Lék DRP-104 vstoupil do 1. fáze klinického testování

0
1600
DRP-104
Foto: Dracen

Americká společnost Dracen Pharmaceuticals, Inc. oznámila, že zahájila klinické testování látky DRP-104 pro léčbu rakoviny vyvinuté v týmu Pavla Majera z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR [ÚOCHB AV ČR] ve spolupráci s vědci z americké Univerzity Johnse Hokpinse v Baltimoru.

Látku DRP-104 obdrželi první pacienti, první fáze testování potrvá zhruba tři roky, uvedla ve své zprávě společnost Dracen Pharmaceuticals.

„Zahájení testů naší látky na lidech je skvělá zpráva a důležitý milník na cestě k nové léčbě pro onkologické pacienty. Na oslavy je ale ještě příliš brzy,“ uvedl vedoucí skupiny Drug Discovery při ÚOCHB AV ČR Pavel Majer.

Ten ocenil přínos na vývoji léčiva svých kolegů Lukáše Tenora a dalších členů jeho skupiny a ÚOCHB, stejně jako spolupracovníky z Univerzity Johnse Hopkinse z týmů Jonathana Powella a Barbary Slusher.

Jak funguje látka DRP-104

Látka DRP-104 uvolňuje v nádorech antimetabolit DON, který zastavuje buněčný metabolismus glutaminu. To je klíčový zdroj dusíku, který potřebují ke svému růstu rakovinné buňky, a tím potlačuje rakovinné bujení. Velké naděje se kladou zejména v kombinaci této léčby s imunoterapií. Ta se zaměřuje na posilování imunitní reakce organismu vůči nádoru.

„Rakovinné buňky využívají mnoho způsobů, jak oklamat buňky imunitního systému a uniknout jejich pozornosti. Během imunoterapie se proto pacientům podávají PD-1 protilátky, které mají za cíl posílit imunitní reakci organismu, aby si s rakovinnými buňkami sám poradil,“ uvádí v tiskové zprávě ÚOCHB AV ČR Dušan Brinzanik.

Prvotní testy na zvířatech ukázaly, že při použití látky DRP-104 jsou metabolicky strádající buňky citlivější na PD-1 protilátky a imunoterapeutická léčba je tak výrazně účinnější.

Majitelé licence investují 40 milionů USD

Klinické testy provádí firma Dracen Pharmaceuticals, která od Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a Univerzity Johnse Hopkinse zakoupila licenci na vývoj těchto látek. Na jejich vývoj získala investici 40 milionů USD a úspěšně ho pak dovedla až do klinické fáze.

„Než se potenciální lék poprvé dostane do fáze klinických testů na lidech, musí projít dlouhou cestou a mnoha dílčími zkouškami. Většině kandidátních látek se to nikdy nepovede. Zahájení klinických testů je tak samo o sobě velmi vzácný úkaz a výraz velké důvěry k této molekule. Jsme pyšní, že se něco takového povedlo další látce vymyšlené v našem ústavu,“ říká ředitel ÚOCHB AV ČR Zdeněk Hostomský.

Účelem první fáze klinických testů je především ověření bezpečnosti a stanovení správné léčebné dávky pro následnou druhou fázi testů. Informace o výsledcích testování jsou zde.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here