Rakousko mění pravidla bezinfekčnosti i pro cestující

0
1490
cestujici_a
Foto: ZdraveZpravy.cz

Za bezinfekční jsou ode dneška [18. 8.] pro vstup do Rakouska uznávaní pouze očkovaní po druhé dávce vakcíny. U jednodávkové látky Janssen až po 21 dnech od její aplikace. V opačném případě se cestující prokazují negativním testem.

Rakouská vláda dnes zpřísnila podmínky vstupu na své území pro rozočkované osoby. Podle jejího upraveného nařízení se nově za bezinfekční považují pouze osoby až první den po podání druhé dávky vakcíny při dvoudávkovém očkovacím schématu. Doposud pro uznání bezinfekčnosti stačilo 22 dní od podání první dávky.

Nově Rakousko zpřísnilo i uznávání bezinfekčnosti u vakcíny Janssen od společnosti Johnson & Johnson. Podle nařízení rakouských úřadu v jejím případě nabývá očkovaný plné imunity až 21 dní po jejím podání.

Nová nařízení ale přináší i jistou úlevu pro bezinfekční cestující. Lidé s očkovacím certifikátem, negativním testem na koronavirus či potvrzením o prodělání covidu-19 se nově nemusejí elektronicky registrovat na vládním portálu. Již od neděle platí stejné podmínky pro očkované také při návštěvách rakouských restaurací, hotelů a společenských akcí.

Rozočkovaní cestující předkládají kontrole negativní test

Přijíždějící s nedokončeným očkovacím schématem tak musejí od dnešního dne při vstupu do země předkládat negativní test na koronavirus. Anebo potvrzení o prodělání onemocnění v posledních 180 dnech. Bezinfekčnost při doložení PCR testu uznává rakouská strana po dobu 72 hodin, antigenní test pak nanejvýš 48 hodin.

„Do Rakouska lze z ČR aktuálně cestovat bez omezení účelu cesty, tedy i za turistickým účelem. Hraniční přechody jsou otevřeny pro běžný provoz. Plošné kontroly na hranicích z ČR do Rakouska byly zrušeny,“ uvádí ve své zprávě Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Upozorňuje zároveň, že namátkové kontroly nejsou ale vyloučeny. Setkat se s nimi mohou cestující jak přímo na hranicích, tak v rakouském vnitrozemí.

S koncem léta rostou počty nakažených ve všech zemích

Rakouská vláda zpřísněním reaguje na rychlý nárůst počtu nakažených koronavirem v posledních dnech. V pondělí 16. srpna tamní úřady potvrdily 866 nových případů za posledních 24 hodin. Sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden, dosahuje hodnoty 69,2.

S rychlým nárůstem se s koncem léta potýkají další evropské země. V Německu se za posledních 24 hodin infekce prokázala u 8 324 lidí. Což je dvakrát tolik než o den dříve. Informoval o tom Institut Roberta Kocha [RKI]. Naposledy měla země více než osm tisíc nakažených za den koncem května, upozornila agentura DPA.

Včera, tedy v úterý 17. srpna, hlásil RKI 3 912 nově nakažených, před týdnem to bylo 4 996. Sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden, je nyní na hodnotě 40,8. V úterý to bylo 37,4 a před týdnem 25,1.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here