Za první týden otevření škol se na koronavirus otestovalo 610 356 žáků. Pozitivitu testy potvrdily u 302 z nich. U 228 703 otestovaných pracovníků škol se dvě čárky na testeru ukázaly u 186 z nich. Novinka jsou i kontroly krajských hygienických stanic a Policie ČR v domácnostech a firmách.

Výsledky prvního týdne testování žáků a předškoláků okomentoval ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO] tak, že jde o pilotní data, která nelze v tuto chvíli zobecňovat.

„Čísla se mohou zdát nízká, ale musíme si uvědomit, že u zdravé populace je nyní virová nálož velmi nízká,“ vysvětloval na své páteční [16.4.] tiskové konferenci.

Počty testovaných školáků a zaměstnanců od 12. do 15. dubna 2021

tab[Zdroj: MZ ČR]

Přesnější analýzou podle něj přinesou až čísla po deseti až 14 dnech školní docházky, kdy spolu děti stráví více času. Proto nelze v příštím týdnu počítat ani s rozvolněním některých protiepidemických opatření, uvedl.

„Do příštího týdne se nic zásadního dít nebude,“ řekl.

Dodal, že do budoucna počítá hlavně se znovuotevřením praktického vyučování, 2. stupňů základních škol a rozšíření některých sportovních aktivit.

26. duben jako další termín návratu školáků

Zpřístupnění škol pro starší žáky a praktické vyučování probere v pondělí 19. dubna na svém jednání vláda a vládní rada pro zdravotní rizika. V pátek předseda vlády Andrej Babiš [ANO] zmínil jako další reálný termín návratu části dětí do škol 26. duben. Školy, děti a sport jsou prý prioritou vlády, konkrétní plán návratu dětí do škol ale vláda nemá, uvedl premiér.

Školy byly v Česku plošně zavřeny ve středu 11. března 2020. Vysokoškoláci a středoškoláci se od té doby k prezenční výuce v podstatě nevrátili. Většina školáků základních škol se do lavic vrátila až v září [od 25. května byl návrat dobrovolný] na pár týdnů, přesněji do 14. října. K výuce se postupně vraceli v druhé polovině listopadu, avšak někteří jen na tři týdny. S výjimkou prvních a druhých tříd zůstaly děti od 18. prosince až do 12. dubna doma, 1. a 2. třídy pak od 1. března. Od 12. dubna se začali školáci prvních stupňů na prezenční výuce po týdnu střídat. Přítomnost ve škole je podmíněna negativním výsledkem antigenního testu.

Opatření proti covidu tvrdě dopadají na děti a mládež

Hygienici kontrolují izolaci, karanténu i testy ve firmách

S dubnem se začalo v Česku s kontrolami dodržování nařízené izolace a karantény a jejich počet je podle pověření hlavní hygieničky Pavly Svrčinové poměrně vysoký. Hygienici za doprovodu příslušníků Policie ČR namátkově zkontrolovali 2 886 pacientů v izolaci, tedy osob s prokazatelnou nákazou koronavirem. V 73 případech zjistili porušení pravidel a pachatele čeká trestní řízení.

Neakutní zdravotní péče se uvolní ještě do konce dubna

Většina kontrol přitom připadá na Krajskou hygienickou stanici [KHS] Moravskoslezského kraje, která jich z celkových 2 886 kontrol izolací provedla 1 975. Naopak osoby v izolaci vůbec nekontrolovali hygienici v Jihomoravském kraji. KHS Jihočeského kraje zkontrolovala jednu domácnost stejně tak hygienici Zlínského kraje. Druhý největší počet vykázaných kontrol izolací v počtu 594 provedli pracovníci KHS Středočeského kraje. Karanténních nařízení pak úředníci zkontrolovali v součtu 135.

Podle Svrčinové kontroly dodržování izolace a karantény vycházejí většinou z doporučení místní policie, anebo z podnětu jiné osoby, jinak řečeno na udání.

Povinné testování v sedmidenním intervalu zkontrolovali hygienici ve zhruba 4 400 podnicích. Čtyři z nich testování bojkotovaly, za což je čeká finanční sankce. Zhruba 1,5 procenta firem sice testovalo, ale s nějakou závadou. Firmy ke kontrole vybírají úředníci z podnětu třetí osoby. Ale i náhodně, anebo podle Svrčinové i podle znalostí hygieniků, kteří už z minulosti vědí, které firmy porušují pravidla bezpečnosti práce.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here