Mezioborová skupina pro epidemické situace zvaná MeSES po dvou měsících končí jako poradní orgán Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Spolupráci úřad ukončil nečekaně s odkazem na zlepšující se epidemickou situaci. Jeho rozhodnutí sklízí kritiku od členů skupiny i nezávislých autorit, včetně některých z ministrů.

Důvodem ukončení součinnosti s MeSES je podle vyjádření MZ ČR ustupující epidemická situace v zemi a rychlé tempo očkování proti covidu-19. Dále i dostatek vlastního personálu na ministerstvu, které si nyní agendu MeSES převezme a bude ji řešit pouze uvnitř resortu. Zabývat se jí bude Klinická skupina pro Covid.

Na zprávu o ukončení spolupráce odborné společnosti s ministerstvem zdravotnictví zareagoval na Twitteru i místopředseda senátního Výboru pro zdravotnictví a dětský lékař Lumír Kantor [za KDÚ-ČSL].

„Noci dlouhých nožů pokračují. MeSES je jedním telefonátem dosud neznámým náměstkem Havrdou ukončena a epidemii potlačuje nevíme kdo za odborníky,“ napsal s dovětkem, že po zvládnutí nezvládnuté epidemie bude přehršel vítězů.

Zrušení spolupráce jako chybu již i označila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD]. Ministr školství Robert Plaga [za ANO] uvedl, že expertíza skupiny mu bude chybět při řízení návratu žáků do škol.

V podobném duchu se vyjádřil i předseda Asociace krajů ČR [AK ČR] a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba [ODS]: „Právě jsem mluvil s MUDr. Smejkalem ze skupiny MeSES a domluvili jsme se, že Asociace krajů s nimi bude dál spolupracovat. Vážím si jejich odbornosti a práce. Pokud na MZ ČR mají pocit, že konzultaci téhle party už nepotřebují, tak hejtmani ji určitě rádi využijí. Díky!”

Členové MeSES jsou zaskočeni

Nečekané rozhodnutí MZ ČR [18.5.] překvapilo členy skupiny MeSES. Podle nich jim úřad žádné podrobnosti předem nesdělil.

„Petr Smejkal byl dnes náměstkem ministra zdravotnictví [Martin Havrda, pozn. red.] informován o tom, že se ministr zdravotnictví rozhodl ukončit spolupráci s MeSES,“ reagovala tajemnice skupiny Irena Kotíková s tím, že žádné další podrobnosti úřad neuvedl.

Oficiální vyjádření pronesou zástupci skupiny, v jejíž čele stojí hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal [na fotografii, pozn. red.], v následujících dnech.

„Žádné důvody nám sděleny nebyly,“ napsal včera jeden z členů uskupení sociolog Martin Buchtík na sociální síti Twitter.

Obdobně reagoval i Petr Smejkal.

„Důvody neuvedli, snad je dodají písemně,“ zmínil pro Český rozhlas s tím, že ministerstvo expertní skupinu předem o ničem neinformovalo.

„MeSES nevznikal kvůli ministerstvu zdravotnictví, ale aby pomohl zemi vyvést z bezprecedentní krize a ochránil jí před další,“ uvedl epidemiolog a děkan 1. LF Ostravské univerzity Rastislav Maďar v reakci na vyjádření premiéra Andreje Babiše [ANO], že skupina vznikla na základě požadavku předchozího vedení MZ ČR.

Zároveň vyjádřil naděje v pokračování práce skupiny MeSES: „Na to ministerstvo nepotřebujeme, jeho postup už asi nikoho z nás nepřekvapuje.“

Jeho slova dotvrdilo setkání členů skupiny MeSES ještě včera večer. Z něj vyplynulo, že skupina bude dále pokračovat, ne ale pod MZ ČR, jak původně vznikla.

„V dalším období připravíme kromě jiných dokumentů také dlouhodobou strategii boje s touto ale i s dalšími budoucími pandemiemi,“ napsal na Twitteru Maďar.

Mezioborová skupina pro epidemické situace

Mezioborová skupina pro epidemické situace [MeSES] vznikla jako odborný poradní orgán MZ ČR, které ho i zřídilo. A to v souladu s premiérem Andrejem Babišem. Někdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] v době jejího vzniku upozorňoval, že se vznikem skupiny nemá problém, pokud ta bude podřízena MZ ČR. Což se také stalo. Skupina přitom vznikala nezávisle na něm a s posvěcením premiéra, který ostatně tehdy nabídl funkci ministra zdravotnictví právě Petru Smejkalovi.

Skupina byla apolitická, členy jmenoval ministr zdravotnictví na návrh vedoucího skupiny. Skupina nepobírala za svou aktivitu a doporučení žádnou odměnu. Ministerstvo zdravotnictví ji pouze koordinovalo a zajišťovalo administrativní podporu.

Členové skupiny MeSES
  • MUDr. Petr Smejkal, vedoucí skupiny, lékař a hlavní epidemiolog v institutu IKEM
  • PhDr. Martin Buchtík, Ph. D., sociolog, ředitel ústavu STEM
  • Prof. RNDr. Zdeněk Hel, Ph.D., imunolog, University of Alabama, Birmingham, USA
  • MUDr. Daniel Dražan, praktický lékař pro děti a dorost, člen výboru České vakcinologické společnosti
  • Doc. MUDr. František Duška, Ph.D, AFICM, EDIC, proděkan 3. lékařské fakulty UK, přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
  • Prof. RNDr. Dagmar Dzúrová, CSc., profesorka demografie, Přírodovědecká fakulta UK
  • Prof. Ing. Štěpán Jurajda, Ph.D., profesor ekonomie, CERGE-EI, člen NERV
  • Mgr. Daniel Krejcar, vedoucí klinický psycholog, Psychiatrická nemocnice Bohnice
  • Mgr. Jan Kulveit, Ph.D., Senior Research Scholar, Future of Humanity Institute, Oxford Univeristy
  • Prof. JUDr. Jan Kysela, Ph.D., DSc., vedoucí katedry politologie a sociologie, Právnická fakulta UK
  • Ing. René Levínský, Ph.D, výzkumník, CERGE- EI, ředitel Centra pro modelovaní biologických a společenských procesů
  • Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS, epidemiolog, děkan LF Ostravské univerzity
  • Petr Pospíchal, publicista
  • RNDr. Ruth Tachezy, Ph.D., viroložka, vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta UK
  • Mgr. Irena Kotíková, tajemnice MeSES

Mezioborová skupina vydávala stanoviska, zprávy a doporučení na základně současných vědeckých poznatků. Integrovala pohledy různých oborů, včetně například ekonomie, humanitních věd a práva. Veškerá doporučení skupiny byla veřejná.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here