Nový vládní zmocněnec bude onkolog Ondřej Slabý

0
1274
Ondrej_Slaby

Vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví bude molekulární onkolog Ondřej Slabý. Stane se tak po současném ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi [za ANO] druhým vládním zmocněncem ve zdravotnictví.

Místo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví zřídila současná vláda poté, kdy se rozhodl ministerstvo zdravotnictví v květnu opustit současný ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten byl na ministerstvu do května 2020 ve funkci náměstka pro zdravotní péči, údajně po neshodách s bývalým ministrem Vojtěchem z resortu odešel. Od června se přesunul na nově vytvořené místo vládního zmocněnce pro zdravotnictví, které ale kvůli jeho výkonu funkce ministra zdravotnictví k 21.9. opustil.

Kdo je Ondřej Slabý

Onkolog Ondřej Slabý [na fotografii, autorka: Jitka Janů] působí na Masarykově univerzitě [MU] jako přednosta Biologického ústavu Lékařské fakulty a na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy přednáší molekulární medicínu. Je zástupcem přednosty Ústavu patologie LF MU a FN v Brně a vede výzkumné skupiny Molekulární onkologie centra CEITEC MU. Má atestaci v oboru Klinická genetika. Spolu s náměstkem ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Aleksi Šedem založili Neuroonkologickou sekci České onkologické společnosti [ČOS].

Obšírná je i publikační činnost Ondřeje Slabého. Vydal přes 150 odborných prací, jež mají více než 3 500 citací. V minulosti získal dvakrát Cenu ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum. Píše i básně a věnuje se výtvarné fotografii. To loni v dubnu okomentoval takto: „Publikoval jsem dvě velice neúspěšné básnické sbírky a uspořádal deset výstav výtvarné fotografie, které se nesetkaly s větším ohlasem.“

Česko má nyní 11 vládních zmocněnců

Při úřadu vlády funguje deset dalších zmocněnců. Například pro sport, jadernou energetiku, lidská práva či informační technologie a digitalizaci. Zmocněncem pro jadernou energetiku je od února 2019 Jaroslav Míl, zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci byl v roce 2018 jmenován Vladimír Dzurilla. Zmocněncem pro sport je od března 2018 Milan Hnilička. V květnu 2019 byla zmocněnkyní pro lidská práva jmenována Helena Válková. Zcela nový post vládního zmocněnce pro konzultace s Ruskou federací zastává od letošního srpna Rudolf Jindrák.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here