Lékárníci radí, jak užívat léky při očkování proti covidu

0
7755
lekarnici
Foto: ČLnK

Na efektivním procesu očkování se denně podílejí lékárníci v celém Česku. Farmaceuti i studenti farmaceutických fakult ředí koncentrovaný roztok vakcín na požadovaný objem a připravují jednotlivé dávky. Ruce jednoho lékárníka tak připraví v závislosti na velikosti očkovacího místa každý den až 700 dávek.

Lékárníci prostřednictvím České lékárnické komory [ČLnK] dlouhodobě doporučují očkování proti covidu-19. Upozorňují na důležitý fakt, že očkovat by se měli především zdraví jedinci a chránit tak ty, kteří nemohou být z různých důvodů oočkováni. Argumentují výsledky očkování mezi zdravotníky.

„Většina zdravotníků je již očkována, což se velmi příznivě projevilo na počtu jejich onemocnění a následcích, obdobně jako v některých dalších významně proočkovaných skupinách obyvatel,“ vysvětluje prezident ČLnK Aleš Krebs.

Upozorňuje, že jen díky dostatečné proočkovanosti nebude zbytečně zdravotní systém zatěžován případnou další vlnou pandemie. Zároveň bude možné soustředit síly zdravotníků také na necovidovou zdravotní péči, která je neméně potřebná.

Praktické rady před očkováním i po něm

Kromě ředění vakcín se lékárníci podílí i na konzultacích k očkování. Pacienti třeba váhají, zda by v souvislosti s očkováním neměli změnit režim pravidelně užívaných léků. Podle nich lze obecně říci, že by pacienti neměli před a po očkování vysazovat pravidelně užívané léky.

„V případě užívání léků na ředění krve nebo pokud se jedná o pacienta s poruchami srážlivosti krve, trombotickými příhodami nebo se sklony k tvorbě trombů, je vhodné se poradit předem se svým praktickým lékařem. A pacient by měl o svém zdravotním stavu rovněž informovat lékaře před očkováním v očkovacím centru,“ upozorňuje viceprezident ČLnK Martin Kopecký.

ČSTH dala postup u rizika krevních sraženin u očkování

Pacienti se na lékárníky obracejí s různými zdravotními komplikacemi, ale i obavami před a po očkování proti covidu-19. Pro hladký průběh očkování doporučují několik dobrých rad.

Lékárníci radí, jak se chovat před i po očkování proti covidu-19
  • Vyhnout se alkoholu před a po očkování. Namístě je i eliminovat fyzickou námahu a ideálně si naplánovat termín očkování tak, aby bylo možné dodržet klidový režim minimálně 24 hodin po očkování.
  • Samovolné užívání jakýchkoliv léků před aplikací vakcíny nemá smysl. V případě potenciální alergické reakce v některých opodstatněných případech rozhodne o premedikaci ošetřující lékař nebo lékař v očkovacím centru.
  • Reakce na první a druhou dávku se mohou lišit. Pokud byla reakce na první dávku minimální, neznamená to, že náš organismus zareaguje zcela totožně i u druhé dávky očkování, kdy už může mít částečně vytvořené protilátky.
  • Vždy je lepší raději počítat s mírnou nežádoucí reakcí i po druhé dávce, než být nemile zaskočen například horečkou na dovolené, na kterou se vypravíme po návštěvě očkovacího centra.

Nežádoucí účinky jsou výjimečné, potvrzují lékárníci

Podle ČLnK jsou nežádoucí reakce po očkování vzácné [cca 0,0018 %] a když, tak i většinou mírné. Mezi ty nejčastější patří bolest, zarudnutí a otok v místě aplikace očkování. Někdy se může vyskytnout krátká únava, bolest hlavy, svalů, kloubů, zimnice a horečka.

Lékárníci radí, jaké léky užít v případě horečky po očkování
  • Obecně lze doporučit takový léčivý přípravek, který je pacient u horečky zvyklý užívat.
  • Mezi nejčastější léky na bolest a teplotu patří ty se základní účinnou látkou paracetamol, ibuprofen nebo kyselina acetylsalicylová.
  • Každá z nich má své výhody, ale i omezení. Léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové například nemohou užívat děti nebo lidé s žaludečním vředem.
  • Ibuprofen je mimo jiné nevhodný pro pacienty s poruchou krvetvorby nebo užívající některé chronické léky. Paracetamol například nemohou užívat lidé s poškozením jater.

Co se týče nežádoucích účinků po očkování, lékárníci potvrzují, že jde o mírné projevy, které do několika hodin či dnů odezní. Někteří lidé ale i přesto podle nich zvažují, zda před očkováním neužít lék proti bolesti a horečce takzvaně „pro jistotu“. Před tím však lékárníci důrazně varují. Preventivní užívání léků na bolesti a horečku před očkováním není vhodné.

Bereme vážně všechna podezření na nežádoucí účinky

„V případě, že se po očkování proti onemocnění covid-19 vyskytnou nežádoucí reakce, doporučujeme je řešit až dle konkrétních projevů. A výběr léku konzultovat se svým lékárníkem, který danému pacientovi doporučí nejvhodnější přípravek i s ohledem na jeho celkový zdravotní stav či jiné užívané léky,“ uzavírá Aleš Krebs.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here