Záznam: Výbor pro zdravotnictví řešil covid i zákon č. 48

0
442
pro_zdravotnictvi
Foto: ZdraveZpravy.cz

Výbor pro zdravotnictví PS PČR na své 88. schůzi [13.5.] shrnul epidemickou situaci v ČR. Prezentaci o vývoji a predikce do budoucích týdnů v úvodu přednesl ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO] a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek. Jednání trvalo bezmála šest hodin.

Vývoj epidemie je podle Ladislava Duška velmi pozitivní, a ještě tento týden se v počtu hospitalizovaných pacientů s covidem dostaneme pod hranici 1 500. K dnešnímu dni je dle dat MZ ČR v nemocnici 1 578 nemocných s covidem-19.

„Hranici 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní protneme přibližně 17. až 20.5.,“ uvedl Dušek.

Jednání se účastnil také ministr kultury Lubomír Zaorálek [ČSSD] a to kvůli plánovanému rozvolňování opatření v jeho resortu.

Výbor pro zdravotnictví dál jednal o očkování a legislativě

Poslanci diskutovali také o uznání očkování proti covidu-19, ke kterému došlo v zahraničí a jde o Evropskou unií registrovanou očkovací látku. Dále i o zrychlení zavedení covidových pasů kvůli rozvolňování protiepidemických opatření.

Očkování v zahraničí schválenou látkou je v ČR problém

Dalším bodem jednání byl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a některé další zákony.

A dále návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů [zákon o léčivech], ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

K významným stanoviskům výboru patří jeho nedoporučující stanovisko k zavedení dispenzační taxy pro lékárníky, stejně jako k zavedení zásilkového výdeje léků na předpis. Poslanci také řešili právní formy pacientských organizací. Více ve zkráceném záznamu z jednání výše. [Kompletní skoro šestihodinový záznam 88. schůze Výboru pro zdravotnictví PS PČR je pak zde].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here