Praktici dostali vakcíny Moderna. Ale méně, než čekali

0
465
moderna
Foto: Moderna

Vakcíny Moderna se v tomto týdnu do ordinací praktických lékařů sice zaváží, ale ve významně poníženém objemu. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda Sdružení praktických lékařů [SPL ČR] Petr Šonka. Zástupci praktiků upozornili i na absenci očkovací strategie, mezery v řízení očkování i informativní kampani.

O přímých dodávkách vakcíny Moderna do ordinací praktických lékařů jednal premiér Andrej Babiš [ANO] s Petrem Šonkou minulý týden ve čtvrtek 13. května. Dohodli se, že od pondělí 17. května bude distributor zavážet vakcíny od výrobce Moderna přímo k praktikům. To je bez krajské redistribuce. Každý týden měli praktici dostat 50 tisíc dávek vakcíny z celkového týdenního závozu do Česka v objemu 70 tisíc dávek.

„Mohu potvrdit, že se tomu již tak stalo,“ řekl Šonka k závozům vakcín od Moderny do ordinací praktiků.

Rozvoz vakcín Moderna měl vyřešit stále vysoké počty čekatelů na očkování proti covidu-19 ve věku 80 a více let právě u praktických lékařů. Avšak sliby z minulého týdne odpovídají současné realitě jen částečně.

„Nemohu ale potvrdit to číslo, které se minulý týden prezentovalo,“ dodal Petr Šonka s tím, že jakkoliv přišlo přes 70 tisíc dávek Moderny a jen 20 tisíc z nich mělo jít na pokrytí druhých dávek do očkovacích center, není tomu tak.

„Bohužel jako vždy je to jinak. Nakonec se ukázalo, že vakcín Moderna na druhé dávky [do očkovacích center] je třeba více. Přímo k praktickým lékařům tak půjde místo 50 tisíc napřímo jen 37 tisíc té vakcíny,“ vysvětlil.

Vakcíny Moderna je u praktiků pořád málo

Podle Petra Šonky je situace kolem očkování v ordinacích praktických lékařů frustrující. Čísla, která dostali minulý týden od národního dispečinku očkování a měla být definitivní, opět nejsou pravdivá. V součtu tak tento týden dostane vakcínu Moderna jen 188 ordinací praktiků, Janssen pak 384 praxí.

Nedostatek vakcíny proti covidu-19 oproti zájemcům, kteří očkování v ordinacích praktiků poptávají, potvrzuje i místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha.

„Vakcíny máme stále málo, očkování stále vázne. A mezitím odpadá ochota nechat se očkovat a opadá i ochota praktických lékařů očkovat,“ řekl s tím, že situace je zoufalá.

Janssen a AstraZeneca jen pro zájemce nad 60 let

Další komplikace v ordinacích praktických lékařů může reálně znamenat i projednávaný návrh, že vektorové vakcíny Janssen [Johnson & Johnson] a AstraZeneca budou dostávat pouze lidé nad 50 let věku.

„To může přinést problémy v očkování ani ne u AstraZeneky, ale především u vakcíny Janssen,“ řekl Šonka s tím, že právě jí má do Česka přijít v budoucnu větší množství.

„Rozhodnutím se pak zúží věková skupina, která může Janssen dostat,“ upřesnil.

Zástupci České vakcinologické společnosti [ČVS] nakonec doporučili očkovat vakcínou AstraZeneca a Janssen zájemce starší 60 let. Jejich stanovisko má nyní schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] a Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Praktici chtějí vakcíny Comirnaty, ale ani ty nedostávají

Dále upozornil, že do ordinací praktiků se stejně musí dostat do Česka ve větších objemech dodávaná očkovací látka Comirnaty [Pfizer/BioNTech]. V následujících letech se jí totiž budou přeočkovávat pacienti třetí nebo i dalšími dávkami.

„Není reálné, aby taková očkování dále probíhala v očkovacích centrech. Musíme proto vymyslet způsob, jak tu vakcínu dostat do ordinací praktických lékařů,“ konstatoval.

Očkování vakcínou Comirnaty u praktiků přiblížilo i v minulém týdnu vydané rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Podle něj se vakcína dá skladovat až jeden měsíc při teplotě dvou až osmi stupňů. Což je stejný režim jako u Moderny.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO] nedodávky vakcín Comirnaty praktikům dnes v České televizi [ČT] vysvětlil tak, že jsou dodávány v příliš velkých baleních, takže by je nedokázali všechny vyočkovat.

Strategie očkování v Česku není příliš čitelná

Jasno není podle zástupců praktických lékařů stále ani v tom, kdo vlastně očkování proti covidu-19 v Česku řídí. Hlavní koordinátorka očkování Kateřina Baťhová, která měla na pozici skončit k poslednímu dubnu, dle neoficiálních informací ve své práci dále pokračuje.

„Podle mě tady očkování sleduje a řídí Rada vlády pro zdravotní rizika, respektive pan premiér,“ uvedl Šonka.

Kdo řídí očkování v ČR? To nevědí už ani samotní lékaři

Koordinátorku Baťhovou, která původně rezignovala, aby si to pak rozmyslela a dále v očkování figuruje, dle svých slov vnímá jako roli logistickou a organizační. Navíc připomněl, že k její práci mají praktici výhrady dlouhodobě. Šonka přitom opakovaně vyjádřil obavy z absence strategie očkování v Česku, kterou se má dle jeho názoru zabývat Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. K těmto účelům sestavená skupina se ale zatím nesešla.

„Já sám očekávám informaci o tom, kdo bude strategii očkování řešit, musíme se připravovat na podzim a další rok,“ vyjádřil obavy.

Vojtěch Mucha za Mladé praktiky připomněl, že v České republice chybí očkovací kampaň.

„Ohromně tady chybí hlavně informativní kampaň,“ řekl navzdory tomu, že řízení očkovací kampaně bylo převedeno pod úřad vlády. Přičemž jejím koordinátorem by měl být Daniel Köppl, někdejší výkonný ředitel vydavatelství Empresa Media, které patří televiznímu mogulovi Jaromírovi Soukupovi [TV Barrandov].

Podle Muchy by kampaň slov měla s veřejností komunikovat ve dvou úrovních. A sice z té úřední [MZ ČR], a pak by měly informace k lidem směřovat od odborné společnosti, tedy lékařů. Což se však dle jeho slov neděje.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here