Myokarditida a perikarditida je další reakce po očkování

0
4032
myokarditida_perikarditida
Foto: Pixabay.com

Myokarditida a perikarditida přibyly na seznam nežádoucích účinků po podání vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech a Spikevax od Moderny. Reakce se potvrdila častěji po podání druhé dávky u mladších dospělých mužů.

Zánětlivá onemocnění srdce myokarditida [zánět srdečního svalu] a perikarditida [zánět membrány kolem srdce] uznal jako nová rizika po očkování mRNA vakcínami Farmakovigilanční výbor pro hodnocení rizik léčiv [PRAC] při Evropské agentuře pro léčivé přípravky [EMA].

„Po očkování vakcínami proti onemocnění covid-19 Comirnaty a Spikevax [dříve COVID-19 Vaccine Moderna] může ve velmi vzácných případech dojít k myokarditidě a perikarditidě,“ potvrzuje ve své zprávě český Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Výbor tak jejich výrobcům doporučil uvést nové nežádoucí účinky i do informací o těchto léčivých přípravcích. Zároveň s nimi mají být seznámeni i zdravotníci a očkované osoby.

Myokarditida a perikarditida po očkování proti covidu-19

Příznaky obou onemocnění podle PRAC nastaly většinou do dvou týdnů po očkování, častěji po druhé dávce. Potvrdily se převážně u mladších dospělých mužů. Očkovaní byli dušní, pociťovali silný tlukot srdce, často i nepravidelný [palpitace]. Mnozí z nich si stěžovali i na bolest na hrudi.

„Dostupné údaje naznačují, že průběh myokarditidy a perikarditidy po očkování je podobný typickému průběhu těchto onemocnění z jiných příčin. Obvykle se zlepšuje odpočinkem nebo léčbou,“ dodává lékový ústav.

Bereme vážně všechna podezření na nežádoucí účinky

Výbor ve svém hodnocení nežádoucích reakcí hodnotil 145 případů myokarditidy nahlášených v Evropském hospodářském prostoru [EHP] u osob, které dostaly vakcínu Comirnaty. A dále 19 případů po podání vakcíny Spikevax [Moderna]. Perikarditida se podle něj potvrdila u 138 očkovaných látkou Comirnaty a v 19 případech po aplikaci látky Spikevax. V hodnocení pracoval výbor i s obdobnými případy nahlášených z celého světa.

Podle PRAC se doposud neprokázala příčinná souvislost těchto dvou onemocnění srdce a dvěma dalšími v unijních zemích podmínečně registrovanými vakcínami Janssen [J&J] a Vaxzevria [AstraZeneca].

Obezřetnost po očkování mRNA vakcínami

I když se zánětlivá onemocnění srdce po podání obou očkovacích látek podle PRAC objevily jen velmi vzácně, je třeba znát jejich nejčastější příčiny a reagovat na ně včas. Těmi jsou dušnost, bolest na hrudi a silný tlukot srdce, který může být i nepravidelný. Pokud k takovým příznakům po očkování dojde, je třeba se co nejdříve spojit s lékařem.

Lékárníci radí, jak užívat léky při očkování proti covidu

Stejně jako u všech vakcín sledují EMA i SÚKL i nadále bezpečnost a účinnost všech vakcín proti covidu-19. Při jakýchkoli pochybnostech o očkování pak přijmou okamžitě odpovídající opatření, upozorňuje lékový ústav.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here