Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] odebere pro potřeby České republiky tři miliony covidových vakcín od britské společnosti AstraZeneca. Nevyužije tak možnost odběru až sedmi milionů vakcín. Důvodem je snaha nakoupit vakcíny i od jiných výrobců, aby se eliminovalo riziko, že jedna zvolená vakcína nebude mít takové výsledky jako jiná [nenakoupená] vakcína.

Vláda dnes uvolnila na účet MZ ČR 152 milionů korun na nákup vakcín od společnosti AstraZeneca. Krok vlády vyplývá z jejího srpnového usnesení, kdy se rozhodla přistoupit k dohodě s Evropskou komisí [EK], která vyjednala se společností AstraZeneca dodávky vakcín do Evropy. Britské firmě EK za cca 300 milionů dávek vakcín již zaplatila 336 milionů eur [cca 8,8 mld. Kč].

„My jsme se rozhodli nevyužít celé nabídky vakcín v objemu 7,5 milionů dávek od společnosti AstraZeneca, ale koupíme přes tři miliony dávek, abychom diverzifikovali portfolio našich dávek,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO] s tím, že úřad jedná s dalšími výrobci vakcín o dodávkách.

EK přijala první dohodu na zajištění vakcíny proti covidu

Upozornil na to, že nyní schválených přes tři milionů dávek vakcín postačí k naočkování 1,5 milionu osob. Zhruba deset procent vakcín má přijít již do konce letošního roku, deset až 25 procent pak na začátku roku příštího a do poloviny roku 2021 by v ČR měly být všechny objednané vakcíny.

„Cena za vakcínu je 2,9 euro, my platíme 1,8 euro. Ten rozdíl je hrazen z unijních zdrojů,“ řekl ministr, který zdůraznil: „Vakcinace bude dobrovolná, rozhodně nebude povinná.“

Nejen nákup covidových vakcín, ale i mimořádná opatření

V České republice od dnešních 00:00 platí nouzový stav. Jsou uzavřeny střední školy v rizikových oblastech, nesmějí se konat hromadné akce ve vnitřních prostorách nad deset lidí, venku nad 20. V restauracích může nově u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí. V platnosti jsou i další restrikce.

„Tento pátek musí dojít k přehodnocení opatření, která tu jsou. […] Pokud by nedošlo ke zlepšení situace, tak ten následující pátek by měla být zavedena opatření zásadnější,“ řekl v této souvislosti ministr.

Opatření jsou podle něj nastavena mírně a s ohledem na ekonomiku. Pokud se vývoj epidemie významně nezhorší, nemělo by dojít k jejich zásadním prohloubení. Upřesnil, že důležité nyní je, aby veřejnost dodržovala ta opatření, která již platí. Zmínil, že v neděli přibylo v Česku 1 841 nových případů nákaz nemocí covid-19. Což je největší nedělní nárůst od začátku epidemie. Minulý týden, v pátek, padl i denní rekord: 3 793 nakažených. O den dříve stoupl počet případů o 3 493 osob.

Opatření zítra projedná vládní rada pro zdravotní rizika

Ministr zdravotnictví zítra předloží vládní radě pro zdravotní rizika plán opatření, který bude jasně stanovovat proticovidová opatření podle aktuálního vývoje šíření nákazy covid-19.

„Neměli bychom jít cestou prudkých zastavení mimořádných opatření a prudkých zavádění mimořádných opatření. Plán navrhuje stabilní a trvalou strategii,“ naznačil.

Potvrdil ovšem to, že pokud se situace nebude vyvíjet dobře, bude třeba již příští týden zavést zásadnější opatření.

„Pokud 30 až 40 procent obyvatel nebude respektovat současná opatření proti šíření koronaviru, vláda asi za deset dnů bude zřejmě muset přitvrdit,“ řekl.

Jako příklad těch vůbec nejtvrdších opatření pro příklad [bez vazby na ČR] uvedl uzávěru země, jak je nyní v Izraeli, nebo města, jak je nyní ve španělském Madridu. Řekl, že v pátek představí souhrn opatření pro jednotlivé scénáře postupu šíření epidemie v dlouhodobém výhledu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here