Revmatoidní artritida je dnes úspěšně léčitelná

0
1698
revmatoidni_artritida
Ilustrační foto: Pixabay.com

Pacientů s revmatoidní artritidou v Česku přibývá. Mezi pacienty nejsou výjimka mladí lidé i děti. Počty nemocných se pohybují kolem 91 tisíc. Při současném trendu jich do pěti let může být až 140 tisíc. Dobrá zpráva je, že jsou u nás stále dostupnější účinné moderní léky proti revmatoidní artritidě.

Revmatoidní artritida [RA] obvykle začíná takzvanou klidovou bolestí, často v ranních či večerních hodinách, kdy jsou klouby ztuhlé. Například úplné sevření ruky v pěst trvá podle výpovědí pacientů i několik hodin. RA patří stejně jako lupénka, Bechtěrevova nemoc, sklerodermie, roztroušená skleróza a diabetes 1. typu do skupiny autoimunitních chorob. To znamená, že k nim dochází následkem útoku vlastního imunitního systému.

Mikroby ovlivňují i vznik autoimunitních onemocnění

Revmatoidní artritida zasahuje klouby, oči, srdce i plíce

Konkrétně revmatoidní artritida je nevyléčitelná nemoc, která zasahuje nejvíce části pohybového aparátku, v některých případech i mimokloubní orgány. Často oči, srdce a plíce. O něco častěji jí onemocnění ženy. U dětí je nemoc diagnostikována jako juvenilní idiopatická artritida [JIA].

„Ve většině případů se potíže rozvíjejí postupně v řádů týdnů až měsíců. Artritida je zpravidla symetrická a postihuje větší počet kloubů,“ vysvětluje vedoucí Oddělení experimentální revmatologie Revmatologického ústavu v Praze Ladislav Šenolta.

Dodává, že jedním z příznaků nemoci je únava. Mírné příznaky nejsou dle jeho slov příliš časté. Onemocnění může začínat bolestmi pouze několika málo kloubů, nejčastěji drobných kloubů ruky nebo nohy. V některých případech jsou před rozvojem revmatoidní artritidy přítomny záněty šlach.

„Ve vyšším riziku jsou pacienti s pozitivní rodinnou anamnézu revmatoidní artritidy a velmi pravděpodobně také kuřáci,“ upřesňuje.

RA je nevyléčitelná, avšak léčitelná a dnes úspěšně

Pro nemocné revmatoidní artritidou je dobrá zpráva, že v posledních letech se u nás stává dostupnější účinná biologická léčba. Ta dokáže významně snížit příznaky nemoci a dlouhodobě ulevit od bolesti.

„Velmi mě pozitivně překvapilo, jak byl nástup účinků biologické léčby rychlý. Nejhorší byl první vpich. Pak jsem si zvykl, že si musím něco dvakrát denně aplikovat. Po pár týdnech jsem si ale připadal jako zdravý člověk. Mohl jsem se věnovat zaměstnání, ale i koníčkům daleko intenzivněji než před nasazením léčby,“ vzpomíná David Kříž, u kterého se RA potvrdila v jeho 12 letech.

Nová léčebná terapie mu dle jeho slov přinesla další benefit, a sice to, že se po dlouhé době mohl konečně normálně vyspat. Zbavil se totiž takzvané klidové bolesti.

revmatoidni_artritidaData ze studie Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Inovace pro život dokládají, že nová inovativní léčba sníží míru pracovní neschopnosti pacienta s RA z 19 až na 5 procent po prvních třech měsících léčby. To znamená, že navzdory rostoucí prevalenci revmatoidní artritidy klesá počet hospitalizovaných pacientů a pacientů odkázaných na invalidní důchod či sociální dávky.

„Moderní léčiva zvyšují komfort léčby, prodlužují život, zkracují hospitalizace a snižují pracovní neschopnost pacientů,“ potvrzuje výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Dodává, že podle dat ze studie například v roce 2018 vyžadovalo hospitalizaci méně než procento nemocných. Kratší pobyty pacientů v nemocnicích a nižší počet invalidních důchodů vygenerovaly v období 2010 až 2017 úsporu ve výši 399 milionů korun.

Moderní léky se nedostávají ke všem potřebným

Účinnost a prospěšnost nových biologických léků pro pacienty s revmatoidní artritidou je zřejmá. Bohužel ale náklady ve výši zhruba 200 tisíc korun za rok dnes brání jejich dostupnosti širšímu okruhu nemocných. Podle Jakuba Dvořáčka je však třeba náklady na léčbu RA vnímat v kontextu přímých úspor.

„To jsou úspory, které účinná léčba přinese zdravotnímu systému tím, že udrží pacienta bez potřeby další zdravotní péče,“ vysvětluje.

Podle něj tu jsou i nepřímé úspory. To jsou úspory, které šetří náklady tuzemskému sociálnímu systému. A to tím, že udrží pacienta s RA déle v pracovním procesu.

„Vstupem biosimilárních léků na trh se navíc snižuje cena celé lékové skupiny. Což platí i u originálních léčiv. Léky na RA se tak stávají cenově stále dostupnější,“ říká na závěr.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here