Hrazené testy na covid skončí. Interval očkování je kratší

0
451
hrazene_testy
Foto: Pixabay.com

Nově registrovaní k očkování proti covidu dostanou druhou dávku látky Comirnaty za 21 dní. Hrazené preventivní testy na koronavirus skončí 31.8., akce s více než tisíci účastníky se budou hlásit hygieně. To jsou novinky, které přinesl včerejšek.

Zkrácený interval u očkování látkou Comirnaty od společnosti Pfizer a BioNTech se od čtvrtka 15. července vrací na původních 21 dní. Kratší termín ale od čtvrtka dostanou pouze nově registrovaní. Neplatí to tedy pro ty s již podanou první dávkou vakcíny či ty, kteří již dostali datum pro podání první dávky. Výjimka je mládež od 12 do 15 let. Ta dostane o možnosti zkrácení doby informativní SMS zprávu a na lince 1221 si pak vakcinaci zkrátí. A může být i po první dávce nebo s určeným termínem pro její podání.

„Potřebujeme, abychom měli co nejvíce dětí naočkovaných před začátkem školního roku,“ vysvětlil po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Očkování mládeže proti covidu-19 vázne pro nezájem

Zkrácené očkovací schéma platí již několik týdnů u druhé mRNA vakcíny od firmy Moderna zvané Spikevax. Druhou dávku očkovaní dostávají 25 až 35 dní od aplikace její první dávky. Ke zkracování intervalu druhé dávky očkování proti covidu-19 přistupují některé evropské země hlavně kvůli rychle se šířící delta mutaci koronaviru.

V reakci na rostoucí počty nakažených vláda na návrh ministerstva schválila povinnost pořadatelů ohlašovat konané akce s více než tisíci účastníky. Od pondělí 19. července jejich konání musí odpovědné osoby nahlásit podle ministra bezodkladně, od 22. července pak alespoň pět dnů před jejich zahájením.

„Hygiena má řádně dohlížet na jejich konání […], zejména na dodržování O-T-N [očkování, test, nemoc, pozn. red.],“ uvedl ministr.

Hrazené preventivní testy skončí

Hrazené testy na koronavirus ze zdravotního pojištění mají podle stávajících plánů ministra Vojtěcha skončit k 31. srpnu. A to jak PCR, tak i antigenní testy. Návrh již odsouhlasila vládní Rada pro zdravotní rizika.

„Myslíme, že je to doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl naočkovat, tak se naočkoval,“ uvedl ministr, podle kterého pak není důvod, aby byly hrazeny testy například kvůli návštěvě kina nebo cesty na dovolenou.

Testy indikované lékařem či hygienou zůstanou i nadále v plné úhradě od zdravotních pojišťoven. Hrazeny taktéž zůstanou i pro děti do 12 let věku, pro které u nás není zatím schválená vakcína proti covidu-19. Do konce srpna u nás mají pojištěnci z veřejného pojištění hrazeny čtyři antigenní testy a dva PCR testy do měsíce.

Očkování bezdomovců a sociálně vyloučených osob

V budoucích týdnech se ministerstvo chystá zřídit mobilní očkovací týmy, které vyjedou do známých vyloučených lokalit v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Vedení Prahy mluví o očkování bezdomovců již od počátku června, začít by s ním mělo v tomto týdnu. Podávat jim chce jednodávkovou vakcínou Janssen [J & J], kterou ale ministerstvo kvůli riziku krevních sraženin doporučilo očkovat primárně zájemce nad 60 let věku. Ministr reagoval, že očkování touto látkou není zakázáno, naopak je pro lidi bez přístřeší jednodušší.

Očkovací místo bez registrace

V Praze na hlavním nádraží a v obchodním centru Chodov se otevřela očkovací místa, do kterých se zájemci o vakcinaci neregistrují. Na hlavním nádraží podávají zdravotníci vakcínu Janssen, na Chodově pak vakcínu Comirnaty, avšak pouze pro zájemce starší 16 let.

Očkování bez registrace se prozatím otevírá jen v Praze

Při podávání vakcíny mladším ročníkům totiž musí být přítomen i lékař pro děti a dorost. Očkovaní v těchto místech se můžou zapojit do slosování o věcné ceny, čímž chce vedení země přimět k očkování nejmladší věkovou skupinu, u které proočkovanost nedosahuje ani tří procent.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here