Delta mutace dominuje už i v ČR. Stát přitvrdí v očkování

0
380
delta_mutace
Ilustrace: Pixabay.com

Delta mutace koronaviru, prvně prokázaná v Indii, již převládá na území Česka, potvrdil Státní zdravotní ústav [SZÚ]. Vláda se proto snaží urychlit očkování mobilními týmy a nabízením podání vakcíny bez registrace.

Výsledky analýzy vzorků od covid pozitivních osob za poslední dva týdny potvrzují, že delta mutace koronaviru v Česku již vytlačila ostatní varianty viru.

„Laboratoře z celé republiky za poslední dva týdny vyšetřili celkem 1 405 ze zachycených SARS-CoV-2 pozitivních vzorků,“ uvádí ve své zprávě SZÚ s tím, že 70 až 80 procent z nich připadá na delta mutaci viru.

Ještě před několika týdny u nás přitom dominovala varianta alfa [britská mutace, pozn. red.]. Teď už se na pozitivitě podílí ale jen zhruba z deseti procent. Jihoafrickou [beta] a brazilskou [gama] variantu koronaviru laboratoře potvrzují spíše jen výjimečně.

Do Česka zavítala i delta mutace plus [AY.1.]

Novinka v sekvenaci vzorků je vůbec první záchyt varianty delta plus, kterou laboratoře potvrdily u ženy z Jihomoravského kraje. Podle SZÚ u nás jde zatím pouze o jediný záchyt této mutace, která se jako první potvrdila letos v dubnu v Anglii.

„Dosud bylo v Evropě osekvenováno 196 SARS-CoV-2 pozitivních vzorků s tímto genomem. Nakaženou je třicetiletá žena z Jihomoravského kraje. Případ šetřila příslušná Krajská hygienická stanice a další výskyt onemocnění nebyl zaznamenán,“ uvádí ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Dodává, že podle údajů za poslední dva týdny se varianta delta plus v Evropě nejčastěji šíří v Polsku a Portugalsku. V současnosti však nejsou publikována data, zda se tato varianta chová jinak, má jiný klinický průběh, nebo jaká jsou její rizika oproti variantě delta.

Problémy s nahlašováním dat

SZÚ zároveň uvedl, že nahlašování dat ze strany laboratoří do Informačního systému infekční nemoci [ISIN], který má pod správou Ústav zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] se v poslední době zlepšilo. Data tak podle ústavu začínají poskytovat potřebný aktuální celorepublikový přehled.

SZÚ žádá o podporu na detekci viru z programu HERA

Na problém se zpožděným zadáváním laboratorních výsledků do jednotného systému upozornil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] v rozhovoru pro Hospodářské noviny [HN]. Uvedl, že některé, především soukromé laboratoře, hlásí data i s několikaměsíčním zpožděním. Jejich povinností je přitom údaje do systému zanést do 48 hodin.

„Je nepřijatelné, aby laboratoře, které vyšetřují vzorky na covid, nehlásily aktuální výsledky do systému. Nebo teď hlásily výsledky z února. Porušují mimořádné opatření a hrozí jim sankce. Do laboratoří proto posíláme hygieniky na kontrolu,“ uvedl dnes na Twitteru.

Šíření koronaviru má zmírnit jen rychlé očkování

Další vlně covidu-19, která se v Česku podle některých odborníků zvedne ještě v létě, podle jiných až na podzim, zřejmě zabrání jen vysoká proočkovanost populace. Vedení země proto zřizuje očkovací místa bez předchozí registrace. Minulý týden se otevřela první dvě v Praze, tento týden začínají fungovat i další v Praze, Brně a Ostravě. Podle stávajících plánů vlády by měla časem přibýt v každém krajském městě. Aktuálně se jedná s vedením Libereckého, Ústeckého kraje a Královéhradeckého kraje.

Očkování bez registrace se rozšíří i do dalších měst

Data ÚZIS ukazují na nižší proočkovanost v příhraničních regionech a vyloučených lokalitách.

„Nejméně očkovaných proti covidu-19 nad 60 let je v příhraničních regionech v Moravskoslezském, Zlínském a Plzeňském kraji […]. Jednáme proto s kraji o vytvoření více mobilních očkovacích týmů,“ uvedl Vojtěch.

Dalším řešením je i organizovaný svoz lidí do očkovacích center větších měst. I proto úřad zajistí data pro krajské koordinátory očkování a zástupce Asociace krajů, aby mohli posílat týmy tam, kde jsou potřeba.

Hrazené testy na covid skončí. Interval očkování je kratší

Ke zvýšení zájmu o očkování proti covidu-19 by mělo podle vlády vést i zrušení úhrady preventivních testů z veřejného zdravotního pojištění s platností od 1. září. Výjimku by měly mít děti do 12 let, pro které není v tuto chvíli dostupná proticovidová vakcína. A také rozočkovaní lidé a ti, kteří se nemohou proti covidu-19 naočkovat ze zdravotních důvodů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here