Americká UPS očekává další silný růst v přepravě léčiv

0
535
UPS

Americká přepravní společnost UPS [United Parcel Service] očekává v segmentu přepravních služeb léčiv při dodržení daných teplotních norem silný růst. Zároveň inovovala nabídku služeb pro farmaceutické firmy a poskytovatele zdravotní péče. Změny se dotknou logistických center v USA, Evropě i České republice.

Podle vyjádření zástupců firmy UPS Cold Chain Solutions covid-19 významně akceleroval služby spojené s technologiemi pro dodržení chladicích řetězců v logistických centrech i při samotné přepravě. Inovace v této oblasti podle prezidenta společnosti UPS Healthcare Wese Wheelera urychlily dodávky vakcín proti covidu-19.

Typ vakcíny proti covidu určí náročnost jejího skladování

„Naši zákazníci využívají výhod chladicího řetězce mnoho let. Pandemie však přiměla UPS zajistit ještě rychlejší přepravu a vylepšit integrovanou sadu řešení chladicího řetězce,“ řekl s tím, že zkušenost s dodávkami vakcín proti covidu nastartovaly změny v celém systému přepravy biologických léčiv.

Dodal, že firma čeká v tomto segmentu významný růst. Odvolal se přitom na publikaci Biopharma Cold Chain Sourcebook. Ta uvádí, že [od roku 2018] do roku 2024 dojde až k 48% nárůstu přepravy léků, které vyžadují skladování a přepravu v rozpětí minimálně 2 až 8 stupňů Celsia.

Přeprava léků zaznamená další silný růst, tvrdí UPS

Zástupci divize UPS Healthcare očekávají, že celkový trh se službami spojenými s dodržováním daných chladicích řetězců [balení, přeprava a datové služby] v příštích třech letech výrazně nabyde na objemu. Firma odhaduje nárůst 24 procent do roku 2024. Přitom již loni a předloni tento segment posílil 10% tempem.

Důvod však není jenom covid-19. Svoji roli sehrává také rychlý pokrok ve vývoji nových léků na vzácná onemocnění a civilizační choroby.

„Budoucnost zdravotnického a specializovaného farmaceutického průmyslu se bude stále více spoléhat na robustní sítě chladicího řetězce. Ty zákazníkům bezpečně dodávají léky a terapeutické prostředky citlivé na výkyvy teploty,“ vysvětlila ředitelka resortu prodeje a přepravních řešení UPS a viceprezidentka UPS Global Healthcare Kate Gutmann.

Jako příklad uvedla přepravu léčivých přípravků pro život ohrožující stavy, jež pramení z chronických onkologických, respiračních, autoimunitních a kardiovaskulárních onemocnění.

„Jedná se o nejrychleji rostoucí kategorie nemocí na světě. Ovlivňují mimořádně prudký vývoj biologických léčiv a terapií citlivých na výkyvy teploty,“ dodala.

Řízení teplotní odchylky v celém chladicím řetězci

Firma dále informovala, že v návaznosti na změny, které přinesl covid-19, již nyní sáhla ke změnám u svých přepravních řešení.

  • Rozšířila skladovací kapacity certifikované GMP [Good manufacturing practice] na více než 36 tisíc m2. Instalovala další chladicí a mrazicí zařízení v logistických centrech s cílem udržení teploty v rozpětí mezi 2 až -80 stupni Celsia.
  • Přizpůsobila obalové technologie pro udržení chladového řetězce bez jeho porušení a při co nejnižších nákladech.
  • Nabídla čtyři teplotně regulované varianty přepravních služeb zajištěné pomocí letecké nebo námořní přepravy. Ty lze přitom vzájemně konfigurovat.
  • Vystavěla dvě nová zdravotnická distribuční centra v souladu s GDP v Itálii a Austrálii. Zároveň oznámila expanzi a modernizaci svých distribučních center v USA, i v České republice, Nizozemsku, Polsku a Maďarsku.

Dodejme, že společnost UPS Healthcare provozuje ve 32 zemích 128 logistických center. Služby UPS Healthcare přitom zahrnují správu zásob, balení a přepravu zásilek s kontrolovanou teplotou. Dále pak skladování a zajišťování logistiky lékařských zařízení, laboratoří, včetně služeb pro klinická hodnocení.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here