babiše [ANO] Arenbergera ve funkci nahradí bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Daňová a majetková přiznání, na jejichž neúplnost v minulých týdnech upozornila média, už má prý Petr Arenberger v pořádku. Přesto dnes 25. května dopoledne na tiskové konferenci potvrdil svou rezignaci na ministra zdravotnictví.

„Není nutné, aby byla moje rodina, přátelé, kolegové a pacienti během mé práce pro veřejné zdraví vystavováni stupňujícímu se nepříjemnému tlaku,“ uvedl důvod rezignace.

“Nepříjemnému tlaku” Petr Arenberger čelil kvůli svým majetkovým přiznáním, na jejichž neúplnost v minulých týdnech média upozorňovala. S tím byly spojené i nepřiznané příjmy z klinických studií či pronájem budovy nemocnici, které šéfoval. Petr Arenberger však i dnes na tiskové konferenci zdůraznil, že daně platí poctivě a daňová přiznání má v pořádku.

„Bohužel jsem jen nesprávně vyplnil svá majetková přiznání,” uvedl.

„Za svou chybu jsem se omluvil,“ dodal s tím, že na něj média i přesto vytahovala nepravdivé kauzy, za které se odmítala omluvit.

„To považuji za zajímavou zkušenost,“ upřesnil.

V tuto chvíli se bývalý ministr zřejmě vrátí na pozici ředitele FN Královské Vinohrady, protože si ji i po uvedení do ministerského křesla, dále podržel.

Ministr skončil kvůli špatným výkazům příjmů a majetku

K rezignaci Arenbergera se z Bruselu vyjádřil i premiér Andrej Babiš [ANO].

„Myslím, že funkci vykonával s péčí zodpovědného ministra, pracoval, mediálně se snažil,“ řekl premiér.

Přesto připomeňme, že to byla právě média, která upozornila na nedostatky Petra Arenbergera v podnikatelských činnostech. Seznam Zprávy jako první upozornily, že v jeho majetkových přiznáních, která jsou podmínkou pro výkon veřejné funkce, jíž je mimo ministerské pozice také jeho funkce ředitele ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, chyběly desítky nemovitostí a polností [celkem spolu se svou manželkou Petr Arenberger vlastní 165 nemovitostí, pozn. red.].

Ministr Petr Arenberger je zámožnější víc, než se zdálo

Pochybnosti vyvolaly i jeho klinické studie, ze kterých nepřiznal žádný výnos. Arenberger to nejdříve vysvětlil slovy, že generovaný zisk padl na náklady za klinická hodnocení, které dle jeho slov navíc ještě musel dotovat z vlastních zdrojů. A až následně přiznal příjem z nich ve výši 30 milionů korun.

A dále: Důvěru nevyvolalo ani zjištění, že jednu ze svých nemovitostí na Mělnicku pronajímá jako archiv FN Královské Vinohrady, v níž působí jako ředitel. Arenberger se k této kauze vyjádřil, že z právního hlediska je vše v pořádku.

“Dobří holubi” se vracejí i na ministerstvo

Premiér Babiš z Bruselu, kde se účastní summitu EU, dále avizoval, že resort po Arenbergerovi převezme poslanec a bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Ten stál v jeho čele od 13. prosince 2017. Loni v září se dle svých slov po domluvě s premiérem rozhodl na funkci rezignovat.

Výměnu dle svých slov premiér s prezidentem republiky Zemanem zatím nekonzultoval.

„Předpokládám, že nebude mít žádné výhrady,“ řekl.

Prezident Zeman před několika dny uvedl, že by proti odchodu Arenbergera z funkce nic nenamítal. Spekulace přitom již vyvolala premiérova nečekaná návštěva v Lánech minulý týden ve středu 19.5. Babiš však na dotazy novinářů odpověděl, že na schůzce s prezidentem o Arenbergerovi určitě nemluvili.

Ministři se střídají jako panáčci na Staroměstském orloji

Odborná veřejnost reaguje na rezignaci ministra s rozpory. Prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek uvedl, že se z funkce ministra stala krátkodobá brigáda. Dosazení staronového ministra Adama Vojtěcha pak podle něj svědčí o tom, že premiér Babiš nemá nikoho, kdo by byl ochoten úřad převzít.

„Kdyby ta situace nebyla tragická, byla by komická, protože ministři zdravotnictví se střídají jako apoštolové na orloji,“ řekl Kubek.

„Takže mu zbyl pouze Adam Vojtěch, jehož kvalifikací pro tento post je naprostá loajalita k premiérovi. A to je samozřejmě na výkon funkce ministra málo,” dodal Kubek.

Upozornil přitom ale i na to, že časté personální výměny ministrů brání v nastavení spolupráce s ČLK.

Naopak epidemiolog Rastislav Maďar návrat Vojtěcha vítá, protože dal ve svém rozhodování na hlas odborníků.

„Vždy dal na rady odborníků a jeho spolupráce s MeSES by byla určitě výborná. I když už bychom pod ministerstvo asi nešli,“ reagoval Maďar.

Dodejme, že Petr Arenberger nastoupil do funkce na začátku dubna. Tehdy střídal Jana Blatného, který ve funkci vydržel zhruba pět měsíců. Ještě před tím byl na postu 38 dnů Roman Prymula, který nastoupil právě po Vojtěchovi.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here