Biotechnologické společnosti Sotio a Cytune Pharma minulý měsíc [22.7.] v rámci výročního setkání Americké asociace pro výzkum rakoviny [AACR] informovaly o vývoji svého léku SO-C101. Ten dle předložených dat prokazuje léčebný potenciál u různých typů nádorů – včetně nádorových onemocnění plic a prostaty.

Podle ředitele komunikace společnosti Sotio Richarda Kapsy dokázal přípravek SO-C101 při preklinických testech na myších snížit rychlost růstu nádoru u nádorového onemocnění plic. Dále snížil rychlost růstu u již vyvinutých nádorů prostaty. A zároveň vyvolal takzvanou paměťovou imunitu. Ta vede ke zpomalení růstu nádorů při opakované expozici nádorovému onemocnění.

„To vše jsou pro nás důkazy, že se ubíráme správným směrem,” uvedl Richard Kapsa.

Podle něho ovšem stále ještě zbývá mnoho let, než se lék případně dostane na trh. A to i přesto, že jeho vývoj je součástí velkého světového trendu, který se jeví jako slibný směr léčby nádorových onemocnění.

„Na světě patříme mezi ty, kdo jsou v tomto vývoji nejdále. Současně je ve fázi klinických studií na lidských pacientech sedm firem na světě včetně nás,” upřesnil.

Na léku SO-C101 se pracuje deset let

Společnost Sotio, která zastřešuje všechny aktivity v biotechnologickém sektoru skupiny PPF, nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, pracuje na vývoji léků proti zhoubným nádorům už více než deset let. Lék SO-C101 je postaven na snaze posílit lidskou imunitu proti rakovinným buňkám. V zásadě jde o umělou bílkovinu, která podporuje vznik buněk, jež jsou důležité pro imunitu při boji s nádorem.

Sotio PPF Group založila pobočku ve Švýcarsku

„SO-C101 je v imunoonkologii velmi nadějnou terapeutickou látkou vzhledem ke své schopnosti výrazně aktivovat NK buňky a CD8+T lymfocyty. Tedy dva nejdůležitější buněčné typy imunitního systému zprostředkovávající protinádorovou odpověď,” řekl generální ředitel společnosti Sotio Radek Špíšek.

Podle něj má nyní Sotio v plánu do konce roku dokončit část klinické studie. Tedy tu část, která hodnotí bezpečnost a správné dávkování přípravku u pokročilých nádorů.

Přípravek testují i pacienti

Sotio a Cytune Pharma již loni oznámily, že přípravkem SO-C101 podstoupil léčbu pokročilého nádorového onemocnění v rámci klinické studie první pacient a to v Institutu Gustave Roussy v Paříži. Institut patří celosvětově k nejvýznamnějším zařízením zabývající se první aplikací nově vyvíjených léčiv pacientům. Další pacienty zařadilo do klinické studie také onkologické centrum univerzity Vall d’Hebron ve Španělsku a Yale Cancer Center a MD Anderson Cancer Center v USA.

„Letos v létě zahájíme druhou část klinické studie hodnotící jeho fungování v kombinaci s přípravkem pembrolizumab,” uvedl Radek Špíšek.

Upřesnil dále, že přípravek SO-C101 prokázal v preklinickém testování v různých nádorových modelech silný účinek ve prospěch prodloužené doby přežití a zmenšování nádoru a potvrdil svůj příznivý toxikologický profil. Rovněž prokázal svůj potenciál v kombinaci s inhibitory kontrolních bodů imunitního systému [checkpoint inhibitory] a monoklonálními protilátkami ADCC.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here