Prodloužení intervalu mezi první a druhou dávkou vakcíny Comirnaty ze tří na dvanáct týdnů zvyšuje třiapůlkrát produkci protilátek u očkovaných ve vyšším věku. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na aktuální výsledky britské studie. 

Studie britských expertů je první, která přímo porovnala imunní reakce na vakcínu Comirnaty výrobců Pfizer a BioNTech při třítýdenním intervalu z klinických testů a prodlouženém 12týdenním intervalu. Ten doporučily britské úřady kvůli tomu, aby co nejvíce lidí v riziku těžkého průběhu covidu-19 dostalo rychle alespoň nějakou ochranu.

„Naše studie ukazuje, že vrchol protilátkových odpovědí po druhé dávce vakcíny od Pfizeru je u starších lidí výrazně silnější, když je odložena na dvanáct týdnů,“ uvedla spoluautorka studie Helen Parryová z Birminghamské univerzity.

Protilátky ale tvoří jen část imunitního systému. Očkovací látky vytvářejí také T-lymfocyty, které jsou podstatou získané buněčné imunity. Vrchol reakcí těchto T-buněk však výsledky studie potvrzují více u skupiny očkovaných v třítýdenním intervalu mezi dávkami. Autoři studie proto upozorňují, že nelze jednoznačně vyvozovat závěry o míře ochrany jednotlivců podle toho, kolik času uplynulo mezi první a druhou očkovací dávkou.

Delší interval byl dle britských autorit správné rozhodnutí

Anglický úřad veřejného zdraví [PHE] i s poukazem na snížení rizika hospitalizace a úmrtí už po první dávce vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech tvrdí, že studie jen potvrzuje správnost britského přístupu.

„Přístup, který jsme zvolili v Británii – oddálení druhé dávky – se opravdu vyplatil,“ podotkla epidemiologická poradkyně anglického zdravotního úřadu Gayatri Amirthalingamová.

Podle odhadů britského úřadu veřejného zdraví očkování proti covidu-19 jenom v Anglii zachránilo na dvanáct tisíc životů. A zamezilo více než 30 tisícům hospitalizací především u starších lidí. V celé Británii už dostaly alespoň jednu dávku očkovací látky proti covidu-19 dvě třetiny dospělé populace. To vládě premiéra Borise Johnsona umožňuje naplnit plán znovu plně otevřít ekonomiku ještě do léta.

Další rozvolňovací nastane v Anglii v pondělí 17. května. Lidé budou moci opět vyrazit do zahrádek restaurací. Ale také kin, muzeí, divadel, sportovních stadionů a dokonce i přespat v některém z ubytovacích zařízení. Otevřou se venkovní i vnitřní sportoviště, stejně jako u nás za dodržování protiepidemických opatření.

Intervaly mezi očkováním prodloužilo i Česko

K prodloužení doby mezi první a druhou dávkou vakcíny proti covidu-19 přistoupilo v březnu i české ministerstvo zdravotnictví. U očkovacích látek Comirnaty a Moderna se doba prodloužila ze tří na šest týdnů. Druhou dávku látky AstraZeneca u nás zdravotníci podávají dokonce až po třech měsících od aplikace té první.

Chlíbek: AstraZeneca 100% sníží vážný průběh covidu

Důvodem je podle předsedy České vakcinologické společnosti ČLS JEP Romana Chlíbka významný nárůst účinnosti vakcíny a to až na 81 procent.

„Člověk, který v jakémkoliv věku dostane tuto vakcínu má 100% jistotu, že i kdyby onemocněl covidem-19, rozhodně to nebude závažný průběh, kvůli kterému by skončil v nemocnici. A rozhodně na covid-19 nezemře,“ uvedl.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here