Vakcína Moderna u nás zkracuje očkovací schéma

0
2000
ockovaci_schema
Foto: Spectrum News 1

Vakcína Moderna v druhé dávce se nově podává po 25 až 35 dnech od aplikace první dávky. Dosud ji zdravotníci směli podat nejdříve po 38 až 42 dnech. Zkrácené očkovací schéma na svém jednání [7.6.] na návrh Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] schválila vláda.

Ke zkracování intervalu druhé dávky očkování proti covidu-19 už přistoupily v minulých týdnech některé evropské země hlavně kvůli rychle se šířící delta [indické] mutaci koronaviru.

Nyní se doba mezi první a druhou dávkou očkovací látky zkracuje i v České republice, byť prozatím pouze u vakcíny od firmy Moderna [COVID-19 Vaccine Moderna].

„Zkracujeme dobu pro podání druhé dávky u očkovací látky od firmy Moderna ze 38 až 42 dnů od první dávky na 25 až 35 dnů od podání první dávky,“ uvedl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Indická mutace koronaviru znepokojuje Británii i EU

Vakcína Moderna směřuje od konce května hlavně do ordinací praktických lékařů. Očkovací centra ji v tuto chvíli dostávají pouze na dokončení dvoudávkového očkovacího schématu. Zkrácená doba pro aplikaci druhé dávky by tak neměla nijak zasáhnout do organizace očkování. Očkovací látku od Moderny u nás dosud dostalo přes 500 tisíc osob. Což odpovídá zhruba devíti procentům osob očkovaných proti covidu-19.

Očkovací schéma u Comirnaty zůstává na 42 dnech

Zkrácení doby pro aplikaci druhé dávky u v Česku dominující vakcíny Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech ministerstvo zatím neplánuje a zůstává na šesti týdnech od podání první dávky. Zároveň ale takový krok ministr Vojtěch do budoucna ani nevyloučil.

„Pokud bude dávek dostatek, i zde můžeme do budoucna zkrácení učinit v souladu s tím, co navrhují odborníci,“ dodal.

Delší interval u Comirnaty zvýší protilátky, ukázala studie

Vakcínu Vaxzevria od firmy AstraZeneca podávají zdravotníci i nadále po 90 dnech od její první dávky.

Kraší intervaly doporučují odborníci

Riziko šíření nových mutací viru vedlo zástupce odborných společností k doporučení ministerstvu zkrátit stávající intervaly mezi dvěma dávkami očkování. Podle nich je totiž proces imunizace výrazně vyšší až po druhé dávce vakcíny.

„Účinnost vakcín proti britské a indické mutaci je dostatečný až po druhé dávce. Proto návrat k 21/28dennímu intervalu mezi dávkami by naopak měl být co nejrychlejší, jinak hrozí po dovolených import mutací,“ uvedl na Twitteru předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP Roman Chlíbek.

V minulém týdnu zmínil zkrácení intervalu také epidemiolog a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal, který je vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace [MeSES].

V odhalování nových mutací viru pomohou vedle zkrácení intervalu očkovacího schématu i časté sekvenace odebraných vzorků viru. Aktuálně u nás laboratoře analyzují třicet vzorků s podezřením na rizikovou mutaci. Ať už indickou – delta mutaci, či egyptskou variantu viru. Ideální je dle odborníků sekvenovat deset procent ze všech odebraných vzorků.

Vyšší sekvenace vzorků brání šíření mutací koronaviru

„Celogenomová sekvenace [WGS] virových vzorků je v současnosti jedinou efektivní cestou monitoringu epidemické situace, kdy se objeví ohnisko charakterizované změnou jedné z proměnných, které používáme pro sledování epidemie,“ uvádí Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře [NRL] SZÚ pro chřipku a nechřipková virová respirační onemocnění.

Jedině takovým přístupem je podle ní možné včasně zachytit varianty viru, které by mohly ovlivnit stávající epidemickou situaci i zhoršit průběhy nemoci covid-19 u nakažených. Rizikem je podle ní i rezistence nových mutací na dostupné očkovací látky.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here