Očkování bez registrace se rozšíří i do dalších měst

0
320
ockovani_bez_registrace
Foto: ZdraveZpravy.cz

Očkování bez registrace začne v příštím týdnu fungovat po Praze i v Brně a Ostravě. V Praze přitom přibyde další očkovací místo. Zájem o očkování má zvýšit i dopis od zdravotních pojišťoven lidem s výzvou k očkování. A to i naočkovaným.

Těm v dopisu pojišťovna poděkuje… Různými způsoby se snaží Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] spolu se zdravotními pojišťovnami motivovat lidi k očkování proti covidu-19. Jedním z nich jsou i dopisy, které začnou příští týden zasílat pojišťovny svým klientům do poštovních schránek. V nich je vyzvou, aby se nechali naočkovat. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] upozornil, že korespondenci můžou očekávat ale i naočkovaní, kterým pojišťovny za to, že se nechali naočkovat, poděkují.

Podle Vojtěcha ale ani to nebude tak snadné, jak se jeví: „Problém je, že pojišťovny mají data o tom, kdo už je očkovaný, se zpožděním.“

Oslovovat své klienty s výzvou k očkování je podle něj i v zájmu zdravotních pojišťoven samotných. Očkovaní lidé s covidem-19 totiž v nemocnici končí méně často než ti neočkovaní. A náklady na pobyt pacienta v nemocnici jsou pro pojišťovny podstatně vyšší.

Za dávku a aplikaci Comirnaty pojišťovny platí 474 Kč

Za u nás nejpoužívanější očkovací látku Comirnaty od Pfizer a BioNTech zaplatí pojišťovna 314 korun za jednu dávku. Dalších 160 korun vyinkasuje zdravotnické zařízení, které pojištěnci vakcínu aplikovalo. Denní náklady za hospitalizaci covid pozitivního pacienta se oproti tomu šplhají k tisícům korunám. Pobyt nakaženého na intenzivní péči vychází ještě několikanásobně dráž.

EK uzavřela smlouvu na 1,8 miliardy dávek Comirnaty

Očkování bez registrace se dočká Brno a Ostrava

Očkovací centra bez nutnosti registrace se v příštím týdnu mají otevřít na dalších třech místech. Jedno z nich začne fungovat v Brně, další pak v Ostravě a třetí na pražském Smíchově v obchodním centru Nový Smíchov. Spravovat ho bude nedaleká Fakultní Nemocnice Motol, otevřeno má mít podle stávajících informací denně od 9 do 20 hodin večer. Plánovaná kapacita bude 250 až 300 lidí za den.

„A plánujeme je i v dalších městech,“ upozornil ministr, který zároveň vysvětlil, že zřídit očkovací místo bez registrace na frekventovaném místě není možné kdekoliv.

„Musí tam být zázemí pro skladování vakcín, musí to schválit i hygiena, přeci jenom je to poskytování zdravotních služeb,“ uvedl s tím, že podmínka je i dobrá dopravní dostupnost takového centra.

V Praze jde například o některé stanice metra či hlavní nádraží [viz úvodní fotografie].

Očkování bez registrace se prozatím otevírá jen v Praze

Do očkovací kampaně proti covidu-19 bez registrace se zapojila dokonce i Správa železnic [SŽ]. Ta hledá vhodná místa k podání vakcíny na nádražích. Zřídit by se dala hlavně v krajských městech, například na nádražích Brno-Královo Pole, Ostrava hlavní nádraží, Hradec Králové hlavní nádraží, ve Středočeském kraji pak třeba v Kolíně. O tom, jestli očkování bez registrace i v nových místech umožní lidem vyhrát věcné ceny, jako jsou mobilní telefon či tenisky, se ministerstvo zatím nezmínilo.

Prezident ČLK navrhuje něco jako pojízdné prodejny

Zvýšit zájem o očkování proti covidu-19 v odlehlých regionech by podle nápadu prezidenta České lékařské komory [ČLK] Milana Kubka mohla očkovací místa v režimu „pojízdné prodejny“. Ty by podle předem avizovaného jízdního řádu objížděly malé obce. Z dat, která má k dispozici Ústav zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS], lze podle Vojtěcha konkrétně zjistit, v jakých obcích je proočkovanost nejnižší. A kraje tam pak mohou poslat mobilní očkovací týmy.

Do vyloučených lokalit zamířily mobilní očkovací týmy

S jednodávkovou vacínou Janssen od firmy Johnson & Johnson do vyloučených lokalit postupně vyrážejí speciálně zřízené mobilní očkovací týmy ve složení lékař, zdravotní sestra a administrativní pracovník.

Lidé nad 60 let by měli dostávat AstraZeneku a Janssen

V severních Čechách již fungují tři takové party. A to v Ústí nad Labem, Mostě a Kadani na Chomutovsku. Starostové, kteří spravují místa s vyloučenou lokalitou však upozorňují, že přesvědčit některé slabší občany v jejich obci nebude vůbec jednoduché.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here