Očkování bez registrace se prozatím otevírá jen v Praze

0
617
ockovani_bez_registrace
Foto: ZdraveZpravy.cz

Očkování bez registrace a objednání se dnes 12. července otevře na pražském vlakovém hlavním nádraží a v obchodním centru na Chodově. Očkovaní v těchto místech se mohou zapojit do slosování o iPhone, tenisky Convers a herní kupony. Zkrátí se zřejmě i interval u vakcíny Comirnaty.

Očkování bez registrace a objednání se otevírá 12. července na hlavním nádraží v Praze a v obchodním centru Chodov. Na hlavním nádraží budou zdravotníci podávat pouze jednodávkovou vakcínu Janssen od firmy Johnson & Johnson. Ta se podává zájemcům starším 18 let do svalu v horní části paže. Otevřeno bude mít očkovací centrum denně od 12:00 do 19:00 hodin.

tecka_hlavak_bInformace o tom, kdy se v centru očkuje a za jakých podmínek, nebyly dnes ráno v místě očkovacího centra nikterak uvedeny, natož přehledně. Zájemci o očkování tak najdou jen uzamčené dveře s ručně psaným nápisem “otevíreme v pondělí” [viz obrázek vpravo].

Za upozornění stojí, že očkování vektorovými vakcínami Janssen i Vaxzevria [AstraZeneca]  doporučilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] přednostně pro osoby nad 60 let. Stejné stanovisko vydala i Česká vakcinologická společnost [ČVS] a Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Důvodem je vzácné riziko vzniku krevní sraženiny po očkování těmito vakcínami u mladších ročníků.

Lidé nad 60 let by měli dostávat AstraZeneku a Janssen

V obchodním centrum Chodov dostanou lidé dvoudávkovou očkovací látku Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech. I když se s ní v Česku již očkuje i mládež od 12 do 15 let, na Chodově jí budou smět zdravotníci podat pouze zájemcům od 16 let věku. Při očkování mladších ročníků je totiž třeba, aby byl při aplikaci vakcíny přítomen lékař pro děti a dorost. Otevřeno má centrum každý den od 10:00 do 20:00 v pracovní dny, o víkendu pak do 19:00 hodin.

K očkování bez registrace a objednání v zatím jen dvou pražských místech je však podmínka, že se zájemce již nezaregistroval jinde.

Telefon, tenisky, anebo vstupenka do světa her

Očkovaní na pražském hlavním nádraží a v obchodním centru Chodov se mohou zapojit do slosování o věcné ceny. Jednou týdně získá jeden z naočkovaných mobilní telefon. Každý den se vylosuje výherce tenisek a poukazu do herní platformy. Věcnými cenami se zástupci vlády zřejmě rozhodli přimět k očkování proti covidu-19 i nejmladší ročníky, které o něj mají jen minimální zájem.

Očkování mládeže proti covidu-19 vázne pro nezájem

Věcnými cenami za aplikaci vakcíny se snaží oslovit nenaočkované i jiné země. Například v Polsku se spustila od 1. července loterie. Poláci v ní mohou vyhrát automobily, elektrické koloběžky a peníze. Podmínka účasti je plné očkování a také zletilost. Loterie v zemi trvá do konce letošního září.

Zkrácení intervalu u Comirnaty zpět na 21 dní

Zástupci Rady vlády pro zdravotní rizika dnes [12.7.] projednají návrat k původnímu intervalu 21 dnů mezi první a druhou dávkou vakcíny Comiranty od Pfizer/BioNTech. V případě shody má zkrácená verze očkování platit pro nově registrované od čtvrtka 15. července. Za stávajících podmínek se vakcína podává za 34 dní. Lidé si její dávku totiž mohou posunout na dřívější termín až o osm dnů z původních 42 dnů.

Kdo chce, může uspíšit termín druhé dávky Comirnaty

Zkrácené očkovací schéma platí již několik týdnů u druhé mRNA vakcíny od firmy Moderna zvané Spikevax. Druhou dávku očkovaní dostávají 25 až 35 dní od aplikace její první dávky. Ke zkracování intervalu druhé dávky očkování proti covidu-19 přistupují některé evropské země hlavně kvůli rychle se šířící delta mutaci koronaviru.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here