Madar: Jednodenní operativa je výhodná pro obě strany

0
1145
jednodenni_operativa
Foto: EUC

Jeden ze způsobů, jak snížit výdaje českého zdravotnictví je takzvaná jednodenní operativa. Ta je totiž dvakrát až šestkrát levnější než hospitalizace. Naopak nemocniční lůžko bývá podle výkonného ředitele divize strategického rozvoje zdravotnické skupiny EUC Jiřího Madara tím nejdražším hotelem na světě.

Podle Jiřího Madara je v České republice jednodenní operativa spíše minoritní záležitostí. Ve světě je již ale zcela běžná. To proto, že je výhodná jak pro poskytovatele zdravotní péče, tak pro pacienty.

„Stát díky jednodenní operativě ušetří finance v rozpočtu, ale tam asi ještě nejsme. Zdravotní pojišťovny zatím nerozšiřují spektrum výkonů v této péči,“ říká Jiří Madar a přidává příklad ze své lékařské praxe ortopeda.

„U nás po totální náhradě kyčelního kloubu je hospitalizace deset až dvanáct dní, ale třeba v USA nebo ve Švýcarsku pouštějí pacienta domů již druhý den,“ uvádí.

Upozorňuje na to, že cena za operaci v režimu jednodenní operativy je přitom dvakrát až šestkrát levnější než za hospitalizace. To podle typu výkonu a zdravotní pojišťovny. Pro srovnání také uvádí, že ve světě se v režimu jednodenní chirurgie provádí až 60 procent všech operací, v České republice jen okolo 20 procent operací.

Jednodenní operativa je dle EUC jednoznačný trend

To, že si za svými slovy Jiří Madar stojí, dokládá i skutečnost, že právě kliniky skupiny EUC jednodenní operace nabízejí.

„Dnes máme smlouvy v oborech chirurgie, ortopedie, urologie, ORL a oční. Rádi bychom v brzké době rozšířili ještě o gynekologii a otevírá se prostor v dalších oborech,“ říká s tím, že v srpnu rozšířili nabídku péče pro pacienty o pracoviště jednodenní chirurgie na EUC Klinice Ústí nad Labem.

Uzavřené smlouvy se zdravotními pojišťovnami mají kliniky dnes i v dalších oborech, například v ortopedii, urologii, ORL a oční. Skupina by pak ráda rozšířila tyto smlouvy o gynekologii a další obory.

Jiří Madar ale také upozorňuje na určité omezení ve výkonech jednodenní operativy. Totiž, že takovou zdravotní službu nemohou zdravotníci poskytnout všem pacientům.

„Nevýhodou nebo spíše určitým omezením je to, že tuto péči nemůžeme poskytovat všem klientům, ale jen těm s nejnižšími riziky, medicínsky ASA 1, ASA 2. Více nemocní klienti skutečně musí vzhledem k rizikům na operaci do nemocnice,“ vysvětluje.

Výhody jednodenní operativy

Na to, že jednodenní operativa místo několikadenní hospitalizace pacienta dokáže snížit náklady zdravotních pojišťoven, už přišly systémy zdravotnictví v zahraničí.

„Ve světě si již spočítali, že nemocniční lůžko je nejdražší hotel na světě. Proto je ideální řešení [ve vhodných případech] jednodenní operativa a následná péče v domácím prostředí, eventuálně za pomoci sester a ošetřovatelek z domácí péče, nebo překlad na levnější rehabilitační lůžka,“ tvrdí Jiří Madar.

Podle odborníků má jednodenní operativa i další výhody. Snižuje riziko nákazy nemocniční infekcí, ztrátu anonymity pacienta. Jednodenní výkony přitom vítají také pojištěnci kvůli zkrácení doby jejich marodění. A to třeba už jen proto, že jim snižuje obavy ze ztráty zaměstnání kvůli delší absenci. Výhodou především pro rodiče menších dětí je odbourání starostí se zajištěním náhradní péči o ně v čase jejich hospitalizace.

Pacienti s jednodenními pobyty nemají problém

Provedení zdravotnického výkonu a opuštění zařízení v tentýž den může být pro mnohé pacienty novinkou, se kterou se doposud nesetkali. Otázkou pak je, jak na takový přístup reagují. Zdali nemají obavy o své zdraví z důvodu případných komplikací po výkonu. Nebo jen z obav z toho, že nejsou pod stálým dohledem odborníka. Jiří Madar říká, že se s ničím takovým nesetkává.

„Spíše naopak. V posledních letech je zcela jasný trend u klientů zkracovat dobu hospitalizace. Důvodů je více. Riziko nemocničních infekcí, ztráta anonymity a na druhé straně obava o práci a snaha co nejkratší dobu marodit,“ vysvětluje.

Podmínkou tohoto typu péče je ale podle něj přítomnost dalšího člena rodiny v domácnosti. Pacienti mají také telefon na lékaře a mohou mu zavolat. Navíc je tu i možnost v případě nutnosti zajistit pacientovi domácí zdravotní péči.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here