Od soboty začne Česko po vzájemné dohodě uznávat očkovací certifikáty s Polskem, Maďarskem, Německem a Rakouskem. Mělo by se přidat i Slovensko. Jiná věc je, že očkování v zahraničí i pro EU schválenou vakcínou proti covidu-19 česká strana obecně neuznává. Zaznělo to na Výboru pro zdravotnictví PS PČR.

Na mezeru v uznávání očkovacích certifikátů vydaných v zahraničí po aplikaci vakcíny proti covidu-19, kterou schválila na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] Evropská komise, upozornil na čtvrtečním sněmovním výboru pro zdravotnictví jeho člen Rostislav Vyzula [ANO].

Za příklad dal Čechy, kteří se vydali na své náklady do zahraničí kvůli tomu, aby se nechali naočkovat proti covidu-19 dříve, než na ně doma přijde řada. A využili přitom pro unijní země registrovanou vakcínu proti covidu-19. Problém ale je, že česká strana jim nyní očkování odmítá uznat.

„To není přeci možné, nechali se naočkovat na vlastní náklady. Přispěli k tomu, aby ve společnosti vznikala kolektivní imunita a my se k nim postavíme takto,“ uvedl Vyzula s apelem na ministra zdravotnictví, aby se začala celá záležitost řešit.

Praxe ukazuje, že v některých případech stejně postupovaly i některé firmy, které zaplatily cestu zaměstnancům za očkováním do zahraničí.

Očkování v zahraničí by neměl být problém

Podle Vyzuly nemůže být potíž se prokázat potvrzením ze zahraničí o plném očkování proti covidu-19. Případně se nechat otestovat na protilátky. Praktický lékař v Česku by měl doložené informace zanést do zdravotní dokumentace pacienta.

„Praktický lékař to vloží do ISIN [Informační systém infekční nemoci], kde je tedy problém,“ ptal se na jednání zdravotnického výboru.

Dodal, že takových lidí tady není pomálu. Podle jeho informací dokonce firmy organizovaly hromadné výpravy autobusy do Srbska, kde se nechali jejich zaměstnanci proti covidu-19 oočkovat obvykle vakcínou od Pfizer/BionTech.

„Ministerstvo zdravotnictví přichází s informací, že to nejde, a to se nedá v tomto případě uznat,“ dodal.

Srbsko proti covidu očkuje každého zájemce nad 18 let

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera [za ANO] se uznávání očkování ve třetích zemích, byť v EU podmínečně registrovanou vakcínou, nyní neprojednává.

„Je to ale zajímavý podnět, je to třeba probrat i s praktickými lékaři,“ vysvětlil.

Uznávání očkovacího certifikátu jen se čtyřmi zeměmi

Novinka je, že očkovací certifikáty začne Česko od soboty 15. května vzájemně uznávat zatím se čtyřmi zeměmi. A sice s Polskem, Maďarskem, Německem a Rakouskem. Podle Arenbergera se aktuálně o jejich uznávání jedná i se sousedním Slovenskem. O jejich akceptaci má dále v budoucích týdnech jednat Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZv ČR] i se zástupci Velké Británie.

Pozitivní výsledek testu na protilátky nic neznamená

Předsedkyně výboru poslankyně Věra Adámková [za ANO] upozornila na diskuze kolem uznávání pozitivního výsledku testu na protilátky a případného uznání imunity. Podle ní je až čtvrtina nakažených bez příznaků covidu-19. Prokázaná pozitivita na protilátky se jim ale neuznává, na rozdíl od potvrzení o prodělaném covidu-19 od lékaře či hygieny.

„Nevíme, jaká je ta protekce, ale my to nevíme ani po očkování,“ upozornila.

K tvorbě protilátek po očkování a po prodělaném onemocnění covid-19 se na výboru pro zdravotnictví vyjádřila náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Vašáková.

Martina Vašáková z FTN je nová náměstkyně na MZ ČR

Ta ve Fakultní Thomayerově nemocnici se svými kolegy provedla předběžnou studii na tvorbu protilátek po očkování i prodělání infekci covid-19.

„Výsledky jsou takové, že skutečně nelze spolehlivě stanovit marker účinné ochrany hladiny protilátek nebo účinné hodnoty kvantiferonu antiSARS, který by řekl, ano toto je účinná ochrana proti covidu,“ vysvětlila s tím, že to není možné ani u vakcinace ani v případě prodělané infekce.

Covidové pasy, priorita, která dál drhne…

Poslanec Vyzula dále upozornil na rozvolňování v příštím a přespříštím týdnu za situace, kdy u nás stále ještě nefungují covidové pasy.

„Jak bude vypadat praxe, kde jsou covidové pasy?“ dotázal se směrem k zástupcům ministerstva zdravotnictví.

Digitální zelený pas EU by mohl platit po celém světě

Arenberger reagoval, že covid pasy jsou extrémně praktická záležitost. Jejich testovací verze se dle jeho slov začne ověřovat v příštím týdnu.

„Náběh pro uživatele se plánuje začátkem června,“ upřesnil.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here