ČPZP vrátí za léky v prvním čtvrtletí 8,2 milionu korun

0
285
na_leky
Ilustrace: Pixabay.com

Přeplatky za léky v 1. čtvrtletí letošního roku dosáhly u klientů České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] 8,2 milionu korun. To je meziročně téměř o jeden milion korun více. Vratky zasílají zdravotní pojišťovny automaticky.

Tradičně míří většina přeplatků za léčivé prostředky vydané letos v lednu, únoru a březnu k seniorům nad 70 let věku. To platí i pro pojištěnce ČPZP, kteří dostanou více než sedm milionů korun z celkového objemu přeplatků za první kvartál. Podle zástupců ČPZP aktuální čísla potvrzují dlouhodobý trend, že výdaje za léky u nás stále narůstají. A stejně tak rostou i počty pojištěnců s nárokem na vratku peněz za vydané léky.

„Uvedená částka je meziročně téměř o jeden milion korun vyšší a bude rozdělena mezi 18 939 klientů ČPZP. Počet našich pojištěnců, kteří mohou očekávat vratku za přeplatek na léky, se proti 1. čtvrtletí 2020 zvýšil o 2 340,“ říká mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Dodává, že nejvyšší přeplatky navzdory zatím krátkému časovému období dosahují až k hranici devíti tisíc korun. Loni vracela pojišťovna vydané peníze nad zákonem stanovený limit celkem 16 599 klientům v souhrnné částce 7,3 milionu korun.

Přeplatky za léky a jejich zákonné limity

Zákonem stanovený roční limit na započitatelné doplatky za léky pro děti a seniory od 65 let činí 1 000 korun. Invalidé a pojištěnci nad 70 let za ně vydají nejvýše 500 korun. Ostatním občanům vracejí přeplatky pojišťovny jen v případě, že překročí roční limitní hranici pět tisíc korun. Do limitu zdravotní pojišťovna započítá doplatek pouze za léky uvedené v číselníku Hromadně vyráběných léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely. Do limitu je doplatek započten maximálně ve výši stanovené tímto číselníkem. Výši a podmínky úhrady stanoví Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Ten při stanovení maximální výše započitatelného doplatku vychází z aktuálního znění zákona. Do limitu se tak nezapočítávají veškeré pojištěncem uhrazené doplatky za léky.

Kontrola přeplatků je u ČPZP možná kdykoli

Zdravotní pojišťovny vracejí peníze svým klientům za každé kalendářní čtvrtletí od zavedení ochranného limitu v roce 2008.  Výši započitatelných doplatků hlídá sama pojišťovna z údajů získaných od lékáren. Přeplatky tak každá pojišťovna posílá svým klientům automaticky. Vratky za přeplatky na léky se posílají buď na bankovní účet klienta, nebo prostřednictvím poštovní poukázky.

Své výdaje za léky si mohou lidé zkontrolovat ve svém osobním účtu. Výpis jim zdravotní pojišťovna pošle zdarma na vyžádání jednou ročně. Pojištěnci ČPZP mohou osobní přehled výdajů za léky sledovat kdykoli a zdarma, pokud si zřídí přístup do elektronické přepážky. Anebo po stažení si aplikace Zdraví v mobilu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here