Nobelovu cenu získali vědci za léčbu hepatitidy typu C

0
578
Nobelovu_cenu
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali Američané Harvey Alter a Charles Rice a Brit Michael Houghton za objev viru, který způsobuje hepatitidu C. Identifikací viru se zasloužili o to, že žloutenka typu C je nyní plně léčitelná.

Jména laureátů oznámil stockholmský Karolínský institut takto: „Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice učinili základní objevy, které přispěly k identifikaci nového viru, viru hepatitidy C.”

Nobelův výbor dále upřesnil, že před výzkumem oceněných vědců byly klíčovými kroky objevy virů hepatitidy A a B. Avšak většina případů hepatitidy přenášené krví zůstávala nevysvětlená. Až objev viru hepatitidy C odhalil příčinu zbývajících případů chronické hepatitidy a umožnil vývoj krevních testů i nových léků. Ty zachránily a zachraňují miliony životů. Tajemník Nobelova výboru na Karolínském institutu Thomas Perlmann v den oznámení [5.10.2020] uvedl, že se již dovolal dvěma laureátům – Alterovi a Riceovi.

„Musel jsem to zkoušet několikrát, než telefon zvedli. Byli velmi překvapení a velmi, velmi šťastní,” řekl.

Mr. Harvey J. Alter, Michael Houghton a Charles M. Rice

Nyní 85letý Harvey Alter koncem 70. let poukázal na to, že při krevních transfuzích dochází k záhadným přenosům nákazy, která není způsobena viry hepatitidy A ani B. V roce 1989 Michael Houghton a jeho tým pak určili genetickou sekvenci viru HCV. Charles Rice pak zkoumal, zda je tento virus schopen replikace a může tedy sám o sobě způsobit hepatitidu.

„Díky jejich objevům jsou nyní dostupné vysoce citlivé krevní testy na tento druh viru, které v zásadě eliminovaly hepatitidu po transfuzích v mnoha částech světa. Jejich objevy také vedly k rychlému vývoji antivirotik zaměřených na hepatitidu C,” konstatoval Karolínský institut, když vědcům uděloval Nobelovu cenu.

Upřesnil, že poprvé v historii může být tato nemoc vyléčena, což vzbuzuje naděje, že virus hepatitidy C bude ve světě zcela vymýcen. Chronická hepatitida C [HCV] je infekční onemocnění jater, které způsobuje závažné komplikace, jako jsou fibróza, cirhóza či hepatocelulární karcinom. HCV je nejčastější příčinou transplantací jater.

Žloutenku typu C má tisíce lidí. Mnozí o tom ale neví

Pár slov o žloutence typu C

Celosvětově je nakaženo žloutenkou typu C asi 170 milionů osob, z nichž 71 milionů trpí chronickou formou nákazy. Více než tři čtvrtiny nemocných o své infekci nevědí. Chronická nákaza většinou nemá žádné příznaky, v průběhu několika desetiletí se může vyvinout v jaterní cirhózu a následně selhání jater či rakovinu jater. Infekce virem hepatitidy C se přenáší krví, pohlavním stykem a z matky na dítě při porodu. V současné době je největší riziko nákazy při nitrožilní aplikaci drog.

Motto letošního Světového dne hepatitid, který připadl na 28. července, znělo „Budoucnost bez hepatitid“. Vymýtit hepatitidu neboli žloutenku ze společnosti se jen těžko podaří, snížit její výskyt na minimum ale reálné je. HCV je dnes léčitelná a to zcela bezbolestně do osmi až dvanácti týdnů od zahájení terapie. Jakkoli je tato nemoc připisována hlavně narkomanům, promiskuitním osobám či lidem neodborně tetovaným, což platí především pro vězně, onemocnět jí může každý. V riziku, byť nízkém, jsou i lidé žijící dnes své životy zcela běžným způsobem. Ti, kteří se virem hepatitidy C nakazili v minulosti, přitom nepociťují žádné příznaky a jejich jaterní testy jsou v normě.

Hepatitida typu C je léčitelná do dvou měsíců

Co získají ti, kteří dostanou Nobelovu cenu

Nobelova cena za lékařství byla letos zvlášť pozorně sledována vzhledem k nynější pandemii covidu-19, která podtrhla význam lékařského výzkumu pro společnost a ekonomiku po celém světě. Karolínský institut zdůraznil, že klíčem k úspěšnému nalezení vakcíny a léků proti infekčním nemocem je právě identifikace příčiny těchto chorob.

Vedle medaile a diplomu čeká na laureáty finanční prémie ve výši deseti milionů švédských korun [25,9 milionu Kč]. Což je o milion švédských korun více než loni. Slavnostní předávání ocenění plánované na 10. prosince, tedy výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, letos kvůli globální koronavirové krizi změní podobu a bude vysíláno v televizi ze stockholmské radnice.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here