Roman Prymula se vrací. Bude ministr zdravotnictví

0
515
Roman_Prymula
Foto: Repro ČT

Novým ministrem zdravotnictví se stane vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Potvrdil to premiér Andrej Babiš [ANO]. Ve funkci nahradí Adama Vojtěcha, který dnes oznámil rezignaci.

Roman Prymula se podle premiéra Babiše stane ministrem ještě dnes. Prezident Miloš Zeman ho totiž ještě dnes jmenuje. Do funkce bude Roman Prymula uveden v úterý. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček napsal na síti Twitter, že Prymulu prezident přijme již dnes odpoledne v Lánech. Premiér Babiš řekl, že změnu na postu ministra se Zemanem předjednal o víkendu.

„Pana profesora Romana Prymulu jsem navrhl na jmenování ministrem, protože mi slíbil, že mi vyhoví a zítra ráno v osmu hodin pana profesora uvedu do úřadu. My jsme skutečně v situaci, kdy musíme zavést krizové řízení,“ uvedl premiér Andrej Babiš.  

Upřesnil, že úkolem Romana Prymuly bude, aby se dodržovala preventivní nařízení, která ministr Adam Vojtěch vydal, a jež jsou podle něj i předmětem mnohých dezinformací.

„Ne všichni je plní a to je také jeden z důvodů, proč jsem odsouhlasil zřízení Ústředního krizového štábu,” dodal.

Zdůraznil význam dohlídky na vytvoření dostatečných lůžkových kapacit pro pacienty s covidem-19. To je podle něj nyní klíčové. Jako příklad těch poskytovatelů zdravotní péče, kteří neplní preventivní opatření, uvedl například krajské nemocnice.

Aktivizace nových covidových lůžek je blízko

Roman Prymula nahradí rezignujícího Adama Vojtěcha

Adam Vojtěch [za ANO] dnes ráno [21. 9.] rezignoval na svou funkci. Jako důvod uvedl otevření prostoru pro nové řešení epidemie koronaviru.

„Dobré ráno dámy a pánové, po důkladném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví České republiky. Panu premiérovi jsem již předal svou rezignaci,“ uvedl svou dnešní ranní tiskovou konferenci Adam Vojtěch.

Ministr Adam Vojtěch rezignoval. Řeší se jeho nástupce

Řekl, že svým odstoupením chce vytvořit větší prostor pro nové řešení epidemie koronaviru. Premiér Andrej Babiš na adresu Adama Vojtěcha řekl že jeho nevýhodou byla jeho slušnost.

„Byl napadán ze všech stran… Že je slušný, tak se málo bránil. Já jsem mu na jedné tiskovce říkal nebuďte slušný. Je druhý nejdéle sloužící ministr zdravotnictví. A neudělal toho málo. On má mladou rodinu, chodit o půlnoci domů, být pod takovým obrovským tlakem, není jednoduché. […] Hejtmani, novináři, viděli jste to v neděli, ti všichni na něj útočili,“ uvedl.

Podle premiéra byl Adam Vojtěch nejlepším ministrem zdravotnictví. Rezort dle jeho slov převzal v rozkladu s obrovskou mírou korupce.

„Na ministerstvu udělal podstatně více práce než jeho předchůdci. I tu první vlnu zvládnul, takže za to mu chce hodně poděkovat. Tu svou misi nemohl dokončit, protože přišel ten vir. Koronavir zamezil těm dalším věcem, které měl v plánu. Já chápu to jeho rozhodnutí,“ řekl Andrej Babiš k jeho rezignaci.

Reakce na Vojtěchovu rezignaci

Autority ve zdravotnictví jeho odstoupení překvapilo. Někteří z nich ho dávají i do souvislosti s nepřesvědčivým ministrem v nedělních Otázkách Václava Moravce [OVM].

Předseda senátního Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Lumír Kantor [KDU-ČSL] se o rezignaci ministra dozvěděl z médií. Odstoupení ministra ho nepřekvapilo.

„Ne proto, že bych si ho nevážil, mně vždy dovedl naslouchat a věci, které jsme spolu řešili, bral velmi vážně. Ale na druhé straně to, co musel snášet v médiích od některých svých kolegů, bylo velmi dehonestující. Takže se jeho rozhodnutí nedivím, ale je mi to líto, protože jsme spolu měli dobré vztahy,“ uvedl Lumír Kantor pro ZdraveZpravy.cz.

Na otázku, koho by si představoval na uvolněné místo ministra, odpověděl takto: „V této naléhavé době by na jeho místo měl nastoupit lékař se zkušenostmi z politiky. A v tuto chvíli by měl být více lékař než politik. To proto, aby si získal důvěru lidí. Protože v celé covid krizi zřetelně panuje nedostatek důvěry ve stát. A to je ten problém. […] Osobně si myslím, že by to měla být nová tvář.“

Předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Svatopluk Býma se taktéž informaci o odstoupení Adama Vojtěcha z funkce dozvěděl z médií.

„Je to překvapující, protože ta situace byla a stále je velice složitá. Adam Vojtěch asi dělal, co mohl. Ano, byly tam nějaké chyby, ale je otázka, kdo by je zvládl při tehdejší úrovni informací,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz.

Kdo by měl nastoupit na místo Adama Vojtěcha pak komentoval takto: „To je otázka na pana premiéra. Já své tipy mám, ale nebudu je říkat, aby to nebyl polibek smrti. Ideální kombinace by byla, aby to byl lékař s manažerskou zkušeností.“

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása již o odstoupení Adama Vojtěcha věděl, přesto jím byl překvapen.

„Samozřejmě, že mě překvapilo, že pan ministr dal takhle rychlou rezignaci. Myslím, že k tomu přispěl i duel v Otázkách Václava Moravce, kde byl útok ze strany Václava Moravce na pana ministra nevídaný. A myslím si, že takto se solidní moderátor nemůže chovat ke svým partnerům v diskuzi,“ řekl pro ZdraveZpravy.cz.

„Koho na jeho místo si vůbec nedovedu představit. To je věc pana premiéra a pana prezidenta. Já žádné favority nemám,“ dodal.

Politická kariéra Adama Vojtěcha

Adam Vojtěch [nar. 2. října 1986, České Budějovice] byl uveden do funkce ministra zdravotnictví 13. prosince roku 2017 jako nestraník za hnutí ANO 2011. V podzimních sněmovních volbách roku 2017 byl zvolen poslancem PS PČR jako nestraník za hnutí ANO 2011 v Jihočeském kraji. V průběhu letošního roku se dostal do konfliktu právě s Romanem Prymulou, který spory vyřešil odchodem z Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Boj Romana Prymuly s ministrem se dočkal rozuzlení

Za zmínku stojí i to, že Adam Vojtěch byl v letech 2012 až 2018 členem Občanské demokratické strany [ODS]. Ve straně však v roce 2014 své členství pozastavil. O čtyři roky později mu kvůli spolupráci s KSČM při skládání druhé Babišovy vlády, jeho strana ODS členství zrušila.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here