Bezplatný test na koronavirus jednou za tři dny končí

0
446
bezplatny_test_na_koronavirus

Bezplatný test na koronavirus využijí v omezeném režimu pojištěnci i v červnu. Ze zdravotního pojištění se jim plně uhradí dva PCR testy, antigenní pak jednou za sedm dnů. O úhradách v letní sezoně bude vláda jednat příští týden. Řeší se i národní certifikát o očkování.

Bezplatný test na koronavirus budou pojištěnci v červnu využívat ve změněném režimu. Antigenní test jim zdravotní pojišťovna plně uhradí maximálně jednou za sedm dnů. Novinka jsou plně hrazené PCR testy, avšak nejvýše dva do měsíce. Rozhodla o tom na včerejším [24.5.] jednání vláda. Frekvence a úhrady v letních měsících kabinet nevyřešil.

„Během prázdnin připravujeme speciální režim, aby PCR testy i antigenní testy zdarma byly k dispozici cestovatelům,“ uvedl po jednání ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO].

Upřesnil dále, že národní certifikát o očkování si budou moci očkovaní stáhnout na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] zřejmě od 1. června. V nejbližších týdnech dle ministra vláda projedná uznávání certifikátů o očkování vydaných v zahraničí. Za současných podmínek totiž česká strana neuznává očkování proti covidu-19 Čechů provedené mimo Českou republiku, a to ani Evropskou komisí registrovanou vakcínou.

Očkování v zahraničí schválenou látkou je v ČR problém

Snížená cena za PCR testy jak pro zdravotní pojišťovny, tak pro samoplátce má začít platit od začátku července. Za otestování metodou PCR zaplatí kolem 600 korun [nyní stojí kolem 1 200 Kč, pozn. red.]. Antigenní test by neměl od stejného data vyjít na více než 250 Kč.

Digitální covid certifikát

Od 1. června se mění pravidla pro vstup cizinců do České republiky. V důsledku platnosti nařízení EU o fungování digitálních covid certifikátů jimi budou všichni cestovatelé po unijních zemích prokazovat svou bezinfekčnost. V praxi to znamená, že s pomocí certifikátu [digitální zelený covid pas] doloží, že mají negativní výsledek testu na koronavirus, jsou očkovaní, anebo jsou v uznané šestiměsíční postinfekční imunitě. Tedy, že neuplynulo více než 180 dnů od pozitivního výsledku na koronavirus. Do karantény a na test pak nemusí lidé při návratu ze zahraničí, kteří mají vydaný národní certifikát o očkování proti covid-19.

Digitální zelený pas EU by mohl platit po celém světě

Česko se vrací k „normálu“

Zástupci vlády rozhodli i o dalším rozvolnění protiepidemických opatření. Od 31. května se otevřou venkovní bazény za podmínky udržení poloviční obsazenosti. Přestává platit zákaz skupinových prohlídek památek, muzeí a galerií. Dovoleny ovšem budou v počtu nejvýše deseti osob na skupinu. Anebo 30 za podmínky, že všichni prokáží svou bezinfekčnost. Ve vnitřních prostorech smí od příštího týdne pobývat 75 osob, venku pak 150.

Od dnešní půlnoci [25.5.] se centrální rezervační systém očkování proti covidu-19 nově otevírá zájemcům od 30 do 34 let. V pondělí se začali registrovat lidé ve věku od 35 do 39 let, podle dat Chytré karantény se jich mělo přihlásit kolem 100 tisíc. Zájem o očkování u mladších lidí už není tak veliký.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here