Tocilizumab k léčbě covidu schválí EK zřejmě ještě letos

0
552
tocilizumab
Foto: Roche

Nadějný přípravek tocilizumab by k léčbě covidu-19 mohla Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] doporučit ke schválení ještě letos. Tocilizumab působí protizánětlivě a zatím se indikuje pro léčbu revmatoidní artritidy.

O hodnocení protizánětlivé látky tocilizumab k léčbě covidu-19 informovala veřejnost Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA]. V případě jeho kladného doporučení ze strany Výboru pro humánní léčivé přípravky [CHMP] spadajícího pod EMA, by ho Evropská komise [EK] mohla k léčbě covidu-19 schválit ještě do letošního října.

Informaci již potvrdil ve své zprávě i Státní ústav pro kontrolu léčvi [SÚKL]: „Tocilizumab je považován za potenciální léčbu covidu-19 díky své schopnosti blokovat působení interleukinu-6. Což je molekula produkovaná imunitním systémem člověka v reakci na zánět, který hraje důležitou roli při onemocnění covid-19.“ 

Podle EMA by lékaři látku tocilizumab podávali pouze dospělým pacientům se závažným průběhem onemocnění covid-19. Tedy těm, kteří jsou hospitalizovaní a podstupují léčbu kortikosteroidy. A jejich zdravotní stav zároveň vyžaduje kyslíkovou podporu nebo umělou plicní ventilaci. Látka tocilizumab byla pro země EU poprvé schválena v EU v roce 2009 pro léčbu revmatoidní artritidy.

EMA posoudí výsledky ze čtyř klinických studií

Podle EMA již Výbor pro humánní léčivé přípravky začal s posuzováním předložených údajů u látky tocilizumab. Jejich součástí jsou i výsledky ze čtyř rozsáhlých randomizovaných studií u pacientů hospitalizovaných se závažným onemocněním covid-19.

„Jde o náhodné rozřazování pacientů do jednotlivých ramen studie. Smyslem je, aby nedošlo ke zkreslení výsledků,“ uvádí ke studii český lékový ústav.

Teprve potom by měl výbor rozhodnout o rozšíření indikace látky tocilizumab také pro léčbu covidu-19. Jeho stanovisko poté předá Evropské komisi, která případně vydá konečné právně závazné rozhodnutí o změně registrace. Ta platí pro všechny členské země EU.

„EMA bude informovat o výsledcích svého hodnocení, které se očekává do poloviny října, pokud nebudou zapotřebí doplňující informace,“ dodává lékový ústav.

Remdesivir, dexametazon i další přípravky

K léčbě závažného průběhu covidu-19 se v unijních zemích používá vícero léčivých přípravků. Vůbec první z nich byl známý remdesivir od americké společnosti Gilead. Podle doporučení EMA ho lékaři podávají pacientům s covidem-19 starším dvanácti let s pneumonií, jejichž zdravotní stav vyžaduje doplňkovou léčbu kyslíkem.

Lék remdesivir je prvním oficiálním lékem na covid-19

Remdesivir se podává nitrožilní infuzí a jeho použití je omezeno na zdravotnická zařízení, kde musejí být pacienti sledováni. Konkrétně před zahájením léčby a v jejím průběhu musejí být sledovány funkce jater a ledvin. Počáteční dávka je 200 mg první den, následuje jedna infuze 100 mg denně. Celková délka léčby by měla být nejméně pět dnů, ale ne delší než deset dní.

Další léčivá látka dexametazon dostala zelenou pro využití k léčbě pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19 loni na podzim. EMA tehdy rozhodla prostřednictvím Výboru pro humánní léčivé přípravky [CHMP], který kladně vyhodnotil výsledky studie Recovery.

Lék na covid dexametazon snižuje úmrtnost o 35 %

Dexametazon předepisují lékaři dospělým a dospívajícím od dvanácti let s tělesnou hmotností minimálně 40 kilogramů. Podmínka pro léčbu pacienta látkou dexametazon je jeho hospitalizace v nemocnici a kyslíková podpora, včetně mechanické ventilace. Dexametazon lékaři předepíší nakaženému k užívání buď perorálně [ústy], nebo intravenózně čili do žíly, a to infuzí nebo injekčně.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here