Agel Ostrava-Vítkovice nabízí jednodenní kardiologii

1
942
Agel_Ostrava_Vitkovice
Foto: Agel Ostrava-Vítkovice

Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice otevřela specializované pracoviště jednodenní kardiologie. To nabízí operace diagnostické koronarografie a perkutánní angioplastiky. Provádět je budou kardiologové z nemocnice Agel Třinec-Podlesí.

Obě nemocnice jsou od sebe vzdáleny necelých 50 kilometrů. Podle předsedy představenstva Nemocnice Agel Třinec-Podlesí Radka Neuwirtha přesun lékařů z Třince-Podlesí neohrozí provoz tamější nemocnice.

„Zkušených lékařů máme dost,“ uvedl v České televizi [ČT] s tím, že značná část pacientů doteď dojížděla z Ostravska právě do Třince-Podlesí.

Madar: Jednodenní operativa je výhodná pro obě strany

„Vytvoření detašovaného pracoviště v Nemocnici Agel Ostrava-Vítkovice je tak krokem, jak pacientům zlepšit jejich komfort,“ dodal.

V nemocnici Ostrava-Vítkovice chce tým z Třince-Podlesí provést v první etapě až 600 jednodenních operací ročně. Nabídka zákroků v nemocnici v Třinci-Podlesí zůstane zachována. Tam lékaři provádějí nejvíce koronarografií a koronárních angioplastik, dále korekcí chlopenních vad řešených zavedením umělých chlopní.

Pracoviště v Ostravě je zcela nové

Podle zástupců Agel Ostrava-Vítkovice je specializované pracoviště, které se nachází v pavilonu G, zcela nové po stavební i technické stránce. Ostrý provoz zahájilo na začátku července. Lékaři z Třinec-Podlesí zde začali okamžitě provádět diagnostikou koronarografii. V případě odhalení závažného postižení věnčité tepny pak pokračují angioplastikou, tedy opravou zúženého místa v tepně pomocí balónku a stentu.

„Dále zde provádíme základní arytmologické intervence ve smyslu výměny kardiostimulátoru a implantabilního defibrilátoru,” upřesňuje Neuwirth.

Říká, že výhledově se má centrum ve Vítkovicích dále rozrůstat. Doplněna má být diagnostika chlopenních vad, rozšířit se mají i kardiologické intervence v arytmologii.

„S nově pořízenou magnetickou rezonancí ve Vítkovické nemocnici tak nabízíme opravdu velmi komplexní nabídku kardiologické péče,” dodává.

Agel Ostrava-Vítkovice pomoc z Třince-Podlesí vítá

Pomoc kolegů z Třince-Podlesí ocenili i lékaři v Ostravě. Spojení zkušeností internistů a angiologů [obor vnitřního lékařství zabývající se diagnostikou a nechirurgickou terapií onemocnění krevních a lymfatických cév, pozn. red.] z vítkovické nemocnice se zkušenostmi kardiologů z Třince-Podlesí je podle nich pro pacienta velká výhoda.

I velké výkony lze dělat ambulantně, říká Josef Kautzner

 K dispozici jsou také naši cévní chirurgové a anesteziologové,” uvedl předseda představenstva Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice Stanislav Jackanin.

Dodal, že důležité je také celkové zázemí ostravské nemocnice. To znamená dostupnost laboratoří, lékáren, prostě všeho, co dělá, jak řekl, nemocnici nemocnicí.

 –RED–

1 komentář

  1. Dobrý den,mému manželovi doporučuje Mudr Marek Matyášek balonkovou angioplastiku ale jen v Praze,zde u vás v nemocnici se to nedělá?Má na rozmyšlenou do pátého září,ale jeho doprava do Prahy ničím není možná,je velmi nemocný,ležící,je velmi hubený a nevydrží cestování.Děkuji s pozdravem manželka Majdiaková N.Manžel Pavel Majdiak ročník 1947

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here