EK podepsala smlouvu s Gilead na remdesivir

0
380
Gilead
Foto: Pixabay.com

Evropská komise [EK] tento týden podepsala s americkou firmou Gilead Sciences kontrakt na dodávku půl milionu dávek přípravku remdesivir. Lék EK přerozdělí mezi jednotlivé unijní země.

Podpis rámcové smlouvy o společném zadávání veřejných zakázek v podstatě navazuje na smlouvu Evropské komise [EK] s farmaceutickou společností Gilead na zajištění 33 380 léčebných dávek přípravku Veklury. Což je obchodní značka remdesiviru.

První dávky byly díky této smlouvě do zemí Evropské unie a Spojeného království distribuovány již od srpna. Závazek z této prvotní smlouvy EK financovala z nástroje pro mimořádnou podporu, celková hodnota byla sjednána na 70 milionů euro. Jde o nástroj zřízený speciálně na pomoc členským státům v boji proti pandemii koronaviru. Má reagovat na mimořádné situace, jež vyžadují strategické a koordinované řešení na evropské úrovni.

Jednotná smlouva zajistí včasné dodávky od Gilead

Nová rámcová smlouva zajistí v ní uvedeným zemím nepřerušené dodávky remdesiviru, jako tomu bylo doposud. A to nově v množství až 500 tisíc léčivých dávek, pokud si je tedy jednotlivé země objednají.

„Jsem velmi ráda, že jsme zajistili přístup k léku remdesivir pro léčbu až 500 000 pacientů, kteří by jej potřebovali. V současnosti je remdesivir jediným léčivým přípravkem povoleným v EU k léčbě pacientů s onemocněním covid-19, jejíchž stav vyžaduje podávání doplňkového kyslíku,“ uvedla v den podpisu kontraktu komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová.

MZ ČR diverzifikuje riziko u nákupu covidových vakcín

Dodala, že zástupci EK vynakládají maximální úsilí, aby zajistili bezpečné a účinné léky pro všechny, kdo je potřebují. Právě společným zadáváním veřejných zakázek na úrovni EU se tomu daří po celé Evropě.

„Jen prostřednictví spolupráce a solidarity budeme schopni ochránit naše občany a tuto pandemii překonat,“ dodala.

Dle nových smluvních podmínek o společném zadávání zakázek zajistí firma Gilead, jak již bylo zmíněno, na 500 tisíc dávek remdesiviru. Dohody se účastní 34 signatářů, konkrétně všechny země EU, Evropského hospodářského prostoru [EHP], Spojeného království. Smlouvu podepsaly i čtyři kandidátské země a potenciální kandidáti na členství v EU. Tedy Albánie, Republika Severní Makedonie, Černá Hora a Bosna a Hercegovina.

Všechny ve smlouvě jmenované země mohou již nyní své objednávky na pořízení přípravku zadávat přímo. Remdesivir, jež vlastní americká firma Gilead Sciences, je totiž jediným registrovaným prostředkem pro léčbu pacientů s těžkým průběhem covidu-19.

Lék remdesivir je prvním oficiálním lékem na covid-19

Společné zadávání zakázek není v EU vzácností

Možnosti společného zadávání veřejných zakázek EK použila již při jarní epidemii koronaviru a sice k zajištění přístupu k osobním ochranným prostředkům zúčastněným zemím. Díky spolupráci jim pomohla s dodávkami plicních ventilátorů, vybavení pro testování i léčivé přípravky pro JIP. Rámcová smlouva na dodávky remdesiviru je šestou takovou smlouvou v pořadí.

„Smlouvy na osobní ochranné prostředky, ventilátory a laboratorní vybavení umožňují
členským státům objednat během jednoho roku kritické dodávky za více než 3,3 miliardy eur,“
uvádí ve své zprávě EK.

V přípravě jsou další společná zadávací řízení

Koncem září [28.9.] EK začala vyjednávat další společné zadávací řízení, a to na dodávky zdravotnického materiálu pro očkování proti covidu-19. Smlouva zahrnuje celkem 27 typů materiálu zařazených do šesti kategorií. Jde o nosiče očkovací látky, nádoby na odpad, injekční vybavení, dezinfekční prostředky, ochranné prostředky a anestetický materiál.

Společné zadávací řízení na základní léčivé přípravky pro JIP je dle zástupců EK v závěrečné fázi a v příštích dnech mohou země začít podávat své objednávky. Zadávací řízení se týká léčivých přípravků pro intenzivní péči v šesti oblastech. Konkrétně analgetika, antibiotika, myorelaxancia, anestetika, resuscitace a další.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here